Linkuri accesibilitate

Plângere penală împotriva liderului AUR. George Simion și-a amenințat o colegă de parlament că o va agresa sexual


Confruntarea dintre George Simion (AUR) și Diana Șoșoacă (SOS) a pornit odată cu eliminarea senatoarei din AUR și recentele informații răspândite de Simion – despre care Șoșoacă spune că sunt false – potrivit cărora cei doi ar fi bătut palma în secret la Viena.
Confruntarea dintre George Simion (AUR) și Diana Șoșoacă (SOS) a pornit odată cu eliminarea senatoarei din AUR și recentele informații răspândite de Simion – despre care Șoșoacă spune că sunt false – potrivit cărora cei doi ar fi bătut palma în secret la Viena.

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), deputatul George Simion a fost reclamat la Parchet pentru loviri și alte violențe, distrugere, amenințare și șantaj. În Parlament, Simion a amenințat-o pe fosta sa colegă de partid, Diana Șoșoacă, că o „agresează sexual”.

Conflictul dintre cei doi a avut loc marți seară, în plenul reunit, la prezentarea Legii Bugetului pentru anul 2024.

Proiectul de lege a fost contestat de parlamentarii AUR și USR și a fost marcat de numeroase scandaluri la care protagoniști au fost parlamentari AUR și PSD.

În timpul discuției aprinse dintre George Simion și Diana Șoșoacă, ce a avut loc în Parlament, liderul AUR i-a spus fostei sale colege că o agresează sexual.

Miercuri, senatoarea a anunțat că a trimis Parchetului General plângerea împotriva lui Simion, cu relatarea incidentului din plen.

Deputatul George Simion, președintele AUR, i-a lovit telefonul cu care senatoarea ex-AUR, acum președintă a SOS România, îl filma, apoi a insultat-o și a amenințat-o cu agresiunea sexuală.

Senatoarea Diana Șoșoacă este cunoscută pentru scandalurile pe care le provoacă în timpul activităților publice din Parlament. Ea obișnuiește să transmită în direct incidentele a căror protagonistă este pe rețelele sociale, pentru a aduna capital electoral, așa cum consideră unii analiști.

În replică, într-un live pe Facebook, George Simion a spus că Diana Șoșoacă ar fi fost „pusă de PSD să facă scandal”.

Dialogul din Parlament dintre George Simion și Diana Șoșoacă
– George Simon, președintele AUR: Asta-i atitudinea voastră...
– Diana Șoșoacă, senator: Pleacă de lângă mine, că nu știu ce-ți fac.
– George Simion: Te agresez sexual, scroafo!
– Diana Șoșoacă: Ce faci, mă, tu?
– George Simion: Te agresez sexual.
– Diana Șoșoacă: Mă agresezi, tu, sexual, mă? Pe cine agresezi tu, sexual, mă? Nu ți-e rușine, bă violentule? Fătălăii de la AUR. Fă-tă-lă-ul!, fă-tă-lă-ul!


Conflictul dintre cei doi s-a derulat pe treptele de lângă tribuna parlamentului, la care premierul Marcel Ciolacu (PSD) își susținea, după o încercare eșuată, discursul de prezentare a Legii bugetului pe anul viitor.

În tot acest timp, ambii parlamentari se filmau și făceau live pe propriile pagini de Facebook.

Șoșoacă i-a adresat injurii lui Simion și a încercat să-i rupă afișul cu care acesta protesta împotriva Legii bugetului de la tribuna Parlamentului.

În timp ce senatoarea se apropia de el tot mai mult ca să-l filmeze, Simion i-a lovit telefonul. Ca să nu se mai poată apropia de el, membrii AUR au făcut scut în jurul liderului lor.

Diana Șoșoacă spune în textul plângerii și motivul care a stat la baza conflictului dintre ei.

Ea spune că i-a adresat lui Simion câteva întrebări referitoare la „minciunile” răspândite de acesta privind o întâlnire secretă pe care cei doi ar fi avut-o în urmă cu o săptămână la Viena pentru a stabili o strategie politică de unire a forțelor AUR și SOS, „menționând în articolele defăimătoare că am fost păziți de spioni și că aș fi primit 30.000 euro de la ruși pentru campania electorală”.

Miercuri, senatoarea l-a interpelat cu majuscule pe pagina sa de Facebook și l-a numit „frustrat sexual”, „pervers”, „fătălău”, „grobian” și „goldonian”, cu trimitere la dramaturgul italian de la 1700, Carlo Goldoni, care satiriza societatea de la acea vreme printr-o formulă obedientă de salut devenită celebră: „Sluga!”

„Apropos, cu violul cum stați? Tot cu intervenții în justiție? Hai, că așa v-a învățat tătucul vostru, PSD-ul”, scrie Șoșoacă referindu-se în subtext la un scandal sexual în care a fost implicat recent AUR.

O adolescentă de 17 ani a acuzat că a fost violată la Şcoala de vară a partidului. Inspectoratul Județean de Poliție Ialomiţa face cercetări după ce o adolescentă de 17 ani s-a prezentat la Secţia de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Slobozia și a declarat că a fost victima unei infracţiuni de viol.

Acuzațiile au fost aduse după ce minora a participat la Şcoala de vară a AUR, care a început pe 14 septembrie în staţiunea Neptun-Olimp.

Eurobarometrul Special pentru Violență de Gen publicat în 2016 de ONU arată că 55% dintre români consideră violul justificat în anumite contexte. Lucrurile nu doar că nu s-au modificat nimic în bine în ultimii ani, dar s-au și înrăutățit.

În România, 85% din respondenți, adică nouă din zece persoane, bărbați și femei deopotrivă, au prejudecăți față de femei și fete, concluzionează cel mai recent Gender Social Norm Index.

Conform datelor din acest ultim eurobarometru al violenței, 55% din români justifică violul prin îmbrăcămintea provocatoare a victimei, sau consumul de alcool sau droguri.

Banalizarea violenței și legitimarea ei prin prejudecăți contribuie la o cultură a violenței în care victimele sunt descurajate să raporteze faptele de violență, mai ales dacă nu sunt crezute de autorități după ce au fost victima unui abuz, iar comunitatea le judecă și le blamează în loc să le trateze cu empatie, arată studiul.

În România, agresiunea sexuală se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Pedeapsa poate ajunge și de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi civile.

Amenințarea cu agresiunea sexuală se încadrează la hărțuire, dar presupune amenințare sau constrângere pentru a obține satisfacții de natură sexuală, de către o persoană care abuzează de funcția sa la locul de muncă și se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amendă.

Diana Șoșoacă nu a făcut plângere pentru hărțuire sexuală și nici pentru agresiune sexuală ci pentru loviri și alte violențe, distrugere, amenințare și șantaj. Ea explică în plângerea penală de ce amenințarea „te agresez sexual, scroafo” este șantaj.

„Consider că aceste cuvinte se înglobează în infracțiunea de șantaj, întrucât amenințarea lui a fost făcută cu scopul ca subsemnata să încetez să-i critic deciziile și să-mi exprim opiniile politice.”

Șoșoacă spune că „o persoană care mă șantajează deschis, în spațiul public, poate comite crime și mai stridente într-un anturaj privat. Cunosc faptul că deputatul Simion are cunoștințe care m-ar putea agresa nu doar verbal, lucru care mă motivează și mai mult să mă adresez organelor de ordine publică, mai ales că a mai făcut-o cel puțin o dată, la mitingul din 02 octombrie 2022.”

În plângerea făcută la Parchet, Șoșoacă explică substratul conflictului mocnit dintre cei doi. Ea spune că totul a început odată cu momentul în care a fost dată afară din AUR, în februarie 2021.

„Precizez că subsemnata am fost vârful de lance al partidului AUR în campania 2020, Simion George fiind cel care m-a dat afară la data de 10.02.2021 pentru că deranjam politic cu lupta mea antisistem, acțiunile împotriva vaccinării obligatorii covid, și pentru că eram mai susținută decât el de membrii AUR. De atunci rivalitatea a fost în creștere, ulterior mi-am înființat partidul S.O.S. România, care a urcat vertiginos și repede în sondaje, ocupând același segment suveranist ca și al partidului AUR pe care il conduce George Simion. Precizez că acesta a mai manifestat acte de violență și injurii și amenințări în trecut, mai ales cu ocazia mitingului din 2 octombrie 2022, când și-a pus oamenii să ne bată și să răstoarne platforma pe care stăteam în Piața Victoriei.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG