Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), partidul condus de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, are cea mai mare datorie la Fisc, de 1.229.000 de lei.
Pe locul doi este Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), cu o datorie de 1.207.000 de lei. Formațiunea politică este condusă acum de Varujan Vosganian, Mohammad Murad şi Mircea Minea. În 2020, când era partid parlamentar, ALDE a primit o subvenție de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) de 1,4 milioane de lei.
Partidul Umanist Social Liberal, fondat de mogulul TV Dan Voiculescu, are o datorie la stat de 794.000 de lei. Formațiunea politică este condusă de Daniel Ionașcu și Grațiela Gavrilescu.
Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat (PNȚCD) avea datorii la bugetul de stat de 690.000 de lei, la data de 31 decembrie 2022. Președinte este Aurelian Pavelescu.
Partidul Ecologist Român (PER) urmează în top datornicilor cu 653.000 de lei. Liderul PER este Dănuț Pop, trimis în judecată la finalul anului trecut în stare de arest la domiciliu, după ce ar fi primit 10.000 de euro de la o persoană căreia i-ar fi promis, în schimb, că va interveni pentru a fi angajată într-o funcție de consilier la cabinetul deputatului Radu Cristescu de la PSD.
Partidul Social Democrat Independent a fost fondat de fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie. Formațiunea avea anul trecut datorii la stat de 178.000 de lei.
Alte partide, cum ar fi Prodemo, Forța Pensionarilor, Frontul Demnității și Identității Naționale, Frăția Forța România, Mișcarea Social Liberală, Național Agrar, Noua Generație Creștin Democrat, Partidul Poporului și Partidul Renașterii Naționale au datorii la bugetul de stat cuprinse între 100.000 și 130.000 de lei.
USR contestă tabelul ANAF
Dintre partidele parlamentare, care primesc subvenții consistente de la stat, doar USR a încheiat anul trecut cu o datorie la Fisc de 448.000 de lei.
Departamentul de Comunicare al partidului ne-a transmis că peste 326.000 de lei reprezintă amenzi adunate din 2018 până în 2022.
„Acestea au fost plătite, așa cum rezultă din fișa de rol fiscal. Doar că ANAF nu a alocat-o contabil ca stingere a obligației de plată. Contabilitatea USR a făcut cerere de stingere a datoriei afișate, dar ea a rămas neoperată. Nu știm care este motivul. La impozite și contribuții sociale, nu există datorii. Toate plățile sunt mereu la zi. Și pentru decembrie 2022, ca oricare altă lună din an, au fost operate conform termenului legal de 25 al lunii următoare”, ne-au transmis reprezentanții USR.
Diferența de aproape 122.000 de lei reprezintă amenzi vechi, dispuse de AEP în 2017. USR a contestat amenzile respective și este proces pe rol. ANAF a pus poprire pe această sumă, deci ea e blocată.
„Din punct de vedere contabil «datoria» nu va apărea stinsă decât în momentul în care instanța va dispune o soluție în proces”, mai arată USR.
Gabriel Oprea a refuzat să răspundă, Aurelian Pavelescu a ignorat mesajele
Gabriel Oprea a închis telefonul imediat ce a auzit întrebarea despre datoriile partidului.
Zoe Ghinescu, reprezentant ALDE, ne-a declarat că datoria este una veche, din timpul alegerilor europarlamentare. „A fost un proces cu Autoritatea Electorală Permanentă, am pierdut în decembrie anul trecut. Așa că am cerut ANAF o rescadențare. O să plătim datoria, nu avem ce face”, ne-a declarat Ghinescu.
Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD nu a răspuns la telefon și nici la mesajele prin care l-am întrebat ce reprezintă datoria partidului și dacă va fi plătită.
La telefonul lui Daniel Ionașcu, președintele PUSL, a răspuns secretara. Ne-a asigurat că o să-i transmită întrebările șefului de partid și o să ne contacteze ulterior. Nu a mai facut-o.