Linkuri accesibilitate

Votul de trei zile pentru diaspora și dublarea mandatelor parlamentare, respinse de majoritatea PSD din Senat


Respingerea Ordonanței pentru anticipate în Senat readuce în discuție cozile la vot în diaspora, dacă se menține și la Camera deputaților
Respingerea Ordonanței pentru anticipate în Senat readuce în discuție cozile la vot în diaspora, dacă se menține și la Camera deputaților

Respingerea Ordonanței de urgență privind anticipatele de plenul Senatului era previzibilă, după ce PSD (care deține singur majoritatea în această cameră) și UDMR anunțaseră că nu vor modificări în perspectiva anticipatelor. Doar PNL și USR au susținut-o, restul partidelor, inclusiv ALDE, PMP și ProRomânia au votat împotrivă.

Ordonanța va merge pentru validare în camera decizională, a deputaților, unde PSD și UDMR mai au nevoie de voturi ale altor partide pentru a determina căderea actului normativ pe care Guvernul Orban l-a adoptat în deja celebră noapte a celor 25 de OUG, cu câteva ore înainte de a fi demis.

Înlesnirile pentru diaspora au căzut la vot

Cel mai important este faptul că OUG pe anticipate nu a fost modificată în punctele criticate de către PSD și UDMR, ci în bloc.

  • Astfel, diaspora nu va mai avea ocazia să voteze vreme de trei zile, cum s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din iarna lui 2019 - o procedură care a arătat apetitul românilor care trăiesc peste granițe pentru viața politică din România. Au votat, în două tururi de scrutin, peste un milion de români din diaspora, cele mai multe voturi fiind în Marea Britanie, Italia, Germania și Spania.

Se revine, astfel, la cozile interminabile la vot din diaspora, de la scrutinele precedente

  • Respingerea în ansamblu a ordonanței a zădărnicit pentru moment și dublarea numărului de mandate parlamentare care să-i reprezinte pe românii de peste granițe.
  • Tot prin respingerea OUG cu anticipatele a căzut o altă prevedere care a fost folosită anul trecut, ca metodă de prevenire a fraudelor - înregistrarea audio și video a procesului de numărare a voturilor.

Crticile UDMR și PSD

În comisia juridică a Senatului, ca și în plen, PSD și UDMR au criticat votul pe listele suplimentare și mai ales posibilitatea ca în ziua votului la parlamentare să se poată vota și în altă localitate decât cea de domiciliu.

Cele două partide au spus că este viciată reprezentarea politică dintr-o circumscripție. De pildă, dacă, ipotetic, un număr mare de alegători ai unor formațiuni diferite de UDMR votează într-un județ ca Harghita, unde este o comunitate semnificativă de maghiari, se reduc șansele câștigării mai multor mandate de către Uniune.

Cele două partide au mai criticat și faptul că modificările introduse prin OUG de Guvernul Orban intervin cu câteva luni înainte de alegeri, aceasta fiind o încălcare a recomandării Comisiei de la Venezia.

Cele două partide nu au invocat același argument la momentul la care, în vară, s-a schimbat legea astfel încât să poată fi introdus votul de trei zile pentru diaspora - la prezidențiale. UDMR a semnat pactul propus de președintele Iohannis, iar PSD a votat legea în ambele camere.

Consecințe

După un astfel de vot, care a aruncat în aer toate modificările - inclusiv pe cea care ar permite alegeri anticipate rapide în cazul dizolvării Parlamentului - este posibil ca și în Camera Deputaților să se consemneze respingerea ordonanței. Va fi interesant de urmărit dacă respingerea este în bloc sau dacă vor fi modificate doar acele articole care au nemulțumit cele două partide.

Dacă respingerea are loc în bloc, atunci diaspora este practic limitată în exprimarea opțiunilor politice la alegerile parlamentare și chiar și la reprezentare, în condițiile în care ar rămâne cu doar șase mandate de senatori și deputați la câteva milioane de locuitori ai acestei circumscripții de mărimea unui mare oraș din România sau comparabil cu un mic județ.

Premierul desemnat Ludovic Orban a anunţat că PNL va ataca la CCR respingerea Ordonanței de Urgență pe anticipate, dacă va trece și de Camera Deputaților.

„Avem soluţii. Nu ajunge o lege să fie promulgată aşa de repede. Putem ataca la CCR, avem multe soluţii. Eu sunt convins de faptul că această reglementare este extrem de necesară, este benefică, întăreşte democraţia, lărgeşte drepturile electorale ale cetăţenilor şi nu poate să fie numit neconstituţional textul ordonanţei”, a afirmat, miercuri, premierul Orban, după respingerea în bloc a ordonanței de către senatorii tuturor partidelor, cu excepția PNL și USR.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG