Linkuri accesibilitate

Peste jumătate din luptătorii proruși din Donețk au fost uciși. Cum încearcă Rusia să atragă recruți


Soldați ai trupelor pro-ruse merg cu un tanc pe o stradă din orașul Popasna, regiunea Luhansk, 26 mai 2022. Potrivit Reuters, o localnică și-a recunoscut câteva bunuri furate de către aceștia.
Soldați ai trupelor pro-ruse merg cu un tanc pe o stradă din orașul Popasna, regiunea Luhansk, 26 mai 2022. Potrivit Reuters, o localnică și-a recunoscut câteva bunuri furate de către aceștia.

Aproximativ 55% din luptătorii proruși din Donețk au fost uciși de la începutul invaziei, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Ministerul britanic al Apărării a anunțat în buletinul său zilnic de informații de miercuri că rezultatul războiului din Ucraina va depinde, probabil, din ce în ce mai mult de „capacitatea părților aflate în conflict de a genera și desfășura unități de rezervă pe front”.

Serviciul britanic de informații a subliniat ceea ce a numit rata de uzură „extraordinară” în rândul forțelor separatiste susținute de Moscova în regiunea Donețk, care, pe baza cifrelor publicate de autoritățile separatiste - peste 2.100 de morți și aproape 8.900 de răniți - este echivalentă cu aproximativ 55% din forța sa inițială.

Ministerul britanic a precizat că forțele regulate rusești, care ultima oară au publicat cifre oficiale privind victimele pe 25 martie, este probabil să fi suferit pierderi la fel de mari.

În aceste condiții, este foarte probabil ca Rusia să pregătească desfășurarea unui număr mare de unități de rezervă în Donbas.

Moscova încearcă să izoleze buzunarul ucrainean din Donbas

Forțele rusești au continuat să bombardeze Donbasul, încercând să încercuiască complet ultima redută ucraineană în orașele Lîsîchansk și Severodonețk din regiunea Luhansk, în timp ce pierderile continuă să crească de ambele părți.

Serhii Hayday, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, unde se află cele două orașe, a declarat miercuri că forțele ucrainene se confruntă cu atacuri de artilerie „masive” și neîncetate în Lîsîchansk.

„Pur și simplu distrug totul acolo... Au distrus clădiri și, din păcate, există victime”, a scris el pe Telegram.

De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului vorbește în buletinul său de marți despre „remanierile radicale” din structura de comandă militară rusă.

Potrivit grupului de reflecție american, acest lucru ar putea indica mari disfuncționalități și că eventualele „rotații drastice” în cadrul armatei ruse ar putea reprezenta de fapt o epurare a ofițerilor de rang înalt, acuzați de eșecurile din Ucraina.

Recruți cu câteva zile de pregătire, trimiși pe front

În plus, think tank-ul american mai arată că forțele rusești continuă să se confrunte cu provocări în ceea ce privește generarea de forțe și angajează militari prin contract nepregătiți pentru invazia în Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISR) citează serviciul rusesc al BBC, care a relatat pe 20 iunie că noii recruți ruși primesc între 3 și 7 zile de pregătire înainte de a fi trimiși în „cele mai active sectoare ale frontului”.

Potrivit sursei citate, voluntarii din cadrul armatei ruse convenționale, unitățile Rosgvardia și mercenarii Grupului Wagner au devenit principala forță de asalt a Rusiei, spre deosebire de unitățile militare convenționale complete.

ISR a precizat că Armata rusă oferă stimulente financiare substanțiale pentru a obține noi recruți, cu un „dispreț din ce în ce mai mare” față de vârsta, sănătatea, cazierul judiciar și alte calificări necesare.

De asemenea, Statul Major General ucrainean a raportat marți că unitățile aeropurtate rusești sunt forțate să recruteze ofițeri de rezervă pentru contracte pe termen scurt de trei luni din cauza pierderilor semnificative, în timp ce BBC a relatat că Ministerul rus al Apărării se oferă să plătească împrumuturile și datoriile voluntarilor pentru a atrage recruți.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG