Linkuri accesibilitate

UE aprobă parțial pachetul 9 de sancțiuni împotriva Rusiei. Banii pentru Ucraina, ce obține Budapesta și ajutorul G7


Comisarul pentru Afaceri Externe Josep Borrell a anunțat concluziile după întâlnirea de la Bruxelles.
Comisarul pentru Afaceri Externe Josep Borrell a anunțat concluziile după întâlnirea de la Bruxelles.

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au convenit luni seară, în principiu, să adauge aproximativ 200 de persoane și grupuri din Rusia pe o listă de sancțiuni. Însă, un al nouălea pachet complet de sancțiuni nu a fost încă aprobat, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

„Ceea ce am aprobat deja sunt sancțiunile individuale, la aproximativ 200 de persoane și entități”, a declarat șeful diplomației europene, într-o conferință de presă.

„Acest lucru este aprobat, va lovi puternic sectorul rusesc de apărare și armata rusă. Va lovi, de asemenea, stăpânii politici ai guvernului rus, în Duma, în Consiliul Federației și în sistemul judiciar. Îi vom viza pe cei responsabili pentru jefuirea grânelor ucrainene și pentru deportarea ucrainenilor și în special a copiilor”, a mai adăugat Borrell, conform Reuters.

În timp ce diplomații au declarat că nu a fost dificil să se ajungă la un acord asupra adăugării de noi nume pe lista de sancțiuni, miniștrii de Externe ai blocului nu au putut adopta încă întregul pachet de noi sancțiuni propus de Comisia Europeană.

Borrell a declarat că au existat dezacorduri cu privire la o parte din conținut și la posibilul impact al acestuia, dar nu a intrat în detalii. El a spus că speră că va putea fi aprobat în cursul acestei săptămâni.

Al nouălea pachet de sancțiuni propus include:

  • Desemnarea a aproape 200 de persoane și entități, inclusiv forțele armate ruse și ofițeri individuali, companii industriale din domeniul apărării, membri ai Dumei de Stat și ai Consiliului Federației, miniștri, guvernatori și partide politice.
  • Sancțiuni împotriva a încă 3 bănci rusești, inclusiv o interdicție totală a tranzacțiilor pentru Banca Rusă de Dezvoltare Regională.
  • Controale și restricții suplimentare la export, în special în ceea ce privește bunurile cu dublă utilizare, inclusiv produse chimice esențiale, agenți neurotoxici, componente electronice și IT. Presa relatează că motoarele de avion și piesele acestora, laptopurile, hard disk-urile, aparatele de fotografiat și obiectivele sunt alte bunuri care vor face obiectul noilor restricții.
  • Interzicerea exportului direct de motoare de drone în Rusia și a exportului către orice țară terță, cum ar fi Iranul, care ar putea furniza drone Rusiei.
  • O interdicție pentru 4 canale de televiziune rusești. Presa anunță că aceste patru canale vor fi NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV și Pervyi Kanal.
  • Măsuri economice suplimentare împotriva sectorului energetic și minier rusesc, inclusiv o interdicție privind noile investiții în minerit în Rusia.

2 miliarde de euro în plus pentru Ucraina

În plus, miniștrii de Externe ai UE au semnat acordul de acordare a banilor pentru „Instrumentul european pentru pace”, un fond care a fost utilizat în mare parte pentru a rambursa statele membre pentru furnizarea de arme și de echipamente militare neletale către Ucraina.

„Această decizie transmite un semnal politic clar al angajamentului de durată al UE în ceea ce privește sprijinul militar pentru Ucraina și pentru alți parteneri deopotrivă”, a afirmat Consiliul de Miniștri al UE într-o declarație.

Fondul de 5 miliarde de euro înființat anul trecut cu scopul de a stimula securitatea s-a epuizat rapid în urma unor donații succesive către Ucraina, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la posibilitatea ca UE să mențină fluxul de arme și să ofere asistență altor state.

Suplimentarea cu 2 miliarde de euro a fost aprobată luni, în ciuda preocupărilor legate de „diplomația de șantaj” a Ungariei, după ce Budapesta a blocat săptămâna trecută un pachet de ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina.

Ungaria a semnat anterior acordul privind fondul de armament al UE pentru Ucraina, deși nu permite trecerea armelor pe teritoriul său.

Șantajul Budapestei

Potrivit Politico.eu, țările europene au fost nevoite să ajungă la un compromis pentru a obține, luni, votul Ungariei pe teme vitale, inclusiv pachetul de sprijin pentru Ucraina, în valoare de 18 miliarde de euro.

Țările membre au acceptat să reducă suma alocată Ungariei pe care urmau să o blocheze din cauza problemelor interne legate de corupție. Ungaria urma să rămână fără 7,5 miliarde de euro, această valoare fiind coborâte, luni seară, la 6,3 miliarde.

În plus, Ungaria primește cei 5,8 miliarde de euro pentru redresarea după pandemie, care fuseseră blocați timp de un an și jumătate din cauza îngrijorărilor legate de regresul democratic suferit sub conducerea lui Viktor Orbán.

Comentând poziția Budapestei cu privire la Ucraina, un diplomat de rang înalt a declarat, pentru The Guardian: „Este un tip de diplomație de șantaj pe care am prefera să nu o vedem, dar este ceea ce este, așa că va trebui să ne ocupăm de ea.”

Separat, miniștrii UE au emis, de asemenea, o declarație în care au condamnat Iranul pentru că a furnizat Rusiei arme care au fost folosite „fără discriminare de către Rusia” împotriva populației civile din Ucraina.

De asemenea, au avertizat Iranul împotriva oricăror noi livrări de arme către Rusia, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, ceea ce, potrivit acesteia, ar „constitui o escaladare gravă”.

De asemenea, oficialii sunt îngrijorați de faptul că o parte din componentele folosite la armele iraniene folosite de Rusia în Ucraina, inclusiv dronele, sunt fabricate în Europa.

Ucraina a primit, luni, noi promisiuni de sprijin financiar, pe termen lung, și din partea G7.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat, luni, liderii țărilor Grupului celor mai puternice economii - G7, mulțumind pentru ajutorul „istoric” dat Ucrainei de fiecare în parte și de Uniunea Europeană, care a fost reprezentată la întâlnire de președinții Comisiei și Consiliului.

Zelenski a propus organizarea unui summit internațional special, al „soluției globale pentru pace”, care ar urma să găsească soluții pentru aplicarea planului de pace în 10 puncte propus de Ucraina în noiembrie, la reuniunea G20.

Președintele Volodimir Zelenski cere sprijin militar și pentru aprovizionarea cu gaze liderilor G7. 12 decembrie 2022
Președintele Volodimir Zelenski cere sprijin militar și pentru aprovizionarea cu gaze liderilor G7. 12 decembrie 2022

În declarația de la finalul întâlnirii G7, liderii Grupului au reiterat sprijinul „neclintit și solidaritatea cu Ucraina în fața războiului de agresiune rus atât timp cât va fi nevoie”.

Președintele Ucrainei a cerut sprijin suplimentar pentru alimentarea Ucrainei cu gaz în contextul distrugerilor suferite de centralele electrice și mai multe arme. „Avem nevoie de mai multă artilerie cu rachete și de mai multe rachete cu rază lungă. Cu cât suntem mai eficienți cu astfel de arme, cu atât agresiunea rusă va fi mai scurtă”, le-a mai spus Zelenski liderilor G7.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG