Linkuri accesibilitate

Proteste și scandaluri la prezentarea bugetului, înainte de dezbaterea din plen


Ședința plenului reunit pentru dezbaterea bugetului 2023, București, 19 decembrie 2023.
Ședința plenului reunit pentru dezbaterea bugetului 2023, București, 19 decembrie 2023.

AUR și USR au protestat marţi în Parlament. Primii au eșuat într-o încăierare între liderul AUR și o senatoare ex-AUR, iar USR a protestat în tăcere cu niște cutii ca de cadou pe care scria cu majuscule „taxe noi” și „buget record pentru speciali”.

„Cadourile de sărbători pe care PSD şi PNL le-au pregătit oamenilor în bugetul pentru 2024 sunt taxe noi şi buget record pentru speciali. Este inadmisibil ca românii să plătească taxe noi pentru ca specialii să trăiască bine. Dacă bugetul trece în forma propusă de Guvernul PSD-PNL, gaura bugetară va ajunge anul viitor la 130 de miliarde de lei şi fiecare român va trebui să plătească 7.000 de lei pentru că aşa vrea Marcel Ciolacu”, a declarat preşedintele Cătălin Drulă.

Conflict între Diana Șoșoacă și George Simion: „Te-am băgat în Parlament!”. „Ești un nimeni!”

Liderul AUR, George Simion, a avut un schimb de replici cu Diana Şoşoacă, ex-AUR, pe care a acuzat-o că face scandal la solicitarea PSD şi că i-a rupt o pancartă. El i-a reproșat că-i datorează intrarea în parlament și i-a lovit telefonul cu care-l filma, iar senatoarea ex-AUR i-a replicat că este „un nimeni”. Șoșoacă l-a acuzat că a lovit-o și a spus că va depune plângere penală.

Diana Șoșoacă a încercat să îl filmeze de aproape pee George Simion, iar membrii AUR au făcut scut în jurul liderului lor.

Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD), le-a cerut să meargă înapoi la locurile lor, dar cei doi au refuzat.

Ambii au transmis live pe Facebook întregul scandal pe care l-au făcut pe treptele din jurul tribunei plenului.

„AUR îşi asumă să blocheze tribuna Parlamentului, dacă majoritatea PSD-PNL, cu sprijinul USR şi UDMR, nu majorează salariile profesorilor cu 40%. Ne asumăm orice sancţiune dacă nu respectă promisiunile făcute profesorilor şi dacă nu îi tratează cu respect”, a transmis AUR.

După o primă tentativă de a-și susține discursul care premerge votului din plen pentru buget, premierul Marcel Ciolacu s-a retras și a revenit.

De asta dată nu s-a mai lăsat perturbat până nu și-a terminat discursul citit de pe niște foi. La un moment dat a comentat că așa se face politică când nu ai argumente.

„Mă bucur că până la urmă ducem procedura până la capăt. În momentul în care nu ai argumente de obicei faci altfel politica. O să încerc să vă argumentez”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, înainte de a prezenta bugetul pentru anul viitor.

„Când daţi banii la profesori, domnul Ciolacu?! De ce aţi pus-o pe Şoşoacă să facă circ? Asta e bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a Dianei Şoşoacă. O să blocăm în continuare tribuna Parlamentului, până decide Marcel Ciolacu să dea banii profesrilor”, a strigat George Simion.

Alt scandal a avut loc într-o parte a sălii plenului. Protagoniști au fost, de astă dată, deputații Dan Tanasă (AUR) și Daniel Ghiță (PSD), care au mers împreună la grupul UDMR.

„Ne luați banul și ne furați teritoriul”, le-a strigat social-democratul Daniel Ghiță parlamentarilor UDMR. Tot Ghiță a fost cel care apoi l-a tras de ureche pe un deputat USR pe holul Parlamentului.

Promisiuni. Suprarealism 2023

În această atmosferă suprarealistă, imperturbabil, premierul Marcel Ciolacu și-a susținut discursul de prezentare a bugetului pe 2024 cu cifre și promisiuni menite să contureze o lume idilică.

El a susținut că Ministerul Sănătății primește cu 44% mai mult față de 2023 și a amenințat că „cine mai îndrăznește să ia șpagă pentru a-și face treaba, trebuie să plătească extrem de aspru”.

De asemenea, a susținut că noul buget investește „masiv” în medicii de familie pentru a crește accesul la servicii medicale de calitate fără să detalieze și ce presupune această îmbunătățire.

„Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării şi al echităţii. Un buget bazat pe investiţii şi dreptate socială. Un buget în care creşterea economică se regăseşte în creşterea nivelului de trai al populaţiei”, a spus Marcel Ciolacu de la tribuna parlamentului, citat de News.ro.

Potrivit premierului, direcţiile strategice pe care se bazează bugetul pe anul 2024 sunt:

- O strategie economică coerentă menită să ducă la cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană de 3.4%;

- Investiţii record de peste 7% din PIB, adică 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene şi PNRR - un plus de 27 de miliarde faţă de acest an şi dublu faţă de 2021;

- Creşterea veniturilor pentru 12 milioane de pensionari, angajaţi pe salariul minim, profesori sau personal din administraţia publică;

- Un mediu economic mai puternic - prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare şi creare de noi locuri de muncă - și echitabil, cu mai puţine scutiri şi facilităţi fiscale;

- Un plan concret de ordonare a cheltuielilor bugetare şi un pachet de măsuri de creştere a colectării şi combaterea evaziunii fiscale;

- Alocarea unui buget de 2,5% din PIB pentru Apărare.

Marcel Ciolacu a dat asigurări că acest buget „nu conţine nicio apropiere de Rusia”.

„În schimb, guvernul pe care îl conduc lucrează pentru a avea relaţii economice privilegiate cu Uniunea Europeană şi pentru ca Statele Unite să devină principalul partener economic al României din afara UE. Da, vrem creşterea investiţiilor străine, dar cu Germania şi cu partenerii noştri strategici - SUA, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia, Israel, Turcia şi Coreea de Sud.”

El a spus că „lucrează” pentru ca România să devină, în cel mai scurt timp, membră a Spaţiului Schengen.

Ciolacu a mai spus că şi anul viitor principalele provocări economice rămân inflaţia şi menţinerea echilibrelor macroeconomice.

El a dat asigurări că românii nu vor plăti facturi majorate şi a adăugat că se vor face investiții masive pentru acces la energie ieftină.

„Anul viitor, niciun român nu va plăti mai mult la facturi! Doi ani de eşec total al politicilor energetice naţionale, care au culminat cu liberalizarea preţurilor la energie în plină pandemie, au fost cel mai puternic atac la adresa românilor şi a mediului de afaceri românesc. Dacă nu luam măsuri, populaţia ar fi stat în beznă şi frig şi mare parte din industrie s-ar fi închis. Astăzi, avem cea mai generoasă schemă de plafonare la energie din Europa, pentru că ea acoperă cea mai mare parte din populaţie şi economie. Vom continua să facem asta şi anul viitor! Am alocat banii în buget pentru ca schema de plafonare să meargă mai departe.

În acelaşi timp, vom continua să investim masiv pentru ca românii să aibă acces la energie mai ieftină. Programul privind instalarea de panouri fotovoltaice nu se modifică! Românii vor putea accesa în continuare granturi de 20 de mii de lei pentru energie mai ieftină”, a spus Ciolacu.

El a promis că posesorii de carduri de alimente vor primi 250 de lei la fiecare două luni, că va prelungi plafonarea adaosurilor comerciale la 21 de categorii de alimente de bază și creşteri de venituri pentru 12 milioane de români.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG