Decretul de prelungire a stării de urgență, anunțat astăzi de președintele Klaus Iohannis, prevede la articolul 56 că termenele de preaviz în cazul demisiei personalului încadrat în unități sanitare, de asistență socială, de asistență medico-socială și în instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale se suspendă pe perioada stării de urgență. În plus, acești salariați nu mai pot demisiona fără preaviz, așa cum prevedea art. 81 alin. (8) din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii, care nu se mai aplică.
Acest lucru înseamnă că personalul medical, care este primul vizat de prevederea Decretului din cauza situațiilor de până acum, nu mai poate demisiona. Mai mult, cadrele medicale nu mai pot pleca nici măcar dacă nu mai sunt plătiți sau nu li se asigură echipament de protecție, explică pentru Europa liberă avocatul în dreptul muncii Andrei Săvescu.
”Esența este că personalul menționat în decret nu poate să-și își dea demisia pe perioada stării de urgență. Mai mult decât atât, potrivit articolului 56 din Decret, ei nu pot pleca nici măcar dacă nu ar fi plătiți sau nu ar avea echipament de protecție. Pentru că articolul 81, aliniatul 8 din Codul Muncii, se referă la o demisie fără preaviz în cazul în care angajatorul nu-și îndeplinește obligațiile asumate prin contractul de muncă. De exemplu, nu plătește salariul sau nu asigură echipamente de protecție. Cei de la Suceava, de exemplu, au demisionat fără preaviz, iar acest lucru e prevenit să nu se mai întâmple”, spune avocatul.
Oamenii nu vor putea fi, totuși, ținuți cu forța. Dacă cineva își va da demisia și va invoca faptul că nu are echipament de protecție și va sta acasă, conform decretului va fi o situație disciplinară, iar contractul de muncă îi va putea fi desfăcut pe temeiuri disciplinare.
”Deci nu e o împiedicare fizică a oamenilor să plece acasă, dar e o împiedicare juridică, foarte supărătoare pentru oameni. Era o garanție importantă în favoarea salariaților, care acum nu mai există. Faptul că nu mai vin la servici devine ilegal, până acum era legal ”, susține Andrei Săvescu.
Avocatul spune că probabil vor fi multe procese în legătură cu acest decret, mai ales că nici legiuitorul nu are experiență și ”că instanțele vor analiza în multe procese proporționalitatea, adică măsurile sunt foarte aspre, se va analiza de la caz la caz, dacă nu s-au făcut abuzuri”.
Ce prevede Decretul de prelungire a stării de urgență
Art. 56. - ”Termenele de preaviz prevăzute la art. 81 alin. (4) din Codul Muncii nu încep să curgă iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe întreaga durată a stării de urgență, în cazul personalului încadrat în unități sanitare, de asistență socială, de asistență medico-socială și în instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale. Pe durata stării de urgență, pentru aceste categorii de personal, nu se aplică dispozițiile art. 81 alin. (8) din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii.”
Codul Muncii
Articolul 81 (4) ”Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.”
Articolul 81(8) ”Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă”.
Facebook Forum