Linkuri accesibilitate

OUG privind anticipatele a fost respinsă de senatorii juriști


Desen de Dan Perjovschi

Comisia juridică a Senatului a respins, marţi, ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate, în urma unui amendament al UDMR.

Propunerea de respingere a fost votată de PSD, UDMR și ALDE și raportul va merge la vot în plen. Senatul este prima cameră sesizată, votul decisiv aparține Camerei Deputaților.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a invocat în plus un aviz negativ al Consiliului Legislativ pentru ordonanța de urgență privind alegerile anticipate.

UDMR s-a opus ordonanței de urgență încă de la adoptare și a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională, nefiind de acord ca alegătorii să poată vota în orice secție de votare. UDMR susține că aceasta este „o schimbare mascată a sistemului electoral”.

Principalele modificări ale OUG privind anticipatele

  • vot timp de trei zile de vot pentru diaspora
  • dublarea numărului de parlamentari de diaspora - de la 6 la 12 mandate
  • data desfășurării alegerilor anticipate se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării, față de 90 de zile, care este termenul maxim permis de Consituție
  • alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota oriunde se află în ţară.

Și APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanța privind anticipatele, un motiv fiind legat de modul în care Guvernul Orban a motivat urgența.

„Mai mult, în cazul ordonanței privind alegerile anticipate, OUG 26/2020, în preambul se spune că la caracterul excepţional al situaţiei ar concura „… eventualitatea adoptării moţiunii de cenzură”, ceea ce e şi netemeinic şi comic, întrucât iminenţa demiterii unui guvern nu justifică intensificarea activităţii de legiuitor delegat, ci dimpotrivă, o reţinere generată de indiciile puternice că acel guvern este pe cale de a-şi pierde legitimitatea”, susține APADOR-CH în scrisoarea trimisă marți Avocatului Poporului.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Erdogan câstiga alegerile
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
XS
SM
MD
LG