Linkuri accesibilitate

„Războiul banilor” între Ungaria și UE


Ungaria va afla până la finalul anului dacă fondurile sale de coeziune rămân suspendate.
Ungaria va afla până la finalul anului dacă fondurile sale de coeziune rămân suspendate.

Așa cum era de așteptat, miniștrii de finanțe din UE nu căzut de acord, atunci când s-au întâlnit la Bruxelles pe 6 decembrie, pentru a semna un pachet de ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina pentru 2023.

Motivul simplu pentru acest lucru este că nu a existat unanimitate, deoarece Ungaria a fost împotrivă. Cel mai complicat este că aproape nimic nu a fost semnat la această întâlnire dificilă pentru că așa se întâmplă aproape întotdeauna la Bruxelles când se apropie de sezonul sărbătorilor.

Explicația oficială pentru care Budapesta nu poate da undă verde ajutorului acordat Ucrainei este că, deși susține Kievul și vrea să ajute financiar pe o bază bilaterală, nu este de acord că UE ar trebui să își asume din datoria comună împrumuturi către Ucraina.

Când Comisia Europeană a propus pachetul de 18 miliarde de euro la începutul acestei toamne, împrumuturile acordate Kievului erau garantate prin spaţiul intitulat garanţii (headroom) din bugetul UE pentru 2021-2027.

Acest spațiu (headroom) este diferența dintre numărul maxim de resurse pe care Comisia le-ar putea cere statelor membre UE pentru a contribui la buget și fondurile pe care Comisia le folosește pentru a acoperi toate cheltuielile bugetare.

Proiectul a fost apreciat, dar a ocolit de fapt problemele observate cu pachetele de ajutor anterioare, în care garanțiile bilaterale pentru împrumuturi erau furnizate direct de statele membre. Acest lucru a fost întotdeauna puțin benefic pentru unele țări, în special pentru Germania, și ce a rezultat a fost faptul că doar 6 miliarde din cele 9 miliarde alocate pentru Ucraina în 2022 au fost plătite până în prezent.

Dacă argumentul datoriei comune este într-adevăr factorul principal pentru opoziția Ungariei este, desigur, discutabil.

Unii speculează că premierul maghiar Viktor Orban, care se bucură de legături strânse cu Kremlinul și s-a pronunțat împotriva politicii de sancțiuni a UE asupra Moscovei, pur și simplu face acest lucru pentru a sabota UE și Ucraina.

Un motiv mai evident sunt banii lichizi. Și iată că ne-am întors la premisa că totul este conectat la Bruxelles, mai ales în săptămânile premergătoare Crăciunului, când oamenii din Bruxelles vor bifeze ce este pe agenda lor înainte de a merge pe pârtiile de schi, la vinul fiert și la spectacolele Nașterii Domnului.

Timp de săptămâni, a fost cel mai prost secret păstrat la Bruxelles faptul că Budapesta își lega aprobarea pentru banii Ucrainei, atât de adoptarea unui impozit minim global pe profit la fondul maghiar de recuperare post-Covid în valoare de 5,8 miliarde de euro, cât și de propunerea Comisiei Europene de suspendare a 7,5. miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Budapesta din cauza temerilor privind statul de drept și problemelor de corupție.

Și după întâlnire, ministrul ceh de finanțe Zbyněk Stanjura a explicat: toate problemele sunt legate și ar trebui privite ca un „pachet”.

Nodul gordian pare a fi suspendarea fondurilor de coeziune. Acest mecanism de suspendare a fost inclus, după ani de speculații și lupte politice, în bugetul multianual al UE pentru 2021-2027. Și pentru prima dată, Comisia Europeană l-a declanșat în septembrie, în special pentru Ungaria, oferindu-i două luni pentru a îndeplini o serie de reforme.

Spre marea surpriză a multor oameni, Comisia și-a exprimat nemulțumirea față de răspunsul Budapestei în noiembrie, în ciuda numeroaselor reforme pe care parlamentul ungar s-a grăbit să le adopte în toamnă.

Bruxelles-ul a rămas ferm pe poziții, remarcând că nu s-a realizat suficiente reforme și a propus ca cele 7,5 miliarde să rămână suspendate. Ba mai mult, a prezentat și o altă măsură pentru Budapeste sub forma aprobării planului de redresare a Ungariei de 5,8 miliarde și șansa de a securiza fondurile suspendate la o dată ulterioară dacă o serie de reforme în domeniul reformei sistemului judiciar și al anticorupției nu sunt îndeplinite.

Comisia Europeană şi-a menţinut vineri propunerea de îngheţare a unor fonduri europene ce revin Ungariei, considerând insuficiente ultimele reforme adoptate de guvernul premierului Viktor Orban în materie de stat de drept, transmite AFP.

Consiliul UE (statele membre) au acum termen până pe 19 decembrie să decidă dacă validează această propunere, dacă o resping sau o modifică, informează Agerpres.

Dacă mingea a fost brusc în curtea statelor membre UE pentru o perioadă, la întâlnirea ministerială de marți a fost aruncată înapoi la Comise, pentru că statele membre i-au cerut acesteia să ofere o altă evaluare despre cât de mult a făcut Budapesta în ultimele două săptămâni în ceea ce privește consolidarea măsurilor anticoruptie. Și nu numai atât, dar acest nou raport trebuie să fie livrat rapid.

Astfel, Budapesta a trebuit să prezinte până pe 7 decembrie noi detalii Comisiei Europene, iar două zile mai târziu, raportul ar trebui să fie pe biroul diferitelor capitale ale UE. Ulterior, ar fi posibilă o altă întâlnire a miniștrilor de finanțe pe 12 decembrie sau este atunci când se întrunesc la Bruxelles în perioada 15-16 decembrie.

Deși Comisia nu este prea încântată să facă acest lucru din nou și se teme că întreaga idee a mecanismului de suspendare ar putea muri sau ar putea fi slăbită, nu prea au de ales. Liderii europeni ar putea propune ca mai puține fonduri să fie suspendate sau ca unele dintre condițiile pentru ca Ungaria să fie eliminate sau cel puțin slăbite.

Acest lucru se datorează faptului că Franța și Germani și-au dat seama că pur și simplu nu există niciun consens pentru suspendarea fondurilor maghiare așa cum s-a propus. Unii se uită la banii Ucrainei sau la propunerea ratei impozitului pe profit și cred că este mai important să se realizeze asta decât să pedepsească Budapesta.

Alții se tem că Orban ar putea pune în pericol și al 9-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, propus de Comisie săptămâna aceasta. Cu alte cuvinte, Orban are destule atuuri în buzunar pentru a obține ceea ce își dorește.

Pe de altă parte, Orban nu este singurul care poate folosi tactici de șantaj.

Guvernele UE au timp până pe 19 decembrie să ia o poziție cu privire la planurile de redresare post-covid din Ungaria, altfel țara pierde 70% din cele 5,8 miliarde de euro.

Poate o țară cu inflație în spirală să își permită asta? Ceilalți 26 de membri au fost foarte clari că sunt dispuși să recurgă la „Planul B” atunci când vine vorba de asigurarea fondurilor pentru Ucraina, fără unda verde din partea Ungariei.

Acest lucru ar putea presupune împrumuturi de către Comisie susținute de garanții naționale, ca era înainte, sau utilizarea altor resurse „neexploatate” anterior din bugetul UE care nu necesită sprijin explicit al statelor membre pentru a fi direcționate către Kiev.

În orice caz, întreaga poveste arată cât de puternică este regula unanimității în UE și de ce multe țări sunt reticente să renunțe la ea.

În acest fel, țările UE se pot șantaja una pe celălaltă până când, metaforic vorbind, „tunurile încărcate” ale uneia sunt îndreptate spre tâmplele celeilalte. Acest „scenariu de ostatici” este de obicei rezolvat la Bruxelles prin împărțirea banilor. Și înainte de acest Crăciun, aceste tipuri de cadouri vor fi bogate – și în cele din urmă binevenite.

XS
SM
MD
LG