Europa Liberă a confirmat că din partea României va participa șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.
„Toate țările vor fi invitate marți”, „în strânsă coordonare” cu „comandamentul militar al NATO care va fi, de asemenea, asociat acestui demers”, a precizat președintele Emmanuel Macron la finalul Consiliului European extraordinar convocat joi la Bruxelles.
Întâlnirea reprezentanților militari din așa-numita „Coalition of the Willing” are loc în contextul eforturilor țărilor europene de a spori sprijinul pentru Ucraina și al semnalelor date de administrația Trump de reducere a susținerii pentru Kiev.
Președintele SUA, Donald Trump, a inițiat discuții directe cu Rusia pentru a pune capăt conflictului, fără consultarea și participarea aliaților europeni.
Liderii țărilor europene se tem că excluderea lor și a reprezentanților Ucrainei de la negocieri ar putea duce la un acord de pace fragil și nefavorabil Ucrainei.
Emmanuel Macron, împreună cu premierul britanic Keir Starmer, în coordonare cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți câțiva lideri europeni, lucrează la un plan de pace care presupune o implicare puternică a statelor europene în negocierea și menținerea unei păci pe termen lung în Ucraina, cu garanții de securitate.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus într-un discurs adresat națiunii miercuri că trupe europene ar putea fi trimise în Ucraina pentru a se asigura că un eventual acord de pace este respectat. Trimiterea acestor trupe ar putea avea loc numai după semnarea acestui acord de pace.
Emmanuel Macron a avertizat că „nu se mai poate avea încredere în Rusia că se va ține de cuvânt” după invazia Ucrainei din februarie 2022 și a adăugat că odată ce un acord este semnat, aliații Ucrainei trebuie să se asigure că țara „nu este invadată din nou de Rusia”.
În replică, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia se opune ferm desfășurării forțelor europene în Ucraina ca forțe de menținere a păcii.
„Nu vedem loc de compromis. Această discuție se desfășoară cu un scop deschis ostil”, a adăugat șeful diplomației de la Moscova.
Întâlnirea șefilor de armate de la Paris vine după ce Consiliul European a aprobat planul de 800 de miliarde de euro al Comisiei Europene, de creștere masivă a finanțării Apărării în UE.
De asemenea, 26 de lideri ai țărilor membre ale UE au semnat o declarație de susținere a continuării sprijinului acordat Ucrainei în fața agresiunii Rusiei. Excepție a făcut premierul Ungariei, Viktor Orbán, care nu a semnat declarația.
După Consiliul European unde s-au luat aceste decizii, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a confirmat întâlnirea de la Paris a miniștrilor Apărării și șefilor de Stat Major.
„Reprezentanții României vor participa nu pentru că vom trimite trupe în teren, pentru că nu vom trimite trupe în teren, ca să fie lucrurile fără echivoc, ci pentru că România, și astăzi, este un hub logistic pentru ca aceste trupe să poată să ajungă, dacă va fi cazul, în zona Ucrainei. De asemenea, suntem un hub logistic pentru tot ceea ce înseamnă astăzi exportul pe care Ucraina îl face”, a precizat Bolojan.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.