Linkuri accesibilitate

Pensiile polițiștilor și militarilor ar putea să fie impozitate


Plenul Camera Deputaților
Plenul Camera Deputaților

USR, UDMR și PSD ar putea forma o alianță inedită în Parlament, care să susțină impozitarea pensiilor speciale, inclusiv cele ale polițiștilor și militarilor. Ideea aparține liderului grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila. Social-democrații nu au stabilit forma finală pe care o vor susține în Parlament, dar liderul grupului PSD din Camera Deputaților afirmă că va propune impozitarea tuturor pensiilor. PNL a depus un proiect de lege pentru impozitarea pensiilor speciale, dar cu excepția celor care-i vizează pe polițiști și militari.

În plină criză de coronavirus, partidele parlamentare propun impozitarea pensiilor speciale pentru a aduce mai mulți bani la bugetul de sănătate. PNL, USR și UDMR au depus deja proiecte în Parlament, în timp ce PSD vrea să depună un proiect similar până la sfârșitul acestei săptămâni. Concomitent, liderii acestor formațiuni îi cer premierului Ludovic Orban să dea o Ordonanță de Urgență pentru impozitarea pensiilor speciale, afirmând că această variantă este cea mai rapidă pentru rezolvarea situației.

Proiectele depuse în Parlament diferă de la un partid la altul, existând diferite praguri de la care se aplică impozitul progresiv, dar și categoriile care să fie incluse. Liberalii nu vor ca militarii, polițiștii și foștii lucrători din serviciile de informații să intre în categoria celor cărora urmează să le fie impozitată pensia specială.

USR și UDMR propun ca impozitarea progresivă să se aplice tuturor pensiilor speciale, iar ideea are susținători și în rândul PSD. Cele trei partide pot ajunge la un acord pentru impozitarea tuturor pensiilor speciale, urmând să fie stabilit pragul de la care se impune fiecare tip de impozit.

România plătește aproximativ 185.000 de pensii speciale, dintre care 9.000 sunt încasate de civili. Aproape 76.000 de pensii aparțin militarilor, iar circa o sută de mii revin polițiștilor sau angajaților din structuri asimilate. Militarii și polițiștii consideră că ei nu beneficiază de pensii speciale, ci de pensii de serviciu.

Cum se poate ajunge la o alianță USR-UDMR-PSD în Parlament

USR a depus în Parlament un proiect de lege care prevede impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale mai mari de 3.500 de lei și cu 10% a celor cuprinse între 2.000 și 3.500 de lei. UDMR susține impozitarea tuturor pensiilor, insistând că și cele ale polițiștilor și militarilor trebuie să incluse. PSD nu are o formă finală a proiectului, dar există o propunere în interiorul partidului pentru impozitarea tuturor pensiilor.

„Noi propunem impozitarea cu 90% să fie aplicată pentru toată lumea, dar de la un anumit plafon. Inclusiv pentru polițiști și militari. Trebuie incluși și ei pentru că există militari care au pensii speciale de 20.000 de lei. E normal ca toată lumea să fie impozitată. E ciudat că PNL a exceptat aceste categorii, pentru că pensiile mari apar la pensiile cumulative, la foștii securiști. USR, UDMR, PSD reprezintă deja o majoritate lejeră, fiecare vorbește de impozitare serioasă 90% și dacă ajung la un consens, atunci totul e ok. În acel moment, PNL reprezintă o pondere mai mică. Peste 7.000 de lei, de ce să nu impozitezi?”, a fost poziția lui Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților.

În Parlament, proiectul USR a fost depus cu o zi înaintea celui al PNL. Deosebirea majoră constă tocmai în introducerea polițiștilor și militarilor în rândul celor care urmează să aibă pensia impozitată.

„Ideea că ești îndreptățit să ai pensie mai mare decât cel mai bun salariu pe care l-ai avut vreodată în viața ta profesională nu e justă. Pensia e o consecință a ceea ce ai făcut în viața activă. Chiar și în situația militarilor, care nu au avut contribuții, e foarte logic să calculezi o pensie ca și cum la venitul pe care l-au avut ar fi plătit contribuție. Nu spunem că militarii să nu mai aibă pensie”, a declarat pentru Europa Liberă, Dan Barna.

Președintele USR a precizat că dacă cineva are o pensie de 15.000 de lei bazată exclusiv pe contributivitate, nimeni nu se va atinge de aceasta.

Ideea impozitării tuturor pensiilor începe să câștige teren și în interiorul PSD. Oficial, partidul lucrează la o variantă cu care va ieși în spațiul public în perioada următoare.

„Cred că vom găsi cea mai bună formulă până la finalul săptămânii. Trebuie să existe o diferențiere clară între pensiile diferitelor categorii profesionale . Eu agreez o formulă prin care toate pensiile speciale să fie impozitate, mă refer la toate categoriile, inclusiv polițiști și militari. Nu ar trebui exceptat nimeni, aceasta este propunerea pe care o voi fac colegilor mei, nu am garanția că va ieși așa. Lucrăm la plafoane, dacă impozităm cu 90% pensii mai mari de 5000 de lei, riști ca magistrații cu pensie de 15.000 de lei să ajungă la 6.000 și cei care iau 4.999 să rămână cu pensia de acum. Trebuie să plecăm de la un principiu: ori impozităm pe toată lumea ori nu impozităm deloc”, a declarat liderului grupului PSD din Camera Deputaților.

PNL nu vrea să impoziteze pensiile militarilor și polițiștilor

Liberalii au depus astăzi un proiect legislativ privind impozitarea pensiilor speciale. Ei au propus trei praguri de impozitare: 10% pentru pensiile speciale între 2.001-4.000 de lei, 60% a pensiilor speciale între 4.001- 7.000 de lei și 95% mai mari de 7.001 lei. PNL exclude varianta impozitării pensiilor militarilor și polițiștilor, considerând că acestea sunt pensii de serviciu.

„Noi am ales varianta amendării unei Ordonanțe de Urgență, în baza decretului privind instituirea stării de urgență, tocmai pentru a avea temeiul constituțional ca să reducem aceste venituri pe care noi le considerăm nesimțite. Noi am refuzat impozitarea militarilor pentru că aceștia au pensii de serviciu, militarii și polițiștii sunt în prima linie a luptei cu COVID-19. Mi se pare impardonabil să vrei ca partid să tai pensiile celor care sunt în prima linie a luptei cu COVID-ul”, a afirmat pentru Europa Liberă Florin Roman.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților crede că partidele pot ajunge la un consens săptămâna viitoare pentru a se vota impozitarea pensiilor speciale.

Ponta: Singura soluție e impozitarea tuturor veniturilor

Liderul ProRomânia critică proiectul PNL pe care îl consideră „o păcăleală de 1 Aprilie”.

„Își bate joc PNL de noi, pe 1 aprilie fac proiect de impozitare, proiectul o să fie tot neconstituțional, de aceea îl fac proiect și nu Ordonanță de Urgență. Din nou păcălesc oamenii. Oamenii se gândesc la toate pensiile de serviciu, dar ei se referă la câteva mii din cele 160.000. Păcăleala obișnuită. Singura soluție corectă este impozitarea diferențiată, dar nu doar pentru pensiile speciale, ci pentru toate veniturile, cum se face în America, Germania, peste tot”, susține Victor Ponta.

PSD, USR și ProRomânia vor Ordonanță de Urgență

PSD, USR cer premierului Orban să dea Ordonanță de Urgență pentru impozitarea pensiilor speciale. Mesajul a fost trimis de Marcel Ciolacu și Dan Barna și Victor Ponta. În cazul unei Ordonanțe de Urgență, aceasta se aplică imediat și poate să fie atacată la Curtea Constituțională doar de Avocatul Poporului.

„Ordonanța de Urgență e o opțiune pe care Guvernul o are în mână și avem un guvern plin, ar fi soluția cea mai eficientă. Cred că vom rezolva această nedreptate”, a fost mesajul lui Dan Barna.

Potrivit calculelor USR, în primele două luni ale acestui an statul a plătit pensii speciale de 1.6 miliarde de lei, iar până la finele anului se estimează o cheltuială de peste 10 miliarde de lei.

Parlamentul a votat în luna ianuarie un proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale, cu excepția celor ale polițiștilor și militarilor. Legea a fost atacată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului și a fost puternic criticată de magistrați. Judecătorii CCR nu s-au pronunțat asupra sesizării deoarece și-au suspendat activitatea în luna martie din cauza apariției problemelor legate de coronavirus.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG