Linkuri accesibilitate

Problemele cu alimentarea cu energie electrică la Spitalele Fundeni și C.C. Iliescu din București, rezolvate


Din cauza consumului mare de electricitate, două spitale mari din București au rămas fără electricitate. Fotografie generică
Din cauza consumului mare de electricitate, două spitale mari din București au rămas fără electricitate. Fotografie generică

Institutele Fundeni și C.C. Iliescu din București au rămas fără electricitate marți, 16 iulie. Avaria are loc în contextul în care sistemul de energie din România este sub presiune din cauza caniculei.

Actualizare. Rețele Electrice (fostă Enel) anunță că a rezolvat defecțiunea de la Spitalul Fundeni și CC Iliescu și instituțiile sunt din nou conectate la rețeaua electrică.

Știre inițială

Managerul de la Institutul Fundeni, Anca Coliță, spune că „zonele critice functionează pe generatoare. Enelul (distribuitorul de energie electrică, n.r.) remediază problema”.

Fundeni este un spital cu 27 de secții și peste 1.100 de paturi, fiind singurul din România unde se fac trei tipuri de transplant: hepatic, renal și medular.

În privința operațiilor care erau programate, managerul unității sanitare spune că „se termină cele în curs”. Celelalte au fost amânate până ce avaria va fi remediată.

Aceeași situație este și la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, care este lipit de Spitalul Fundeni. Întreg spitalul a rămas fără electricitate, iar secțiile de urgență funcționează pe generatoare.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, compania Rețele Electrice (fostă Enel) spune că tehnicienii intervin pentru restabilirea „în cât mai scurt timp a alimentării cu energie electrică pentru Spitalul Fundeni si clientii afectati din zonă”.

Instititul Clinic Fundeni din București.
Instititul Clinic Fundeni din București.

„În unitatea spitalicească au fost pornite grupuri electrogene, iar consumatorii vitali sunt alimentați”, spune Enel.

Enel arată că pana are loc din cauza nivelului ridicat al consumului de electricitate și al temperaturilor caniculare, care pun presiune asupra rețelelor.

Ministerul Sănătății organizează la ora 15:00 o videoconferință online cu toți șefii DSP (direcțiile de sănătate publică) pentru a vedea care dintre spitale au generatoare de curent electric.

Ieri (15 iulie), după consultările cu specialiștii de la Transelectrica și Dispeceratul Energetic Național și operatorii de distribuție, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că România nu riscă un blackout - întreruperea furnizării energiei electrice pe scară largă. Dar că sunt posibile pene de curent locale. Întreaga știre, aici:

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG