Linkuri accesibilitate

Patru președinți americani uciși în atentate, alții - vizați


Tentativa de asasinare a președintelui american Ronald Reagan, Washington, 30 martie 1981.
Tentativa de asasinare a președintelui american Ronald Reagan, Washington, 30 martie 1981.

Tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump este doar cea mai recentă dintr-o serie lungă care a marcat istoria Statelor Unite ale Americii - cazuri de violență politică care au vizat președinții americani, foștii președinți și candidații cu șanse mari la președinție.

Mai jos este o privire de ansamblu asupra asasinatelor, începând de la întemeierea Statelor Unite ale Americii (SUA) în 1776:

Litografia reprezentând asasinarea lui Abraham Lincoln în teatrul din Washington.
Litografia reprezentând asasinarea lui Abraham Lincoln în teatrul din Washington.

Abraham Lincoln, al 16-lea președinte

Abraham Lincoln este primul președinte care a fost asasinat. El a fost împușcat în ceafă de John Wilkes Booth, pe 14 aprilie 1865, în timp ce, împreună cu soția lui, Mary Todd Lincoln, asista la o reprezentație a comediei „Vărul nostru american” la Teatrul Ford din Washington.

După atac, Lincoln a fost dus într-o casă de vizavi de teatru pentru îngrijiri medicale. A murit în dimineața următoare.

Sprijinul său pentru drepturile afro-americane este considerat motivul crimei. Cu doi ani înainte de asasinat, în timpul Războiului Civil, Lincoln emisese Proclamația de Emancipare, care dădea libertate sclavilor din cadrul Confederației.

Abraham Lincoln a fost succedat la conducere de vicepreședintele Andrew Johnson.

John Wilkes Booth a fost ucis pe 26 aprilie 1865, după ce a fost găsit ascuns într-un hambar de lângă Bowling Green, Virginia.

James Garfield - al 20-lea președinte

Președintele american James Garfield a fost împușcat de Charles Guiteau, în clădirea gării din Washington DC.
Președintele american James Garfield a fost împușcat de Charles Guiteau, în clădirea gării din Washington DC.

James Garfield a fost al doilea președinte care a fost asasinat - evenimentul a avut loc la șase luni după preluarea mandatului.

Se afla în gara din Washington, pe 2 iulie 1881, și urma să se îmbarce într-un tren pentru New England, când a fost împușcat de Charles Guiteau. Două gloanțe l-au nimerit: unul, în braț, al doilea l-a lovit în spate și s-a oprit undeva în zona abdomenului.

Medicii nu au reușit să localizeze și să scoată cel de-al doilea glonț.

Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, a încercat fără succes să localizeze glonțul din pieptul lui Garfield folosind un dispozitiv pe care l-a proiectat special pentru președinte.

Președintele rănit a supraviețuit câteva săptămâni la Casa Albă. În septembrie, a fost mutat la New Jersey și a murit. Garfield a fost succedat de vicepreședintele Chester Arthur.

Charles Guiteau a fost judecat, găsit vinovat și executat în iunie 1882.

Grafică care ilustrează asasinarea președintelui William McKinley.
Grafică care ilustrează asasinarea președintelui William McKinley.

William McKinley, al 25-lea președinte

McKinley a fost împușcat după ce a ținut un discurs la Buffalo, New York, pe 6 septembrie 1901. Dădea mâna cu susținătorii, când un bărbat a tras două focuri înspre el, de la mică distanță. Ținta: pieptul.

Medicii se așteptau ca McKinley să-și revină, dar rana s-a cangrenat.

McKinley a murit pe 14 septembrie 1901, la șase luni după ce își începuse al doilea mandat.

El a fost succedat de vicepreședintele Theodore Roosevelt.

Leon F. Czolgosz, un șomer de 28 de ani, rezident din Detroit, a mărturisit că el a tras. Czolgosz a fost găsit vinovat și executat, pe 29 octombrie 1901, pe scaunul electric.

Franklin D. Roosevelt, al 32-lea președinte

Pe 15 februarie 2933, Franklin Roosevelt, proaspăt ales președinte, ținuse un discurs la Miami. Mai avea 17 zile până la învestire. La finalul mitingului, Roosvelt a plecat spre gară într-o mașină deschisă. Asupra vehiculului s-au tras mai multe focuri de armă.

Roosevelt nu a fost rănit în atac. Gloanțele l-au ucis, însă, pe primarul din Chicago, Anton Cermak, și au rănit alte două persoane.

Autorul atacului, Guiseppe Zangara, un imigrant italian, a fost judecat, găsit vinovat și condamnat la moarte.

Harry S. Truman, al 33-lea președinte

Harry Truman locuia la Casa Blair, în noiembrie 1950, pentru că la Casa Albă se făceau lucrări de renovare. Doi bărbați înarmați au încercat să forțeze întrarea în locuința președintelui. A urmat un schimb de focuri cu polițiștii care păzeau casa.

Truman nu a fost rănit, dar un ofițer de poliție de la Casa Albă și unul dintre atacatori au fost uciși în schimbul de focuri. Alți doi polițiști de la Casa Albă au fost răniți.

Atacatorul, care a scăpat cu viață, Oscar Callazo, a fost arestat și condamnat la moarte.

În 1952, Truman i-a comutat pedeapsa în închisoare pe viață.

Președintele Jimmy Carter l-a eliberat din închisoare în 1979.

Președintele american John Kennedy în mașină lângă soția lui, Jacqueline, înainte de asasinat - 22 noiembrie 1963.
Președintele american John Kennedy în mașină lângă soția lui, Jacqueline, înainte de asasinat - 22 noiembrie 1963.

John F. Kennedy, al 35-lea președinte

John F.Kennedy a fost împușcat mortal în timp ce vizita Dallasul, în noiembrie 1963, împreună cu prima doamnă Jacqueline Kennedy.

Focurile de armă au lovit coloana oficială a președintelui în timp ce trecea prin Dealey Plaza, din centrul orașului.

Kennedy a fost dus de urgență la Parkland Memorial Hospital, unde a murit la 30 de minute de la atac.

El a fost succedat de vicepreședintele Lyndon B. Johnson, care a depus jurământul într-o sală de conferințe de pe Air Force One.

Este singurul președinte care a depus jurământul într-un avion.

La câteva ore după asasinat, poliția l-a arestat pe Lee Harvey Oswald, după ce l-a găsit într-o clădire din apropiere, Texas Book Depot.

Două zile mai târziu, Oswald era dus de la departamentul de poliție la închisoarea din comitat, când proprietarul unui club de noapte din Dallas, Jack Ruby, l-a ucis.

După o investigație de 10 luni, Comisia Warren a concluzionat că Oswald l-a asasinat pe Kennedy și că nu există nicio dovadă că Oswald sau Ruby ar fi făcut parte dintr-o conspirație.

Agentul Serviciului Secret și președintele SUA, Gerald Ford, după atac - 22 septembrie 1975.
Agentul Serviciului Secret și președintele SUA, Gerald Ford, după atac - 22 septembrie 1975.

Gerald Ford, al 38-lea președinte

Ford s-a confruntat cu două tentative de asasinat, la interval de două săptămâni, în 1975, și nu a fost rănit în niciuna.

În prima încercare, Ford era în drum spre o întâlnire cu guvernatorul Californiei, la Sacramento, când Lynette „Squeaky” Fromme, un membru al cultului lui Charles Manson, a ieșit dintr-o mulțime de pe stradă, a scos un pistol semi-automat și l-a îndreptat spre Ford.

Arma nu a funcționat.

Fromm a fost condamnat la închisoare și eliberat în 2009.

Șaptesprezece zile mai târziu, o femeie, Sara Jane Moore, a tras asupra lui Gerald Ford în fața unui hotel din San Francisco. Moore a tras un singur foc și a ratat.

Un spectator a apucat-o de braț în timp ce încerca să tragă un al doilea foc.

Moore a fost în închisoare până în 2007.

Agenții Serviciului Secret îl împing pe președintele Ronald Reagan într-o mașină după ce este rănit la Washington, D.C., 30 martie 1981.
Agenții Serviciului Secret îl împing pe președintele Ronald Reagan într-o mașină după ce este rănit la Washington, D.C., 30 martie 1981.

Ronald Reagan, al 40-lea președinte

Reagan cobora de pe podium, după un discurs la Washington, în martie 1981, când a fost împușcat de John Hinckley Jr., care se afla în mulțime.

Reagan a supraviețuit atacului. Alte trei persoane au fost împușcate, inclusiv secretarul său de presă, James Brady, care a rămas parțial paralizat.

Hinckley a fost arestat și internat într-o instituție psihică după ce un juriu l-a găsit nevinovat, pentru că suferea de afecțiuni psihice.

Hinckley a fost eliberat din probațiune în 2022, după ce un judecător a stabilit că „nu mai este un pericol pentru sine sau pentru alții”.

George W. Bush, al 43-lea președinte

Bush participa la un miting la Tbilisi în 2005, împreună cu președintele georgian Mihail Saakașvili, când înspre ei a fost aruncată o grenadă de mână.

Ambii șefi de stat se aflau în spatele unei bariere impenetrabile când dispozitivul exploziv, învelit în pânză, a căzut la aproximativ 30 de metri de ei. Grenada nu a explodat și nimeni nu a fost rănit.

Autorul, Vladimir Arutjunian, a fost condamnat la închisoare pe viață.

Teodor Roosevelt - candidadat la presedinție

Fostul președinte și candidat din nou la fotoliul de la Casa Albă, a fost împușcat în Milwaukee în 1912, în timpul campaniei electorale.

Roosevelt avusese anterior două mandate ca președinte și candida din nou ca un candidat terț.

Hârtiile pliate și husa metalică pentru ochelari din buzunarul lui Roosevelt au atenuat impactul glonțului, iar acesta nu a fost grav rănit.

Cel care a tras asupra sa, John Schrank, a fost arestat și și-a petrecut restul vieții în spitale psihiatrice.

Robert F. Kennedy, candidat la președinție

Robert Kennedy, întins pe podeaua hotelului Ambassador din Los Angeles, după ce a fost împușcat, 5 iunie 1968.
Robert Kennedy, întins pe podeaua hotelului Ambassador din Los Angeles, după ce a fost împușcat, 5 iunie 1968.

Robert Kennedy era în campanie electorală după ce fusese desemnat candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale când a fost asasinat într-un hotel din Los Angeles, la câteva momente după ce ținuse un discurs, pe 5 iunie 1968.

Senator de New York, Robert Kennedy era fratele președintelui John F. Kennedy, care fusese asasinat cu cinci ani mai devreme.

Alte cinci persoane au fost rănite în împușcături.

Autorul atacului, Sirhan Sirhan, a fost condamnat pentru crimă de gradul I și condamnat la moarte. Condamnarea a fost înlocuită cu închisoarea pe viață, unde Sirhan rămâne după ce ultima sa cerere de eliberare a fost respinsă anul trecut.

George C. Wallace, candidat la președinție

Wallace era în campanie după nominalizarea democrată la președinție când a fost împușcat în Maryland, în 1972, într-un incident care l-a lăsat paralizat de la brâu în jos.

Wallace, guvernator al Alabamei, era cunoscut pentru opiniile sale segregaționiste, la care mai târziu a renunțat.

Cel care l-a împușcat, Arthur Bremer, a fost condamnat la închisoare. A fost eliberat în 2007.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG