Într-un comunicat de presă publicat pe 4 septembrie, Mitropolia Moldovei susține că pelerinajele sunt organizate pentru a oferi oportunitatea preoților moldoveni să viziteze locurile sfinte din Federația Rusă pentru a „consolida legăturile frățești” cu Patriarhia Rusă.
„Pelerinajele, susținute financiar de Patriarhia Rusă, nu au avut scopuri electorale sau politice. Ele au fost concepute pentru a sprijini preoții din parohii cu resurse limitate, în special din zonele rurale ale Moldovei”, se arată în comunicat.
Reprezentanții Mitropoliei au acuzat, totodată, presa de la Chișinău că a interpretat greșit plecările clericilor în Rusia ca fiind cu „scop politic și de propagandă”.
Mitropolia Moldovei mai spune, făcând referire la Patriarhia Rusă, că aceste „pelerinaje frățești” vor continua și în perioada următoare, incluzând vizite la mănăstirile din regiunea Moscovei și din alte zone ale Rusiei.
Pe 19 august, portalul Deschide.md a scris, citând surse anonime, că peste 120 de preoți ai Mitropoliei Moldovei au plecat sau ar urma să plece în Rusia în perioada august-septembrie, aceste deplasări fiind organizate de oligarhul fugar din Rep. Moldova Ilan Șor.
În Rusia, clericii ar fi fost instruiți să facă propagandă împotriva președintei Maiei Sandu și referendumului din octombrie privind aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, ar fi primit în schimb cadouri și carduri MIR (sistem rusesc de plăți) pe care ar urma să le fie transferați bani pentru întreținerea bisericilor.
Atunci, Mitropolia Moldovei a negat că ar fi organizat sau coordonat aceste vizite și a condamnat implicarea clericilor în politică. „Preoții care s-au întors de la Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit. Mitropolia va monitoriza atent acest caz și va lua toate măsurile necesare pentru a preveni implicarea clericilor în activități cu tentă politică sau electorală”, se spunea într-un comunicat emis de Mitropolie pe 21 august.
În Republica Moldova funcționează în acest moment Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei. În ultimii ani, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei (din cadrul Patriarhiei Ruse) și au trecut la Mitropolia Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române), spunând că nu sunt de acord cu sprijinul exprimat de Patriarhia Moscovei pentru invazia rusească în Ucraina.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.