Parlamentul European a votat joi pentru adoptarea foii de parcurs pentru aderarea Ucrainei la UE. 489 de europarlamentari au votat pentru rezoluția de adoptare, 36 împotrivă și 49 de deputați europeni s-au abținut.
Votul are loc cu o zi înainte de viitorul summit UE-Ucraina de la Kiev.
Rezoluția privind foaia de parcurs prevede că Uniunea Europeană va „lucra la începerea negocierilor de aderare și va sprijini o foaie de parcurs care să prezinte pașii suplimentari pentru a asigura aderarea Ucrainei la piața unică a UE”.
În același timp, membrii Parlamentului European au subliniat că „aderarea este un proces bazat pe realizări și implică respectarea procedurilor relevante și implementarea reformelor și criteriilor legate de UE”.
Parlamentarii Europeni au cerut autorităților ucrainene „să efectueze reforme semnificative cât mai curând posibil, astfel încât țara să îndeplinească criteriile de aderare la UE”.
Rezoluția subliniază, de asemenea, necesitatea de a consolida sprijinul UE pentru Ucraina.
Deputații au recomandat statelor membre UE „să mărească și să accelereze ajutorul militar pentru Kiev, inclusiv furnizarea de arme, dar să ofere și sprijin politic, economic, infrastructural, financiar și umanitar necesar”.
UE ar trebui să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina
Parlamentul îndeamnă statele membre UE să-și sporească și să-și accelereze asistența militară acordată Kievului, în special furnizarea de arme, dar și sprijin politic, economic, infrastructural, financiar și umanitar esențial.
De asemenea, solicită liderilor de la viitorul summit UE-Ucraina să acorde prioritate unui pachet cuprinzător de redresare pentru Ucraina.
Acest pachet trebuie să se concentreze pe ajutor, reconstrucție și redresare pe termen scurt, mediu și lung. Sprijinul ar contribui în continuare la încurajarea creșterii economice în Ucraina după război.
Acțiune mai dură a UE împotriva Moscovei
Subliniind importanța ca țările UE să continue să dea dovadă de unitate în fața agresiunii Rusiei, europarlamentarii solicită statelor membre să adopte cât mai curând al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.
Parlamentul solicită, de asemenea, sancționarea companiilor precum Lukoil și Rosatom, care sunt încă prezente pe piața UE.
Oficialii implicați într-o gamă largă de activități ilegale, inclusiv deportări forțate și administrarea de referendumuri false pe teritoriul ucrainean ocupat, ar trebui, de asemenea, să fie supuși sancțiunilor.
Rezoluția reiterează în cele din urmă apelurile deputaților europeni pentru un embargo imediat și complet asupra importurilor UE de combustibili fosili și uraniu din Rusia și ca gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică să fie complet abandonate.
Evaluând nevoile de reconstrucție ale Ucrainei, rezoluția reiterează, de asemenea, apelul Parlamentului pentru utilizarea activelor înghețate ale Băncii Centrale Ruse, precum și a activelor oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția postbelică.