Linkuri accesibilitate

Paradoxul periculos al căminelor de vârstnici: bătrânii se vaccinează, angajații refuză


Căminul de bătrâni din Mircești, județul Iași
Căminul de bătrâni din Mircești, județul Iași

Semnalele primite înaintea demarării campaniei de vaccinare în căminele de bătrâni sunt îngrijorătoare. Deși lucrează cu persoane extrem de vulnerabile, procentajul angajaților care doresc să se vaccineze este sub 50%, în unele cazuri atingând cote alarmante. Într-un cămin privat din Moldova, toți angajații au refuzat să se vaccineze.

La nivel național, autoritățile se pregătesc pentru faza a doua de vaccinare în care sunt incluse persoanele peste 65 de ani sau persoanele aflate în evidență cu boli cronice. În căminele pentru bătrâni urmează să fie vaccinat și personalul, format în cea mai mare parte din infirmiere. Cei mai mulți angajați nu locuiesc în orașele unde sunt centrele pentru bătrâni, ci în localitățile din apropiere. Teama de vaccin este mai mare în rândul acestora, din informațiile oferite Europei Libere de administratorii căminelor private de bătrâni.

Din primele date, campania națională de informare este depășită de teoriile conspirației și frica personalului de a se vaccina. Un rol vital în convingerea angajaților să se vaccineze îl vor avea doctorii și asistentele care lucrează în aceste instituții de stat sau private și mai puțin oficialii guvernamentali.

O altă problemă o reprezintă acordul pe care aparținătorii trebuie să îl ofere pentru persoanele aflate în centrele pentru bătrâni. Și în cazul acestora, există o relativă temere în privința oferirii acceptului pentru vaccin.

Ce au făcut autoritățile

  • Au trimis către toate căminele de bătrâni un formular în care să fie precizate persoanele care doresc să se vaccineze
  • Vaccinarea este voluntară, inclusiv pentru personal. Nimeni nu poate fi obligat să se vaccineze
  • În cazul persoanele fără discernământ, aparținătorii trebuie să își dea acordul
  • După centralizarea listelor, în centrele pentru bătrâni sunt trimise caravane mobile pentru vaccinarea personalului și a rezidenților
  • Etapa a doua începe pe 15 ianuarie

Administrator cămin: „Mulți ascultă aberațiile de pe Facebook, internet"

Situația prezentată de autorități la televizor în campaniile de informare se lovește de realitatea din teren. Administratorii căminelor din București au fost informați târziu despre modul în care se va derula campania de vaccinare. În multe astfel de centre, informarea privind realizarea unui tabel cu persoanele care trebuie să se vaccineze a sosit de abia astăzi.

Azi am primit înștiințarea că se ocupă ei de programare și nu trebuie să ne înregistrăm noi pe platformă”, a dezvăluit administratorul unui centru rezidențial de îngrijire din București pentru Europa Liberă.

Din discuțiile purtate cu mai mulți administratori de cămine din Capitală, problemele par să fie similare. Campania de informare este considerată insuficientă pentru ca personalul să fie convins să se vaccineze.

„Administratorii de cămine nu au obligația să convingă personalul sau aparținătorii să se vaccineze. Autoritățile, DSP nu ne-au trimis vreun material de prezentare despre vaccin. Ar fi trebuit să trimită în toate centrele un document oficial cu explicații despre vaccin, trebuia să avem materiale pe care să le prelucrăm pentru angajați, bătrâni, a declarat un astfel de administrator din București.

În aceste condiții, un rol esențial îl vor avea doctorii și asistentele din aceste centre pentru bătrâni. Lor le va reveni misiunea de a convinge, prin puterea exemplului, personalul să se vaccineze.

„Doctorul nostru ne va trimite prospectul de la vaccin, noi vom încerca să prezentăm personalului aceste informații. Există o problemă. Multă lume ascultă toate aberațiile de la televizor, de pe Facebook, internet. Acolo este marea problemă”, a spus un alt administrator al unui cămin de bătrâni din Capitală.

Problema majoră apare când s-a discutat informal despre vaccinare în rândul personalului. Procentul atinge cote alarmante uneori.

La prima întrebare, doar 20% dintre infirmiere au spus că sunt de acord să se vaccineze. Eu le voi transmite că mă vaccinez, poate așa le conving. Personalul se decide greu, el își poate schimba opțiunea până în final”, a susținut managerul unui cămin privat.

În alte cazuri, procentul a urcat spre 30% și 50%, dar departe de ce așteaptă autoritățile centrale. Toți administratorii consultați de Europa Liberă au precizat că situația s-ar putea schimba în următoarea săptămână, totul fiind dinamic, iar opiniile nu sunt finale.

Și în cazul aparținătorilor, există persoane care nu doresc să își dea acordul pentru vaccinarea rudelor. Toți aparținătorii trebuie să semneze sau să înștiințeze căminul dacă sunt sau nu de acord cu vaccinarea.

Situație gravă în Suceava: toți angajații unui cămin au refuzat să se vaccineze

În cele mai mari județe din regiunea Moldovei angajații centrelor rezidențiale pentru bătrâni tind mai degrabă să nu se vaccineze, reiese din discuțiile avute de reporterul Europa Liberă cu reprezentanții mai multor unități de acest gen.

  • La singurul azil de bătrâni administrat de stat din județul Iași, de pildă, cel din comuna Mircești, listele cu angajații care sunt de acord să primească vaccinul au ajuns, zilele trecute, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași.

Din 41 de angajați, 13 au precizat că sunt de acord să se vaccineze. În privința beneficiarilor de la acest centru, toți cei 42 de bătrâni au optat pentru vaccinare, ne-a spus Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași. Acesta a precizat că, anterior centralizărilor, angajații ar fi avut discuții cu asistentul medical și cu medicul unității, aceasta fiind singura modalitatea prin care s-a încercat promovarea vaccinurilor.

  • Managerul unui azil de bătrâni privat din apropiere de municipiul Iași ne-a vorbit, însă, de o lipsă totală de informare a angajaților cu privire la siguranța vaccinurilor.

Singura promovare din partea Direcției de Sănătate Publică a fost ceea ce s-a publicat pe canalele de socializare. În rest, nu am primit pliante sau alte materiale de informare la centru și nici nu au fost organizate alte tipuri de sesiuni de informare. Nici noi, managerii, nu am participat la vreo discuție în acest sens și nici nu am primit vreo adresă referitoare la acest aspect”, ne-a spus femeia, care conduce un centru din apropiere de municipiul Iași. 30% este procentul estimativ al angajaților din acest azil care ar urma să se vaccineze, ne-a dezvăluit managerul.

  • La un alt centru privat din județ, situația este similară: „Ni s-au cerut doar tabelele cu personalul care e de acord să se vaccineze, nimic mai mult. Fiecare a decis în baza propriei analize, dacă e sau nu necesar vaccinul pentru ei”, ne-a mărturisit un alt director de centru privat.
  • O situație rarisimă am descoperit-o la un centru privat din județul Suceava, unde lucrează 14 persoane și sunt îngrijite 46 de bătrâni. „În cazul nostru, niciunul dintre cei 14 angajați nu a semnat că este de acord să fie vaccinat. Cei mai mulți dintre ei spun că vor să mai aștepte, să se vaccineze mai întâi alte persoane, acesta este motivul principal. Este adevărat că noi nu am avut probleme deloc cu COVID-ul și poate și acesta este motivul”, ne-a spus șefa centrului.

Prefectul din Suceava, ne-a declarat, însă, că la nivelul județul, din informațiile sale, au existat campanii de informare. Beneficiarii direcți nu ar fi fost angajații, ci reprezentanții centrelor publice sau private. „O discuție preliminară, o campanie - inclusiv acele afișe pe care le-am avut distribuite de anul trecut - s-a realizat la nivelul județului Suceava. Separat, au avut discuții de informare, mai ales prin intermediul colegilor de la DSP Suceava, cu conducătorii, cu responsabilii acestor centre. E un picuț mai complicat, noi, ca județ, suntem al doilea ca mărime după Timiș din țară (n.r. după suprafață) și e destul de greu să putem acoperi personalul. Atunci am mers pe ideea că discutăm cu conducerea acestor centre, cu conducerea instituțiilor care coordonează aceste centre, urmând ca, prin personal specializat, să se disemineze informația acestor campanii la nivelul centrelor”, spune pentru Europa Liberă Alexandru Moldovan.

Acesta a mai arătat că urmează să demareze o campanie la nivel local, în special în mediul rural, la care să participe personalități din zonă și care să încurajeze oamenii să se vaccineze.

Consider că e mult mai de impact într-o localitate din rural, de exemplu, când cetățeanul vede că primarul localității, sau preotul din sat, sau directorul școlii, sau o personalitate culturală pe care o cunosc toți și o respectă, dă un exemplu, se va vaccina și el”, a conchis prefectul.

Întâlnire la Cluj cu administratorii căminelor pentru bătrâni

Subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a declarat pentru Europa Liberă că a avut o discuție informală cu toți administratorii de cămine din județ despre campania de vaccinare. În județ există 50 de cămine, cu peste 2.000 de paturi. Oficialul guvernamental a precizat că există „multă informație care trebuie prezentată într-un timp foarte scurt”, iar aceasta nu ajunge întotdeauna peste tot.

Știm că circulă o groază de mituri și sunt o grămadă de reacții în toate mediile. Am avut o întâlnire cu administratorii centrelor, le-am explicat procedura, le-am explicat funcționarea vaccinului, pașii de urmat, documentația de realizat, nevoile la fața locului cu privire la cabinetele medicale, cum se va întâmpla procesul de vaccinare”, a spus Irina Munteanu pentru Europa Liberă.

Aceasta a adăugat că a avut întâlniri și cu primarii din județul Cluj pe tema vaccinării pentru „a-i ajuta să înțeleagă tot procesul”.

Irina Munteanu a precizat că administratorii căminelor private i-au cerut să fie prelungit termenul până la care depun listele cu persoanele care urmează să se vaccineze.

Pentru foarte mulți dintre beneficiari, aparținătorii sunt poate plecați în străinătate, au nevoie de timp de gândire. Administratorii au solicitat niște site-uri oficiale de unde se pot informa, să poată discuta cu medicii specialiști. Nu am o cifră exactă în privința celor care vor opta pentru vaccinare, am decis să le acordăm timp pentru a lua decizia corectă”, a spus subprefectul municipiului Cluj.

Administratorii căminelor de bătrâni au dorit să afle ce se întâmplă dacă din zece angajați, trei nu vor dori să se vaccineze. Irina Munteanu le-a răspuns că aceștia se pot vaccina ulterior, dacă acum refuză.

Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, a precizat pentru Europa Liberă că în căminele de stat din județul său sunt 65 de beneficiari, iar toți se vor vaccina. În cele două cămine din județ lucrează 40 de persoane, iar 30 au decis să se vaccineze.

Statul a avut lacune majore la testarea căminelor de bătrâni

Autoritățile au înregistrat probleme majore în vara anului trecut în campania de testare a personalului și rezidenților din căminele de bătrâni. O anchetă Europa Liberă a demonstrat cum într-un cămin din București, DSP nu a mai făcut testarea două luni după ce România a ieșit din starea de urgență. Obligația legală era ca fiecare centru pentru persoane vârstnice să fie testat la două săptămâni. Ministrul Sănătății de la acea dată a recunoscut problema și că nu a fost un singur caz în Capitală în care nu s-a respectat termenul pentru testare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG