Linkuri accesibilitate

Patru jurnalişti ruşi, judecaţi cu ușile închise pentru legături cu Navalnîi. Doi au lucrat pentru Reuters și AP


Konstantin Gabov, Antonina Favorskaia, Artiom Kriger, Serghei Karelin
Konstantin Gabov, Antonina Favorskaia, Artiom Kriger, Serghei Karelin

Procesul a patru jurnalişti ruşi judecaţi pentru că au avut legături cu organizaţia anticorupție a disidentului Alexei Navalnîi, mort în închisoare, a început miercuri la Moscova cu ușile închise.

Organizația lui Navalnîi este interzisă în Rusia, iar jurnaliștii sunt acuzați de implicare într-un grup „extremist”.

Doi dintre ei au lucrat pentru agenţii internaţionale de presă.

Antonina Favorskaia, Serghei Karelin, Konstantin Gabov și Artiom Kriger sunt acuzați că au participat la activități extremiste pentru că ar fi contribuit cu conținut la canalele YouTube afiliate Fundației Anticorupție a lui Navalnîi (FBK), interzisă în Rusia ca „agent străin” și „organizație extremistă”.

Gabov și Karelin sunt jurnaliști independenți care au lucrat pentru mai multe organizații internaționale de știri, inclusiv Reuters și Associated Press.

Un purtător de cuvânt al Reuters a declarat că Gabov a lucrat pentru agenția de presă între sfârșitul lui 2022 și începutul lui 2024 ca producător.

„Nu credem că acuzațiile împotriva lui au vreo legătură cu munca sa independentă la Reuters. Reuters este profund angajat în libertatea presei și se opune arestării și detenției oricărui jurnalist din motive legate de exercitare a profesiei”, a spus purtătorul de cuvânt.

„Jurnaliştii trebuie să fie liberi să transmită ştirile în interes public fără teama că vor fi hărțuiți sau vătămați, oriunde s-ar afla”.

Jurnalistul Konstantin Gabov a lucrat pentru Reuters ca freelancer
Jurnalistul Konstantin Gabov a lucrat pentru Reuters ca freelancer

Associated Press (AP) a declarat, la momentul arestării lui Karelin, în aprilie, că agenția este foarte îngrijorată de detenția sa. Nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii suplimentare miercuri.

Jurnalistul Serghei Karelin a lucrat pentru Associated Press
Jurnalistul Serghei Karelin a lucrat pentru Associated Press

Favorskaia și Kriger lucrează în prezent pentru postul independent de știri SOTAVision, care a fost desemnat „agent străin” în Rusia.

Jurnalista Antonina Favorskaia
Jurnalista Antonina Favorskaia
Jurnalistul Artiom Kriger
Jurnalistul Artiom Kriger

Jurnaliștii riscă până la șase ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați.

FBK și organizațiile conexe au fost etichetate „extremiste” de autoritățile rusești în 2021, motiv pentru care orice legătură cu ei este considerată o infracțiune și sancționată de legea penală rusească.

Cazul instrumentat împotriva celor patru jurnaliști relevă poziția din ce în ce mai precară a jurnaliștilor în Rusia, unde ar fi deja închiși zeci de jurnaliști, spun grupurile pentru libertatea presei citați de Reuters.

Instanța a decis să judece procesul cu ușile închise, invocând un avertisment din partea Centrului de Combatere a Extremismului din Rusia, care susținea că FBK ar putea încerca să perturbe procesul, care face parte dintr-o represiune mai amplă împotriva foștilor asociați ai lui Navalnîi.

„Așa procedează regimurile totalitare", i-a spus Kriger judecătorului cu voce tare, înainte ca publicul să fie scos din sala de judecată, scrie instituția independentă de știri Mediazona.

Navalnîi, care a murit în închisoare în februarie, în circumstanțe nici până în prezent elucidate, ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru acuzații considerate în general ca motivate politic.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG