Actualizare 18:15
Alte șapte persoane au fost puse sub control judiciar, anunță Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, care spune că a făcut „nouă percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Timiș, Maramureș, Sălaj și Neamț, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”. Este vorba despre organizarea, pe 30 noiembrie, lângă București, la Tâncăbești (județul Ilfov), a comemorării a 86 de ani de la moartea liderului mișcării legionare, Corneliu Zelea - Codreanu și a altor 13 membri ai mișcării, la care au participat aproximativ 100 - 150 de persoane. „Cu această ocazie”, scrie în comunicatul Parchetului, „persoanele vizate de anchetă, alături și de alte persoane încă neidentificate, au folosit steaguri cu simboluri ce reprezintă Mișcarea Legionară, au purtat uniforme legionare și au adoptat simboluri specifice, cum este salutul specific Mișcării Legionare. Ulterior, în spațiul public, prin intermediul aplicației Tik Tok, au fost distribuite mai multe videoclipuri cu aspecte de la comemorarea de la Tâncăbești”.
Actualizare ora 18:05
Cinci persoane, cercetate în cinci dosare penale, sunt puse sub control judiciar în cazul cercetărilor privind promovarea conceptelor naziste și legionare, au anunțat sâmbătă după amiază procurorii Secției de Urmărire Penală.
Perchezițiile de dimineață, scrie în comunicatul de presă, „au vizat comportamente ilegale manifestate pe mai multe platforme online și care pot fi împărțite în două categorii: mesaje care incită la violență împotriva unui candidat la alegerile prezidențiale sau împotriva celor care susțin un anumit candidat și mesaje care promovează concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase”.
Știrea inițială
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Pachetul General) a anunțat sâmbătă dimineață că polițiștii și procurorii fac percheziții în București și mai județe ca urmare a amenințărilor propagate pe internet și pentru afișarea mai multor simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe în preajma alegerilor din ultimele săptămâni.
Parchetul a deschis deja șapte dosare penale.
Astfel, procurorii de la PICCJ și polițiștii de la Inspectoratul General „au demarat o acțiune comună care urmărește sancționarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul online, pe diferite platforme de socializare, constând în îndemnarea publicului la săvârșirea unor infracțiuni sau incitarea la violenţă și ură împotriva unor persoane pe motiv că fac parte dintr-o anumită categorie definită pe criterii de etnie, orientare sexuală ori pe motivul exprimării opțiunilor politice în contextul procesului electoral din România”.
În cele șapte dosare penale, Parchetul General anunță că sunt efectuate cercetări cu privire la infracțiunile prevăzute de art. 5 din OUG nr. 31/2002, astfel:
- amenințare,
- incitare la violență,
- ură sau discriminare,
- nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor,
- fapta persoanei de a promova în public cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război,
- fapta de a promova în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
Totodată, adaugă procurorii, perchezițiile vizează „comportamente ilegale manifestate pe mai multe platforme online și care pot fi împărțite în două categorii: mesaje care incită la violență împotriva unui candidat la alegerile prezidențiale sau împotriva celor care susțin un anumit candidat și mesaje care promovează concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase”.
În același timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov anunță că a făcut deja 9 percheziții la domiciliile unor persoane din București și județele Ilfov, Timiș, Maramureș, Sălaj și Neamț, într-un dosar în care fac cercetări pentru infracțiuni de utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
Magistrații se referă că comemorarea în localitatea Tâncăbești, județul Ilfov, pe 30 noiembrie a morții liderului mișcării legionare, Corneliu Zelea - Codreanu și a altor 13 membri ai mișcării.
La eveniment au participat aproximativ 100-150 de persoane, spun procurorii.
„Cu această ocazie persoanele vizate de anchetă, alături și de alte persoane încă neidentificate, au folosit steaguri cu simboluri ce reprezintă Mișcarea Legionară, au purtat uniforme legionare și au adoptat simboluri specifice, cum este salutul specific Mișcării Legionare. Ulterior, în spațiul public, prin intermediul aplicației Tik Tok, au fost distribuite mai multe videoclipuri cu aspecte de la comemorarea de la Tâncăbești”, explică Parchetul General.
Instituția spune că acest tip de acțiuni vor continua în toată țara.
Polițiștii din județul Ilfov au făcut cercetări și la începutul lunii decembrie, după ce mai multe persoane, printre care şi preşedintele SOS, Diana Şoşoacă, ar fi participat la un eveniment de comemorare a liderului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, în localitatea Tâncăbești, comuna Snagov, potrivit News.ro.
Întreaga ceremonie a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Dianei Şoşoacă. „E dreptul meu să consider pe cine vreau eu patriot”, a spus Diana Şoşoacă în transmisiunea de pe Facebook.
În filmare, un bărbat spune că se împlinesc 86 de ani de la uciderea lui Codreanu și că, deși este considerat persoană interzisă „noi îl considerăm un mare patriot”.
Cultul fascistului Corneliu Zelea Codreanu este interzis din cauza asocierii lui cu promovarea politicilor naziste în România, inclusiv a Holocaustului.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.