Linkuri accesibilitate

Paritate euro-dolar | Impactul asupra României și ce avantaje apar din scăderea valorii monedei europene


Euro a atins paritatea cu dolarul marți, pentru prima dată în aproape 20 de ani, în condițiile în care o reducere a livrărilor de gaze rusești către Europa a sporit temerile legate de o recesiune în zona euro.
Euro a atins paritatea cu dolarul marți, pentru prima dată în aproape 20 de ani, în condițiile în care o reducere a livrărilor de gaze rusești către Europa a sporit temerile legate de o recesiune în zona euro.

Temerile din ce în ce mai mari privind o recesiune în Europa împing moneda europeană la cel mai scăzut nivel față de dolarul american din 2002 încoace.

Remarcabilă este viteza cu care euro a scăzut față de dolar și a ajuns acum 1 la 1. Paritatea dintre cele două monede vine după ce, în ultimele 14 luni, euro și-a pierdut aproape 20% din valoare față de dolarul american, scrie Forbes.

Când economia americană s-a prăbușit în timpul crizei financiare mondiale din 2008, un euro valora de aproximativ 1,6 ori mai mult decât dolarul american.

În istoria sa relativ scurtă de două decenii, euro este a doua cea mai căutată monedă din rezervele valutare globale, iar rulajul zilnic al raportului euro/dolar este cel mai mare dintre monedele de pe piața globală de 6,6 trilioane de dolari pe zi, potrivit Reuters.

Ce a dus la scăderea monedei

Monedele se mișcă la fel ca acțiunile, obligațiunile sau orice alt activ. Investitorii le pot cumpăra direct atunci când cred că vor crește în valoare și le pot vinde atunci când cred că vor scădea, explică The New York Times.

Ele reflectă cererea globală pentru activele unei țări în general, deoarece pentru a cumpăra obligațiuni guvernamentale americane sau acțiuni este necesar să se obțină mai întâi dolari, iar o mare parte din comerțul global se desfășoară în dolari, indică publicația americană.

Sculptura euro se află în fața fostei Bănci Centrale Europene din Frankfurt, Germania, miercuri, 13 iulie 2022.
Sculptura euro se află în fața fostei Bănci Centrale Europene din Frankfurt, Germania, miercuri, 13 iulie 2022.

Așa cum se întâmplă adesea în perioade de criză economică, oamenii care caută un loc sigur unde să-și pună banii au cumpărat mai mulți dolari, în detrimentul altor monede, cum ar fi euro, arată Reuters.

„Războiul de lângă noi a fost un factor suplimentar care a dus la scăderea monedei. Știm că de regulă în perioadele de tensiuni în piețele internaționale, dolarul devine o monedă de refugiu, care este cerută pe plan internațional și se întărește”, a declarat Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank, pentru Europa Liberă.

Petrolul și gazele sunt plătite în mod tradițional în dolari, iar prețul acestor două materii prime a crescut în ultimele luni ca urmare a războiului din Ucraina.

Căderea monedei euro s-a accelerat în ultimele săptămâni, pe măsură ce s-a răspândit teama că Rusia, principalul furnizor de energie al UE, va întrerupe complet fluxurile de gaze ca represalii la sancțiunile occidentale, scrie Economedia.

Cea mai recentă scădere a euro a avut loc după ce fluxurile de gaze prin conducta rusă Nord Stream 1 au fost închise timp de 10 zile pentru întreținere. Însă, dacă Moscova prelungește perioada în care nu livrează gaze, Germania, aflată deja în etapa a doua a unui plan de urgență pe trei niveluri pentru gaz, ar putea fi nevoită să raționalizeze combustibilul, scrie și Reuters.

„Dacă gazoductul care este închis de 10 zile nu se redeschide și avem parte de mai multe raționalizări de gaze, în această situație s-ar putea să nu fi văzut cele mai slabe niveluri ale euro”, a declarat Christian Keller, șeful departamentului de cercetare economică de la Barclays.

„Creșterea economică din SUA este mai rezilientă și semnificativ mai puțin expusă la șocurile legate de Rusia”, a declarat Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, pentru Economedia.

Cum vor fi afectați românii

„O monedă euro mai slabă are și un impact inflaționist, dar depinde de la țară la țară. Românii sunt afectați pe filiera importurilor energetice (petrol, gaze) care se fac de regulă în dolari. Altfel, dolarul nu mai are o importanță așa de mare în valoarea comercială”, afirmă Ionuț Dumitru.

Românii de rând nu au motiv de panică deoarece „influența dolarului asupra economiei românești este limitată la impactul pe prețul produselor energetice. Dar, în același timp, am avut în ultima perioadă o reducere de preț al petrolului în echivalent de dolari. Deci prețul petrolului în echivalent de lei a scăzut”, mai spune Dumitru.

Avantaje și dezavantaje pe plan mondial

La un nivel mai larg, slăbiciunea euro față de dolar îi ajută pe exportatorii europeni, deoarece le face produsele mai competitive și le sporește veniturile, explică Channel News Asia.

„Pentru economia europeană scăderea euro nu este un lucru chiar rău. Stimulează competitivitatea produselor europene pe plan internațional, mai ales față de dolar, dar în același timp [scăderea] alimentează și inflația” spune economistul Ionuț Dumitru.

În UE, un curs de schimb mai mic al monedei euro face ca bunurile importate să devină mai scumpe, ceea ce pe cale de consecinţă alimentează şi mai mult inflaţia, adaugă AFP.

Pentru americani, creșterea dolarului ar trebui să ajute la atenuarea durerii provocate de inflația ridicată de patru decenii, dar pentru europeni, scăderea valorii euro va face călătoriile mai dificile și va exacerba efectul creșterii prețurilor de consum.

În turism, de exemplu, acest lucru este un avantaj pentru turiștii americani în Europa, dar dezavantajează europenii care vizitează SUA.

Ce este inflația?

Într-o economie de piață, prețurile bunurilor și serviciilor se pot modifica întotdeauna. Unele prețuri cresc, altele scad. Inflația are loc dacă există o creștere generală a prețurilor bunurilor și serviciilor, nu doar a articolelor individuale. Asta înseamnă că astăzi se poate cumpăra mai puțin cu 1 euro decât ieri. Cu alte cuvinte, inflația reduce valoarea monedei în timp.

Soluția: „creșterea dobânzilor” și „reducerea inflației”

„Rezerva Federală a SUA a crescut deja dobânzile și plănuieste să le crească destul de agresiv în perioada următoare, lucru care susține moneda americană, care s-a apreciat semnificativ în ultima perioadă”, a explicat Dumitru.

În plus, obligațiunile de trezorerie americane sunt mai mari decât cele ale datoriei europene, ceea ce determină investitorii să se orienteze către dolar și să se îndepărteze de euro.

„Perspectiva unor dobânzi mai ridicate în Statele Unite decât în Europa a dus la întărirea dolarului față de euro”, a adăugat Ionuț Dumitru (foto). Tendința ca euro să scadă va continua atâta timp cât „perspectiva dobânzilor rămâne aceeași, adică o creștere mai rapidă pe dolar decât pe euro”.

„Trebuie să înceapă să crească dobânzile. În Europa, în Statele Unite și peste tot in lume, inflația este foarte ridicată. Până acum BCE a fost într-o perioadă de așteptare, de pregătire a ieșirii din relaxarea monetară pe care a practicat-o în ultimii ani. Probabil la sfârșitul lunii iulie va începe cu un prim pas de creștere a dobânzilor”, a adăugat economistul român.

„Alunecarea” euro este o bătaie de cap pentru Banca Centrală Europeană. Permiterea scăderii monedei nu face decât să alimenteze inflația record pe care BCE se luptă să o limiteze. Dar încercarea de a o susține cu rate ale dobânzii mai mari ar putea exacerba riscurile de recensiune.

Dar ratele mai mari ale dobânzilor fac ca împrumuturile să fie mai scumpe. Pentru populație, acest lucru ar putea însemna costuri ipotecare mai mari. Vestea bună este că, pentru majoritatea proprietarilor de locuințe, impactul nu este imediat, iar unii vor scăpa complet de el, explică BBC.

„Într-o lume ideală, ai vrea să stimulezi economia, dar în același timp să reduci inflația”, a declarat Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, pentru Bloomberg. „Din păcate, nu putem face acest lucru, trebuie să facem o alegere; în acest caz, mandatul nostru este foarte clar: trebuie să alegem să reducem inflația.”

XS
SM
MD
LG