Linkuri accesibilitate

Partidul de guvernământ din Georgia a inițiat un proiect de lege care reprimă drepturile LGBT


Președintele parlamentului georgian, Șalva Papuașvili
Președintele parlamentului georgian, Șalva Papuașvili

Președintele parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, a declarat pe 4 iunie că partidul Georgian Dream, aflat la guvernare, a inițiat un proiect de lege „privind valorile familiei și protecția minorilor”, precum și amendamente la 18 legi care vor limita drepturile LGBT.

Potrivit lui Papuașvili, partidul de guvernământ are suficiente voturi pentru a susține propunerea.

Proiectul de lege ar interzice operațiile transgender, adopția de copii de cuplurile de același sex, indicarea altui gen decât cel de bărbat sau femeie în documentele oficiale și organizarea de evenimente publice care propagă relațiile între persoane de același sex.

Proiectul de lege va fi discutat în prima sa lectură în curând, adăugând că a doua și a treia lectură a legislației vor fi discutate în toamnă, a spus Papuașvili.

El a mai spus că data de 17 mai, marcată în prezent ca Ziua Valorilor Familiei, va fi în curând anunțată ca sărbătoare de stat și adăugată ca atare la Codul Muncii al națiunii.

Declarația lui Papuașvili a venit la o zi după ce acesta a semnat o lege controversată privind așa-zișii agenți străini, în ciuda protestelor opoziției și a activiștilor pro-UE și a avertismentelor din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene care au avertizat că această mișcare pune în pericol calea Georgiei către integrarea în Uniunea Europeană.

Legea, care a fost criticată pe scară largă ca fiind modelată după o lege rusă similară folosită de Kremlin pentru a reprima disidența și a înăbuși opoziția democratică, impune societății civile și organizațiilor mass-media care primesc mai mult de 20% din finanțare din surse străine să se supună supravegherii și ar putea cuprinde sancțiuni pentru infracțiuni penale încă nedefinite.

Papuashvili a declarat pe 3 iunie că Ministerul Justiției va elabora instrumentele pentru implementarea legii agentului străin în 60 de zile, după care toate ONG-urile și grupurile media care primesc sprijin financiar din străinătate vor fi obligate să-și înregistreze și să-și raporteze finanțele pentru 2023.

„Și atunci va deveni clar pentru ce sunt cheltuite unele dintre finanțele străine și vom afla că uneori sunt cheltuite pentru radicalism, pentru unele organizații care au fost implicate în teroare și amenințări în ultima vreme. Din păcate, finanțele străine sunt legate de astfel de organizații în aceste zile”, a spus Papuașvili.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG