Linkuri accesibilitate

Peste 80% din computerele românilor nu sunt protejate. 500 de incidente cibernetice, raportate la numărul de urgență 1911


Peste 500 de incidente de securitate cibernetică au fost raportate în doar trei luni, la numărul unic 1911, potrivit Centrului Naţional de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Din numărul total de raportări la numărul unic, 46% dintre atacurile cibernetice au vizat vulnerabilităţi, iar 33% elemente de fraudă, precum fraudă financiară, phishing sau vishing. De asemenea, 7% din totalul mesajelor preluate la 1911 s-au referit la conţinut abuziv, din care cele mai semnificative au vizat: mesaje spam, sextortion, suspiciuni vizând compromiterea unor date cu caracter special sau personal, conform datelor CERT-RO, citate de Agerpres.

„Numărul 1911 este al doilea număr unic scurt existent în lume, după Israel, unde puteţi primi consiliere în urma incidentelor de securitate cibernetică. Este primul call center din Europa, cu număr unic apelabil din toate reţelele. De la lansarea numărului unic 1911 şi până în prezent au fost raportate peste 500 de incidente de securitate cibernetică, de patru ori peste media anuală obişnuită. Cele mai multe apeluri au provenit din zona cetăţenilor, în condiţiile în care peste 80% dintre computerele personale nu sunt protejate corespunzător împotriva ameninţărilor cibernetice”, a declarat Cătălin Aramă, directorul CERT-RO.

Numărul 1911 a fost lansat pe 2 mai. Aici, persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România pot raporta incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat. Proiectul a costat un milion de euro.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG