Parchetul General spune că s-a autosesizat după ce a analizat documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării care au fost prezentate de serviciile de informații în ședința din 28 noiembrie cu privire la campania electorală a candidatului filorus Călin Georgescu.
Despre documentele desecretizate, aici:
Informațiile prezentate public relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe, spune Parchetul General.
„Cercetările vizează indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat”, se menționează în comunicat.
Parchetul General mai suspectează și infracțiuni de spălare a banilor „în legătură cu posibile nelegalități legate de proveniența și utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susținătorii săi”.
Sesizarea procurorilor are ca obiect și „comiterea unor infracțiuni informatice de competența parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activități în mediul online care au implicat crearea și utilizarea unor conturi false, menite să influențeze opțiunile alegătorilor, acțiuni care au avut potențialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral”.
Parchetul General menționează că a solicitat procurorului-șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) să facă o analiză proprie pentru a descoperi alte posibile infracțiuni care ar fi de competența sa.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat miercuri seară (4 decembrie) documente clasificate ale serviciilor secrete românești privind campania electorală a candidatului filorus Călin Georgescu.
Potrivit documentelor, România a fost ținta unei „acțiuni hibride agresive ruse”, inclusiv contra Biroului Electoral Central și a Autorității Electorale Permanente, în ziua și noaptea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
25.000 de conturi de TikTok ar fi fost folosite pentru a-i crește popularitatea candidatului Călin Georgescu, posibil prin folosirea unor „ferme de boți”, în campania electorală.
Serviciile de informații ale României dau de înțeles că în această operațiune s-ar fi cheltuit sume mari de bani și că amploarea și extinderea geografică indică „un operator statal”.
În ziua și noaptea primului tur al alegerilor prezidențiale, 24 noiembrie, atacurile online au venit din peste 30 de state.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.