Linkuri accesibilitate

„Fond de investiții”. Palate, vile, iahturi, podgorii de 4,5 miliarde de dolari care duc la Putin


Palatele, iahturile și podgoriile furnizate lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi pot fi acum legate de ceea ce pare a fi o rețea informală care deține active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari.  
Palatele, iahturile și podgoriile furnizate lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi pot fi acum legate de ceea ce pare a fi o rețea informală care deține active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari.  

Vladimir Putin a fost acuzat de guvernele occidentale că a strâns o avere secretă uriașă printr-o rețea de oligarhi și prieteni. Cu toate acestea, există puține dovezi pe hârtie care să-l lege pe Putin de bunuri – sau de binefăcătorii săi prietenoși. O posibilă conexiune a apărut acum.

Palatele, iahturile și podgoriile furnizate lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi pot fi acum legate de ceea ce pare a fi o rețea informală care deține active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari.

O nouă investigație a Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și Corupției și a site-ului de știri Meduza face legătura între un nume de domeniu de e-mail, cu proprietăți opulente din Rusia, și Vladimir Putin.

Investigația a a identificat un grup de 86 de companii, aparent fără legătură între ele, sau organizații fără scop lucrativ care par să dețină active de peste 4,5 miliarde de dolari și care duc la un singur domeniu privat de mail: LLCInvest.ru, care este funcțional, scrie The Guardian.

O urmărire digitală arată că mai multe de case de vacanță de lux, iahturi, podgorii și alte bunuri, care se presupune că sunt utilizate de președintele rus, și care, conform înregistrărilor disponibile, aparțin sau au fost deținute de persoane, companii și organizații caritabile, sunt legate prin acest domeniu comun de e-mail.

O captură de ecran a unui schimb de emailuri din luna septembrie a anului trecut arată că directorii și administratorii asociați cu unele dintre entitățile separate care dețin și gestionează aceste active au discutat despre problemele de afaceri de zi cu zi ca și cum ar face parte dintr-o singură organizație.

LLCinvest nu este un furnizor de e-mail de tipul celui deschis publicului, precum Yahoo, ci un domeniu privat pe un server găzduit de Moskomsvyaz, companie de telecomunicații care are legături strânse cu Bank Rossiya, aflată sub sancțiunile occidentului și descrisă de Trezoreria SUA drept „banca personală pentru înalți oficiali ai Federației Ruse”.

Banca Rossiya este o bancă rusă pe acțiuni fondată pe 27 iunie 1990.

Descoperirea domeniului comun de e-mail a fost făcută prin analiza metadatelor scurse de pe serverele Moskomsvyaz, care arată numele expeditorilor și destinatarilor e-mailurilor LLCinvest.ru, subiectul și timpul corespondenței. Acest lucru a fost verificat cu înregistrări din surse deschise și prin analiza separată a conținutului unor mesaje complete.

Un expert anticorupție din Rusia a spus, sub protecția anonimatului că „LLCInvest arată mai ales ca o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și proprietăți” și care au un „management comun”.

Sediul companiei este în Sankt Petersburg. Banca a fost asociată cu regimul Vladimir Putin. Scurgerea de informații din Pandora Papers a dezvăluit că banca a construit o rețea de companii din umbră care păstrau averea elitelor ruse în conturi offshore.

Niciuna dintre persoanele sau entitățile asociate cu numele domeniului de e-mail nu a oferit un comentariu și nici nu a oferit o explicație atunci când a fost contactat, mai scrie The Guardian.

Chiar dacă nu există nicio dovadă că toți utilizatorii LLCInvest.ru sunt implicați în gestionarea activelor duc la Putin, totuși serviciul de e-mail arată o cooperare în probleme de personal și de logistică, ca într-o companie.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus: „Președintele Federației Ruse nu este legat sau afiliat în niciun fel cu activele și organizațiile pe care le-ați menționat”.

Palatul de la Marea Neagră

Primul și cel mai cunoscut dintre active este un palat de 1 miliard de lire sterline despre care Alexei Navalnîi a susținut că a fost construit pentru uzul personal al lui Putin în Gelendjik, la Marea Neagră.

Oligarhul miliardar Arkady Romanovici Rotenberg, care se află sub sancțiunile UE și SUA, a revendicat proprietatea.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a decorat pe Arkady Romanovici Rotenberg cu o stea de aur acordată eroului rus al Muncii Erou rus al Muncii, proprietar al Stroygazmontazh sau SGM Grup, firmă de construcții de infrastructură, pentru construcția Podului din Strâmtoarea Kerci, numit și „Podul lui Putin” - 18 martie 2020.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a decorat pe Arkady Romanovici Rotenberg cu o stea de aur acordată eroului rus al Muncii Erou rus al Muncii, proprietar al Stroygazmontazh sau SGM Grup, firmă de construcții de infrastructură, pentru construcția Podului din Strâmtoarea Kerci, numit și „Podul lui Putin” - 18 martie 2020.

Înregistrările corporative deținute de baza de date Spark din Rusia arată că în luna iunie proprietatea aparține unei firme numită Kompleks, a cărei companie-mamă este Binom. Or, directorul companiei de la Binom până în iulie anul trecut pare să aibă un domeniu de e-mail înregistrat: LLCInvest.ru.

Adresa LLCinvest.ru rămâne citată în Spark, cea mai mare bază de date a companiilor din Rusia, ca adresă de contact.

Podgoriile de la Marea Neagră

Palatul este înconjurat de acri de podgorii. Navalnîi a susținut că cramele sunt un hobby al lui Putin. Viile din jurul palatului aparțin unei organizații non-profit fondată de doi asociați ai lui Putin, Ghenadi Timcenko și Vladimir Kolbin, ambii fiind, de asemenea, sub sancțiuni occidentale.

Kolbin și alții asociați cu podgorii au de asemeni conturi de e-mail cu domeniul LLCInvest.ru.

Ghenadi Timcenko (stânga), la o întâlnire cu Vladimir Putin și cu oameni de afaceri francezi, la Kremlin, în mai 2016
Ghenadi Timcenko (stânga), la o întâlnire cu Vladimir Putin și cu oameni de afaceri francezi, la Kremlin, în mai 2016

Stațiunea de schi și circuitul de curse de la Igora

În stațiunea de schi Igora, din regiunea Leningrad, a avut loc nunta fiicei lui Putin în 2013.

Potrivit documentelor funciare, stațiunea este deținută de Ozon, companie în care acționar majoritar este prietenul lui Putin, președintele Bank Rossiya, Iuri Kovalciuk, aflat sub sancțiunea Vestului. Contul de e-mail LLCInvest.ru este al unei persoane de contact din evidențele companiei mamă a Ozon, Relax.

Resortul Igora
Resortul Igora

Cabana Pescarului

La nord de Sankt Petersburg, localitatea natală a lui Putin, se află Cabana Pescarului, o clădire îmbrăcată în lemn, pe malul lacului Ladoga, lângă insula Valaam.

E-mailurile scurse de la o companie de construcții arată că trei companii diferite folosesc același nume de domeniu, LLCInvest. Ele dețin diferite parcele de teren în jurul complexului, în timp ce o a patra entitate LLCInvest - o organizație nonprofit numită Revival of Maritime Traditions - a ridicat construcția.

Aceeași fundație, plasată recent sub sancțiuni occidentale, deține două iahturi, Shellest și Nega, despre care Trezoreria SUA spune că au legătură cu Putin.​

Vila Sellgren

O vilă la nord de Sankt Petersburg, cunoscută de localnici drept „Dacea lui Putin”, Vila Sellgren, din Golful Finlandei, lângă insula Lodochny, este deținută de Serghei Rudnov, fiul unui prieten din copilărie al președintelui rus, printr-o companie numită North.

Rudnov are o adresă de e-mail cu domeniul LLCinvest.ru pe numele său.

O dacea este un anumit tip de locuință folosită pe post de casă de vacanță în Rusia.

Este ocupată de proprietari pentru perioade scurte de timp sau este închiriată doritorilor de vacanțe în zonele rurale. Acest tip de casă de vacanță este foarte comună în Rusia și în fostele republici sovietice.

Activele de 4,5 miliarde USD deținute de entitățile LLCInvest includ depozite mari în numerar. Două fundații non-profit, co-fondate de Timcenko și Kolbin, care, conform înregistrărilor Spark folosesc același domeniu de mail, au fonduri semnificative la dispoziție.

Dezvoltarea Inițiativelor Agrare avea 17 miliarde de ruble (248 de milioane de lire sterline) în contul său de depozit la sfârșitul anului 2020, în timp ce Dezvoltarea unei piețe de investiții eficiente deținea peste 20 de miliarde de ruble (292 de milioane de lire sterline) în depozite pe termen lung și aproape 5 miliarde de ruble (73 de milioane de lire sterline) în depozite pe termen scurt la sfârșitul anului 2020, conform conturilor disponibile publicului.

„Sărmanul” domn Putin

Luna trecută, guvernul Regatului Unit a constatat că Putin are un „stil de viață luxos”, în deplin contrast cu înregistrările oficiale care arată că ar deține doar niște „bunuri modeste”, printre care un apartament în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică, o remorcă și un garaj micuț.

Timp de aproape două decenii, Putin a fost acuzat că a acumulat în secret bogății uriașe prin interpuși, mai ales după ce Panama Papers a făcut dezvăluiri despre averile apropiaților săi.

Omul de afaceri rus Serghei Koleșnikov a susținut în urmă cu zece ani că fost în spatele unei scheme care le-a permis unor oligarhi de top ai Rusiei să strângă miliarde de ruble într-un așa-zis fond de investiții în beneficiul lui Putin, pe atunci prim-ministru. Între timp, Koleșnikov a fugit din țară.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG