„Eu, personal, voi alege în semn de recunoştinţă un post de trei zile cu apă şi îi invit pe colegii mei să mi se alăture. Este un semn de recunoştinţă pentru ce ni s-a dat. Mulţumim românilor că s-au trezit, că sunt lângă noi, le simţim puterea” - Anamaria Gavrilă, președinte Partidul Oamenilor Tineri.
În seara alegerilor parlamentare, după anunțarea primelor rezultate ale exit poll-urilor, Anamaria Gavrilă a declarat că va ține trei zile de post negru. În semn de recunoștință că partidul înființat de ea a reușit, după doar 18 luni de existență, să intre în Parlament.
Absolventă a Universității de Vest din Timișoara, în 2008, Anamaria Gavrilă a plecat în Germania, în același an, conform CV-ului oficial de pe pagina Camerei Deputaților. Din 2009, a lucrat în Anglia, iar în 2016 a revenit în Germania. Ultimul loc de muncă menționat este o firmă privată, fondată chiar de ea la Munchen: Papaya City Gmbh.
În 2020, Gavrilă s-a întors la Deva și a intrat în politică. În urmă cu patru ani a fost aleasă deputat pe listele Alianței pentru Unirea Românilor. A demisionat din partid un an mai târziu, ocazie cu care se declară „dezamăgită să constate că nu există o echipă pe care să pot conta atunci când vine vorba de a-i ajuta pe semeni”.
În 2023, a înființat un partid nou, împreună cu sora ei, Bianca Gavrilă, care, în acel moment, trăia și muncea în Spania. L-au numit Partidul Oamenilor Tineri - POT.
La alegerile locale din iunie 2024, POT a avut 199 de candidați, dar nu a reușit să obțină niciun mandat de primar sau consilier județean. A câștigat doar 11 posturi de consilier local. La alegerile europarlamentare nici nu a depus liste de candidați.
Partidul a dat însă lovitura pe la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Cu o campanie electorală desfășurată aproape exclusiv online, mai ales pe TikTok, a reușit să intre în Parlament cu 23 de deputați și 7 senatori.
Cine sunt cei care, începând din 20 decembrie, când este convocat noul Legislativ, vor putea modifica legi vechi sau vor putea propune proiecte noi?
Sunt oameni cu studii superioare și cu studii medii, oameni fără niciun venit în 2023, fără nicio proprietate și fără bani în conturi. Doi dintre deputați sunt soț & soție și mulți alții dintre aleși au candidat la alegeri alături de partenerul de viață.
Surorile Gavrilă, în Camera Deputaților
Fondatoarele partidului, acum președinte și vicepreședinte al formațiunii politice, se vor întâlni în Camera Deputaților. Anamaria va reprezenta județul de baștină al celor două, Hunedoara, iar Bianca îi va reprezenta pe oamenii din Alba, deși nu are nicio legătură cu acest județ.
Bianca Gavrilă nu are un CV oficial, dar are o pagină de LinkedIn, unde scrie că până în martie 2024 a muncit în Spania. Ceea ce reiese și din declarația de avere depusă odată cu candidatura la alegerile parlamentare.
Bianca Gavrilă nu are nicio proprietate, nu are bani în bancă și nici datorii. Anul trecut a câștigat ca manager de vânzări aproape 30.000 de euro, iar soțul ei, șef de tură la o fabrică din Spania, aproximativ 32.000 de euro.
Pe pagina de internet a partidului, ea e prezentată ca antreprenor. Cele două surori sunt acționare, singure sau împreună, la mai multe firme.
În 2022, Bianca și Anamaria au înființat Acasă Bucurie SRL – o firmă care are „închirieri” ca obiect de activitate, însă nu au avut activitate economică.
Anamaria Gavrilă este acționar și în două fonduri de investiții: Yload Investors SA și Epvisits Investment SRL.
Bianca Gavrilă a votat în Spania și la alegerile parlamentare, și la cele prezidențiale, după cum stau mărturile videoclipurile postate chiar de ea pe TikTok.
În județul Alba, acum reprezentat în Camera Deputaților de Bianca Gavrilă, partidul nu are nici măcar sediu fizic. Însă POT a obținut aproape 10% din voturi (14.412 de voturi) și a avut doar doi candidați. Pentru Senat a fost un singur candidat.
Aceeași situație a fost și în județul Hunedoara - doi candidați POT pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat. Cu 9,36% din voturi obținute în județ, Anamaria Gavrilă și-a asigurat un mandat de parlamentar.
Parlamentari POT fără venituri în 2023
Patru dintre viitorii parlamentari POT nu au avut niciun venit în 2023:
- Cristian Alexandru Popa, 41 de ani - deputat de Brașov. În declarația de interese, Popa se declară acționar la cinci firme care au ca obiect de activitate „restaurante”. Niciuna nu este activă fiscal, iar Popa a declarat venituri zero în 2023. El nu are nicio proprietate, nici bani în conturi și nici datorii.
- Maria Cernit, 56 de ani - deputat de Constanța. Este instructor sportiv. Pe pagina de Facebook se prezintă ca „Life Coach, Centură Neagră arte marțiale Qwan Ki Do”. Pentru 2023 nu a declarat niciun venit.
- Lucian Nicolae Andrușcă, 49 de ani - deputat de Dâmbovița. Este acționar în două firme. Soția lui, Alina Andrușcă, a candidat și ea pe listele pentru Senat, tot din partea POT și tot la Dâmbovița. Aceștia spun că n-au câștigat bani anul trecut. Singurul venit declarat de soții Andrușcă, pentru 2023, este alocația copilului.
- Liviu Fodoca, 46 de ani - senator de Sălaj. Se prezintă ca antreprenor și constructor, deși nu a avut niciodată o firmă pe numele său. A depus o declarație de avere în iunie 2024, când a candidat din partea Alternativa Dreaptă la Consiliul Județean Sălaj. Singurul venit al familiei în 2023 a fost, conform documentului, pensia de boală a soției.
Conform Legii 176/2010, toți candidații la funcții publice sunt obligați să depună declarații de avere și interese. Declarațiile se depun la Biroul Electoral Central (BEC) sau, după caz, la biroul electoral de circumscripţie, odată cu declaraţia de acceptare a candidaturii, în două exemplare.
BEC şi biroul electoral de circumscripţie transmit un exemplar al declaraţiilor de avere şi al declaraţiilor de interese la Agenţia Națională de Integritate (ANI), în termen de cel mult 48 de ore de la depunere.
„Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie, potrivit anexei nr. 1. Persoanele suspendate din exerciţiul funcţiei sau al demnităţii publice pentru o perioadă ce acoperă integral un an fiscal vor actualiza declaraţiile în termen de 30 de zile de la data încetării suspendării”, prevede Legea 176/2010.
Patru dintre viitorii parlamentari POT nu au declarații de avere/interese pe pagina Agenției Naționale de Integritate:
- Dorin Popa - 64 de ani - economist. Este membru al Fundației Luptătorilor în Revoluție, Răniți, Invalizi și Urmașii celor Decedați și președinte al Asociației Române Antidrog și Antiterorism.
- Sergiu Lucian Matei - deputat de Ilfov - se prezintă ca „expert vânzări”. A candidat și în 2020, ca independent, la Camera Deputaților. Sub porecla „nimenidenicăieri”, activează pe rețelele sociale și a fost acuzat că fura conținut. Până în 2019 a deținut un magazin online.
- Paul Ciprian Pintea - 37 de ani - senator de Sălaj. Pe pagina lui de Facebook scrie că e„Quality Control Inspector”. Nu a avut afișe oficiale pe pagina de internet a partidului. A fost condamnat penal de două ori pentru conducere sub influența alcoolului. Ultima sentință, de condamnare la închisoare cu executare, nu este definitivă.
- Andrei Cisllag - 33 ani - deputat de Bistrița Năsăud. A candidat pe listele de la Camera Deputaților împreună cu soția lui, Alina. Niciunul dintre ei nu a depus declarații de avere și interese. Cei doi au un business în zona construcțiilor civile, care activează în Marea Britanie și Germania, și s-au întors de curând în țară. Nu există niciun afiș electoral cu fotografia lui Cisllag publicat pe pagina oficială de internet a POT sau pe pagina de Facebook.
Grupul de antreprenori
Dintre cei 30 de parlamentari POT, pe lângă Anamaria și Bianca Gavrilă, alți 11 s-au declarat antreprenori. Pe trei dintre ei i-am menționat deja în grupul fără venituri. Iar dintre antreprenori, unii au firme de construcții, alții de producție video și alții de curierat:
- Ancuța Florina Irimia, 30 de ani - deputat de Iași. Spune că e antreprenoare, dar nu are și nici nu a avut vreodată firmă pe numele său. În declarația de avere depusă la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), scrie că anul trecut a fost șefa de cabinet de la Camera Deputaților a Anamariei Gavrilă.
- Senatorul de București Mariana-Vali Aldea are 36 de ani și e acționară la două firme, Artycasy Delvelopment - administrare de pagini web, și Aedla Waw Srl - salon de înfrumusețare. După alegerea în Parlament, proaspăta senatoare a fost subiectul unui scandal: presa a scris că, de fapt, a făcut videochat. Președinta POT a reacționat pe pagina sa de Facebook: imaginile apărute cu colega ei ar fi „fabricate și denigratoare”, parte dintr-o campanie de denigrare a partidului său.
- La Suceava, deputat a fost ales Gheorghe Valentin Răducea, acționar la firma de curierat DMG Parcel. A refuzat să ridice certificatul constatator al alegerii parlamentarilor în circumscripția electorală nr. 35 Suceava, pentru că, spune el, au fost „niște contestații și așteptăm soluționarea lor”, conform monitorulsv.ro. Răducea nu a avut un afiș oficial pe paginile de internet și de Facebook ale partidului.
- Răzvan Mirel Chiriță (39 de ani) este, din 21 decembrie 2024, deputat de București. Acționar la firma de comerț Solutions Line SRL, Chiriță s-a declarat și membru al Lojei Masonice. A candidat și la alegerile locale, pentru un post de consilier local în Popești-Leordeni (județul Ilfov). A fost trimis în judecată de DNA după ce Primăria Slatina a cumpărat la suprapreț în pandemie măști de la firma la care este acționar. Prejudiciul calculat de procurori este de 2,5 milioane de lei. Procesul este pe rol la Tribunalul București.
Avocații POT
Patru dintre cei 30 de parlamentari POT sunt avocați, iar doi sunt chiar soț și soție:
- Familia Ionescu e formată din Radu Mihail (52 de ani) - deputat de Bacău, și Monica (49 de ani) - deputat de Neamț. La alegeri, au ajuns pe liste acolo unde partidul a avut nevoie de ei și au câștigat. În Neamț, POT a avut un singur candidat, pe avocata Ionescu, și a obținut 6,46% din voturi. Mandatul de deputat a revenit partidului la redistribuire.
Soții Ionescu au o firmă de avocatură în Elveția și se declară membri ai baroului București. Au domiciliul la Berna și au proprietăți comune, terenuri și o casă în Ilfov, nu au bani în bancă și nici datorii. Veniturile lor sunt secretizate.
Radu Mihail și Monica Ionescu nu au avut afișe electorale oficiale nici pe pagina de internet a partidului, nici pe cea de Facebook. Și nici nu și-au făcut campanie electorală în județele în care au candidat.
Monica Ionescu a fost, alături de Anamaria Gavrilă, una dintre inițiatoarele Legii Pia, prin care Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Afacerilor Externe ar putea acționa în străinătate pentru a asigura repatrierea copiilor români separați de familiile lor și instituționalizați în alte țări.
- Alt avocat POT este Aurora-Tasica Simu (37 de ani), devenită deputat de Cluj. Pe listele partidului a candidat pentru Senat și soțul ei, Voicu Simu, care nu a reușit să obțină un mandat.
- Gheorghe Vela are 48 de ani, șapte copii și a devenit senator de Caraș Severin. Vela locuiește în județul Timiș și în 2021, în timpul pandemiei de Covid, a cerut în instanță anularea ordinului de carantinare emis de Departamentul pentru Situații de Urgență. Este membru al sectei Oastea Domnului și predică pentru drepturile „ființei umane concepute și nenăscute”, adică interzicerea avortului.
Cine sunt ceilalți parlamentari POT?
În Parlament, din partea POT, au mai intrat:
- Călin Groza, 32 de ani, inginer topograf;
- Codruţa Corcheş, 27 de ani - o cotabilă care a câștigat tot anul trecut, conform declarației de avere, doar 5.700 de lei;
- Gheorghe Petru Pîclișan, 31 de ani - un inginer electronist care lucrează ca șofer de TIR.
Daniel Grofu, care are 53 de ani și se prezintă ca economist, a fost polițist, șef de serviciu în Ministerul Afacerilor Interne, și a devenit, în urma votului din 1 decembrie, deputat de București.
Liviu Sorin Robe este senator de Bistrița Năsăud. A fost fost consilier personal al primarului din Racovițeni, județul Buzău.
Robe a folosit pentru campanie afișe electorale fără cod de mandatar, fără tiraj, motiv pentru care Biroul Electoral Județean, la cererea reprezentanților partidului SENS, a decis îndepărtarea lor si sesizarea AEP, așa cum a scris Bistrita Express.
Din Olt vine senatorul de 43 de ani Robert Daniel Ghiță, care se prezintă economist și este, de fapt, șef de tură la ALRO Slatina.
Județul Tulcea este reprezentat în Senat din partea POT de un electrician în vârstă de 54 de ani: Ștefan Borțun. El este unul dintre cei 11 consilieri locali votați, tot din partea POT, la alegerile locale.
POT, o mare familie
Candidații înrudiți despre care am vorbit mai sus nu sunt cazuri izolate în Partidul Oamenilor Tineri.
La alegerile parlamentare, formațiunea politică a avut 93 de candidați la Camera Deputaților și 56 la Senat. În total - 149 de candidați.
Dintre ei, cel puțin 42 au legături de rudenie. Împrăștiați prin toată țara, ca să fie cât mai multe județe acoperite cu candidați:
- Alina Andrușcă - candidat Senat Dâmbovița, Lucian Andrușcă - candidat Camera Deputaților Dâmbovița;
- Andreea Burțilă - candidat Camera Deputaților Diaspora, Alexandru Burțilă - candidat Senat Suceava;
- Petru Cîmpan - candidat Senat Bihor, Cristian Emanuel Cîmpan - candidat Camera Deputaților Bihor;
- Cristina Crețeanu - candidat Senat Cluj, Răzvan Crețeanu - candidat Camera Deputaților Cluj;
- Alina Csillag - candidat Camera Deputaților Bistrița Năsăud, Andrei Cisllag - candidat Camera Deputaților Bistrița Năsăud;
- Oana Dăogaru - candidat Camera Deputaților Mehedinți, Florin Dăogaru - candidat Senat Dolj;
- Alina Frigeoiu - candidat Camera Deputaților Buzău, Mihnea Frigeoiu - candidat Senat Constanța;
- Niculina Gal - candidat Senat Sălaj, Gavril Gal - candidat Camera Deputaților Sălaj;
- Anamaria Gavrilă - candidat Camera Deputaților Hunedoara, Bianca Gabrilă - candidat Camera Deputaților Alba;
- Călin Groza - candidat Camera Deputaților Maramureș, Ovidiu Groza - candidat Camera Deputaților Maramureș;
- Anca Kroncsiș - candidat Camera Deputaților Sibiu, Sebastian Kroncsiș - candidat Camera Deputaților Sibiu;
- Diana Măluțan - candidat Camera Deputaților București, Segiu Măluțan - candidat Camera Deputaților București;
- Maria Melnic - candidat Camera Deputaților Caraș Severin, Ionuț Melnic - candidat Senat Vrancea;
- Anamaria Pintea - candidat Camera Deputaților Sălaj, Paul Pintea - candidat Senat Sălaj;
- Adriana Plai - candidat Senat Arad, Mihai Plai - candidat Camera Deputaților Arad;
- Gabriela Porumboiu - candidat Camera Deputaților Dolj, Nicușor Porumboiu - candidat Camera Deputaților Dolj;
- Alexandra Salomie - candidat Camera Deputaților Tulcea, Radu Salomie - candidat Camera Deputaților Giurgiu;
- Tasica Simu - candidat Camera Deputaților Cluj, Vociu Simu - candidat Senat Cluj;
- Ana Teslariu - candidat Senat Vaslui, Ionuț Teslariu - candidat Camera Deputaților Vaslui;
- Corina Ursăscu - candidat Senat Călărași, Petru Ursăscu - candidat Senat Călărași;
- Iulia Ursei - candidat Camera Deputaților Călărași, Marius Ursei - candidat Camera Deputaților Călărași.
Și cu toate că partidul și-a împărțit membrii pe liste în toată țara, fără să țină cont de localitățile de reședință, două mandate de senator care au revenit POT, după redistribuire, au rămas nealocate, pentru că partidul nu a avut niciun candidat în județele cu pricina - Giurgiu și Ialomița.
Câți bani a cheltuit POT, de unde i-a avut
Conform documentelor depuse la Autoritatea Electorală Permanentă, POT a avut venituri în campanie de 261.657 de lei, din care aproape 240.000 de lei provin din contribuțiile candidaților și 21.869 din transferuri.
Cheltuielile au totalizat 267.430 de lei. Nu există explicații pentru diferența de aproape 5.000 de lei.
Doar 61 din cei 149 de candidați ai POT au contribuit cu bani la campanie. Cei mai mulți, 45, au contribuit cu sume de sub 5.000 de lei. În declarație sunt 21.000 de lei nealocați niciunui candidat.
Cele mai mari sume le-au donat Răzvan Chiriță (deputat de București) - 40.000 de lei și Tasica Simu (deputat de Cluj) - 10.000 de lei. Președinta partidului a contribuit cu 7.100 de lei, iar sora ei, Bianca Gavrilă, n-a contribuit cu nimic.
Banii au fost cheltuiți pentru promovare online - 114.800 de lei. Restul - pe pliante și afișe electorale.
Cele mai multe fonduri (108.000 de lei) au ajuns la firma Evo Social Traffic din Hunedoara și aproape 100.000 de lei la RAR Advertising Media din București.
Restul firmelor cu care a colaborat partidul au avut contracte de sub 10.000 de lei.
Cum a reușit să intre în Parlament?
„La nivelul platformei TikTok a mai fost identificată o activitate de promovare masivă, derulată în ultimele două săptămâni, pentru sustinerea POT (Partidul Oamenilor Tineri), partid suveranist, înființat în anul 2023, care îl susține pe Călin Georgescu” - raport SRI depus în CSAT.
Rezultatul obținut de POT la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 (peste 6%) a fost la fel de neașteptat și neprevăzut precum cel obținut de Călin Georgescu (22,94%) în primul tur al prezidențialelor.
Un partid fără istoric, fără structuri teritoriale, care și-a făcut campania mai mult online a reușit să obțină 30 de posturi de parlamentari - 23 de deputați și 7 senatori. Ar fi putut avea 9 senatori, dacă desemnau candidați în Giurgiu și Ialomița.
Județul Sălaj, de exemplu, va fi reprezentat în Senat de doi senatori, ambii de la POT.
POT a generat conținut viral pe TikTok, utilizând hashtag-uri precum #partiduloamenilortineri și #POT, care au acumulat peste 7 milioane de vizualizări în luna noiembrie 2024. Această strategie a contribuit semnificativ la creșterea vizibilității partidului în rândul tinerilor.
Cele mai vizionate videoclipuri ale candidaților POT au fost, însă, cele în care susțineau candidatura lui Călin Georgescu la președinția României.
De exemplu, un astfel de mesaj postat pe 22 noiembrie de Anamaria Gavrilă pe TikTok a strâns 1,4 milioane de vizualizări.
Pe TikTok sunt 1.200 de clipuri cu hashtagul #partiduloamenilortineri, care au adunat peste 23,4 milioane de vizualizări.
O campanie pentru POT a fost organizată și pe Telegram, a scris g4media.ro.
Pe rețelele sociale, viralizarea discursului lui Călin Georgescu a fost susținută, în timpul campaniei electorale, de mii de așa-ziși „voluntari” organizați în grupuri de Telegram, care primeau materiale editate, pregătite pentru postare.
Conform G4Media, „voluntarii” primeau inclusiv indicații despre ce comentarii să folosească pe rețeaua chinezească de socializare TikTok.
În urma muncii depuse, primeau premii pentru cele mai bune postări. Într-un set de indicații transmise pe grupuri, jurnaliștii de la G4Media au găsit și unele legate de POT.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.