Linkuri accesibilitate

Covid | De ce ucide tulpina Delta atât de mulți tineri în România


Persoanele nevaccinate, fie ele tinere, sunt mai predispuse să facă forme grave de Covid față de cele vaccinate. Imagine de la Secția de Terapie Intensivă a Instititului „Marius Nasta” din București.
Persoanele nevaccinate, fie ele tinere, sunt mai predispuse să facă forme grave de Covid față de cele vaccinate. Imagine de la Secția de Terapie Intensivă a Instititului „Marius Nasta” din București.

133 de tineri au murit de Covid în ultima lună. Tulpina Delta a coronavirusului a răpus și copii sau adolescenți, numitorul comun al celor mai multe dintre victime fiind nevaccinarea.

Tinerii până în 40 de ani apar tot mai des în statistica zilnică privind pandemia de Covid. În ultima lună au murit 133 de persoane din această categorie, cei mai mulți cu vârste între 30 și 39 de ani - 92.

Unul dintre decesele înregistrate în octombrie a fost al unei fetițe de 13 ani din Bacău, care nu era avea alte afecțiuni și nu era vaccinată.

Copila a făcut o formă gravă de pneumonie și a ajuns la Urgențe după ce, dimineață, se dusese „pe picioarele ei” la medicul de familie. Un alt copil, de 17 ani, elev în clasa a X-a la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, a murit după ce s-a infectat cu virusul. El nu era vaccinat cu schemă completă şi suferea de diabet. A ajuns la spital în stare gravă, cu valori mari ale glicemiei, cu saturație foarte mică și a fost internat în secția de Terapie Intensivă, potrivit Gazeta de Sud.

Cei mai mulți dintre tinerii morți din cauza Covid în ultima lună fie au venit foarte târziu la spital, fie aveau și alte boli asociate și erau nevaccinați, după cum arată datele centralizate de autorități. De exemplu, miercuri, 27 octombrie, au fost raportați 16 pacienți cu vârsta până în 40 de ani, cu următorul profil:

  • Decesul înregistrat la grupa de vârsta 10-19 ani este al unui pacient de sex masculin, din București, în vârstă de 14 ani, care prezenta comorbidități, nevaccinat
  • Un pacient din Bucurști, în vârstă de 21 ani, de sex feminin, care prezenta comorbidități, nevaccinat
  • Un pacient din Constanța, în vârstă de 20 ani, de sex masculin, care prezenta comorbidități, nevaccinat
  • Un pacient din Hunedoara, în vârstă de 28 ani, de sex feminin, care prezenta comorbiditățti, nevaccinat
  • Un pacient din Iași, în vârstă de 27 ani, de sex masculin, care prezenta comorbidități, nevaccinat
  • Au fost 11 morți la categoria de vârstă 30-39 ani

Buletinul din 27 octombrie s-a repetat aproape zilnic în privința tinerilor de când valul IV al pandemiei a luat avânt în România.

Explicațiile doctorilor

Medicii spun că în valul IV sunt mulți tineri infectați pentru că tulpina Delta, cea care a generat acest val, este mult mai contagioasă. Tinerii care nu au nicio altă boală ajung rar însă la forme grave de Covid, adică internați în secțiile ATI.

Epidemiologul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș”, arată că mulți tineri care ajung în această situație au și alte boli asociate, care le agravează starea.

„Situația în care un tânăr care nu are boli asociate, nu e supraponderal, și face o formă severă de Covid este o situație foarte rară. Mare atenție pentru că de multe ori se consideră că e tânăr cineva care are 45 de ani. Tânăr e până-n 40 de ani, dar să fie cu greutate normală. Dacă este supraponderal este cu totul altă discuție”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Medicul adaugă că cel mai important factor care duce la forme grave de Covid la tineri este obezitatea.

„Cel care e obez cu siguranță are și alte boli asociate de care el nu știe și ele îl pot duce la ATI cu o probabilitate reală. Da, sunt mai mulți tineri în valul IV și e logic să fie așa pentru că ei sunt cei care interacționează și vorbim de o varianta Delta care se transmite foarte ușor”, a spus doctorul Marinescu.

Adrian Marinescu consideră că tinerii cu obezitate au cel mai mare risc să facă forme grave de Covid.
Adrian Marinescu consideră că tinerii cu obezitate au cel mai mare risc să facă forme grave de Covid.

Sunt unele gene responsabile de formele de Covid grave la tinerii perfect sănătoși?

Pentru că sunt mulți tineri care erau sănătoși au făcut forme grave de Covid, o echipă de cercetare internaţională a identificat tipare genetice care ar putea explica de ce unele persoanele tinere şi sănătoase dezvoltă forme de Covid grave şi potenţial letale.

Autorii cercetării, publicată marți în revista Science Translational Medicine, susțin că, deşi Covidul a provocat un număr enorm de decese în lumea întreagă, mulţi dintre determinanţii moleculari ai acestei boli rămân un mister. De pildă, comunitatea ştiinţifică încă investighează de ce unii pacienţi dezvoltă insuficienţă pulmonară şi ajung la ATI, în timp ce alţii suferă doar o formă uşoară de boală sau chiar una asimptomatică.


Într-adevăr, în toate valurile pandemiei, pacienţii cei mai vulnerabili în faţa Covid sunt vârstnicii şi cei cu comorbidităţi (diabet, cancer etc.), idee care a ghidat campaniile de vaccinare. Totuşi, pot să apară şi alte cazuri critice, inclusiv la adulţii mai tineri fără comorbidităţi şi care aparent nu se deosebesc între ei sub aspectul condiţiei medicale.

Gena ADAM9 ar trebui studiată mai aprofundat

Pentru a înţelege acest fenomen, profesroul Raphael Carapito, de la Universitatea din Strasbourg, alături de colegii săi din cadrul unei echipe de cercetare au efectuat o analiză multiomică - detectarea simultană a variaţiilor genetice şi a expresiei proteinelor - combinată cu inteligenţa artificială pe o cohortă de 72 de pacienţi francezi cu vârste sub 50 de ani, care au fost spitalizaţi cu Covid şi nu aveau comorbidităţi.

Au fost examinate probe de sânge de la 47 de pacienţi Covid în stare critică ce au necesitat ventilaţie mecanică la ATI, de la 25 de pacienţi care nu erau în stare critică şi 22 de indivizi sănătoşi.

Pacienţii în stare critică au prezentat un proces inflamator mai puternic, o coagulare sangvină sporită şi o intensificare importantă a activităţii a cinci gene.


Semnătura genetică mai proeminentă legată de forma critică de Covid a fost o expresie sporită a genei ADAM9, semnătură validată şi de o cohortă separată de 81 de cazuri critice de Covid şi de 73 de cazuri vindecate.

Cercetătorii au mai descoperit că inactivitatea genei ADAM9 în celulele epiteliale pulmonare infectate cu SARS-CoV-2 a încetinit replicarea acestui coronavirus, fapt ce sugerează că această genă ar trebui studiată mai aprofundat ca posibil obiectiv terapeutic.

„Oferind o viziune asupra unei întrebări importante fără răspuns în pandemia aflată în desfăşurare, rezultatele acestui studiu pe 72 de pacienţi ar putea servi ca bază pentru investigarea unor noi strategii de diagnostic, prognostic şi tratament a bolii”, notează revista Science Translational Medicine.

Medic român: La toate bolile poate să apară și o corelație genetică, dar nu ăsta e singurul aspect

Medicul Adrian Marinescu spune că, deocamdată, cercetătorii nu pot face un profil genetic care să arate cine este mai predispus la boală gravă sau nu.

„Condiționarea genetică e luată ca ipoteză de lucru, dar nimeni în lume la acest moment nu a reușit să demonstreze. Nu sunt niște date clare în așa fel încât să am niște analize genetice pe care să le fac și să-mi dau seama cien e predispus să facă forme grave”, a spus Adrian Marinescu.

Medicul Simin Florescu de la Spitalul „Victor Babeș” arată, de asemenea, că la toate bolile, nu numai la Covid, poate exista și o corelație genetică.

„Întotdeauna există și niște corelații genetice, dar depinde cât de ușor sau de greu le poți pune în evidență, adică nu e ca o analiză obișnuită să vrei să faci un profil genetic să vezi rapid dacă face o formă gravă sau nu. La toate bolile poate să apară și o corelație genetică, dar nu ăsta e singurul aspect”, a spus Simin Florescu.

Faptul că tinerii sunt și ei la risc este confirmat și de datele de la Institutul Național de Sănătate Publică în buletinele săptămânale de analiză.

Ultimul raportul INSP din săptămâna 18-24 octombrie arată că 93.6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Din statistica de la începutul pandemiei privind decesele, reiese că cea mai mare pondere a deceselor la tineri este la categoria 30-39 de ani.

Raportul INSP săptămânal arată cum au evoluat decesele în funcție de vârstă.
Raportul INSP săptămânal arată cum au evoluat decesele în funcție de vârstă.

Statistica deceselor de la începutul pandemiei, pe grupe de vârstă.
Statistica deceselor de la începutul pandemiei, pe grupe de vârstă.

Un raport de la Universitatea Johns Hopkins din SUA arată că, potrivit statisticilor, la începutul pandemiei, rapoartele au indicat că boala afectează mai ales adulții în vârstă și că tinerii aveau mai multe șanse să aibă cazuri mai ușoare de boală.

Dar începând din vara lui 2021, persoanele sub 30 de ani din SUA au reprezentat mai mult de 20% din cazurile de Covid, aceastea fiind considerate mai susceptibile să transmită virusul decât alții. Iar această tendință a continuat și în toamnă.

Cercetorii arată că, deși e mai puțin probabil să fie spitalizați din cauza Covidului sau să moară din cauza acestuia, unele persoanele de la categoria de vârstă de 20, 30 și 40 de ani pot dezvolta simptome severe și de durată, în special dacă au obezitate, diabet sau hipertensiune arterială.

Datele studiului american privind situația pandemică arată că dintre cei peste 3.000 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani care s-au infectat cu Covid și au făcut o formă suficient de gravă pentru a necesita îngrijire în spital, 21% au ajuns la terapie intensivă, 10% au fost plasați pe un aparat de respirat și 2,7% au murit.

Vaccinarea poate evita formele grave ale bolii

Medicii spun că, fie la tineri, fie la persoanele în vârstă vaccinarea este singura modalitate care poate evita formele grave ale bolii.

Medicul Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, susține că a observat o diferenţă importantă între plămânii unui bolnav vaccinat şi ai unui bolnav nevaccinat împotriva Covid, astfel că la persoanele imunizate nu există afectare pulmonară în timp ce la cei nevaccinaţi afectarea pulmonară poate ajunge la 85 la sută.

„Am observat o diferenţă însemnată, din punct de vedere imagistic, între plămânii unui pacient vaccinat împotriva SARS-CoV-2 şi cei ai unui pacient nevaccinat. La peste 95 la sută dintre persoanele vaccinate, care fac totuşi o infecţie COVID-19, nu există o afectare pulmonară, în timp ce, în cazul bolnavilor nevaccinati, începe de la 30-40 la sută şi poate creşte, într-un interval extrem de scurt, uneori chiar şi de câteva ore, până la 70-80, şi chiar 85 la sută”, a spus medicul Diana Manolescu, potrivit News.ro.

Vaccinarea este posibilă de la vârsta de 12 ani în sus. Marți, un grup de experți independenți ai Agenției pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA au recomandat agenției să emită o autorizație de utilizare de urgență a vaccinului Pfizer-BioNTech la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Numărul tinerilor decedați în ultima lună pe fiecare zi în parte

27 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani,
  • 4 la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 11 la categoria de vârstă 30-39 ani

26 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 3 la categoria de vârstă 30-39 ani

25 octombrie

  • 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani

24 octombrie

  • 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani

23 octombrie

  • 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 7 la categoria de vârstă 30-39 ani

22 octombrie

  • 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani
  • 21 octombrie
  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani

20 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani
  • 2 la categoria de vârstă 30-39 ani,

19 octombrie

  • 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 anitombrie

18 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani
  • 1 la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 3 la categoria de vârstă 30-39 ani

17 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 3 la categoria de vârstă 30-39 ani

16 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani
  • 1 la categoria de vârstă 10-19 ani
  • 5 la categoria de vârstă 30-39 ani

15 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani
  • 1 la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 2 la categoria de vârstă 30-39 ani

14 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani
  • 2 la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 3 la categoria de vârstă 30-39 ani

13 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 4 la categoria de vârstă 30-39 ani

12 octombrie

  • 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 4 la categoria de vârstă 30-39 ani

11 octombrie

  • 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani

10 octombrie

  • 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani

9 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani
  • 1 la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 2 la categoria de vârstă 30-39 ani,

8 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani

7 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani
  • 3 la categoria de vârstă 30-39 ani

6 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani
  • 2 la categoria de vârstă 10-19 ani
  • 3 la categoria de vârstă 20-29 ani, 5 la categoria de vârstă 30-39 ani

5 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 2 la categoria de vârstă 30-39 ani

4 octombrie

  • 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani

3 octombrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 3 la categoria de vârstă 30-39 ani

2 octombrie

  • 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani

1 octombrie

  • 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 1 la categoria de vârstă 30-39 ani

30 septembrie

  • 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 0-9 ani
  • 5 la categoria de vârstă 30-39 ani

29 septembrie

  • 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani

28 septembrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 2 la categoria de vârstă 30-39 ani

27 septembrie

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani
  • 2 la categoria de vârstă 30-39 ani

De la începutul pandemiei, peste 1,6 milioane de români s-au infectat cu Covid, iar 46.015 au decedat din cauza Covid.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG