„În legătură cu atacurile cibernetice de la spitale, Centrul Naţional Cyberint suspectează că atacatorii sunt de origine chineză. Au fost luate în calcul luând orele la care hackerii chinezi au fost activi şi indiciile lăsate în mesajele de răscumpărare", informează SRI, potrivit Agerpres.
De altfel, Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice în cadrul companiei Bitdefender, a explicat într-un interviu pentru Europa Liberă, că, în general, în cazul unui atac de tip ransomware, hackerii nu prea pot fi localizați, însă în cazurile în care se reușește acest lucru, aceștia se află, de regulă, în „paradisuri de criminalitate informatică, cum ar fi China sau Rusia”.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat joi, că există atacuri cibernetice de tip ransomware mai multe spitale, printre acestea numărându-se și Spitalul Victor Babeș.
Ulterior, SRI a revenit cu precizari legate de faptul că sunt patru spitale afectate de m constatat că sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit 4 spitale: „Victor Babeş” - Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Alba.
Recent, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a anunțat că a identificat „o creștere semnificativă a atacurilor de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă”. Specialiștii CERT-RO au atras atenția că, de această dată, atacatorii nu se mai concentrează doar pe atacarea consumatorilor casnici ci „și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere”, fără a preciza însă numărul acestora.
Ransomware reprezintă un tip de atac prin care este blocat accesul la date până în momentul în care este plătită o răscumpărare.
Facebook Forum