Linkuri accesibilitate

De ce nu poți fi olimpic român și la Fizică, și la Informatică. În 2023, concursurile au loc în același timp


Ministerul Educației a întocmit un calendar al olimpiadelor pentru 2023 în care mai multe olimpiade, în special la științe, sunt programate în aceeași perioadă. Olimpicii la mai multe discipline sunt nevoiți să aleagă una singură. (Imagine generică)
Ministerul Educației a întocmit un calendar al olimpiadelor pentru 2023 în care mai multe olimpiade, în special la științe, sunt programate în aceeași perioadă. Olimpicii la mai multe discipline sunt nevoiți să aleagă una singură. (Imagine generică)

Elevii olimpici în anii trecuți și la fizică și la informatică nu mai pot participa anul acesta la ambele concursuri naționale. În calendarul întocmit de Ministerul Educației, olimpiadele naționale de Fizică și de Informatică sunt programate în aceeași perioadă din aprilie, în localități diferite.

Unul dintre elevii aflați în situația de a nu putea participa la ambele olimpiade este Matei Neacșu, elev la Liceul Internațional din București.

Anul trecut, Matei a obținut locul 3 pe țară la ambele olimpiade. De atunci, s-a pregătit în continuare și la Fizică, și la Informatică, pentru că vrea să participe și anul acesta la concursuri și să-și depășească performanța de anul trecut. Pentru Matei, ambele discipline sunt importante, nu se poate decide la care să meargă la concurs.

„Olimpiadele Naționale de Informatică și Fizică se suprapun și copiii nu pot ajunge la ambele. Sunt și în localități diferite. Este nevoie de mutarea olimpiadei de informatică cu 2 zile mai devreme. În loc să înceapă marți, 4 aprilie, să înceapă duminică 2 aprilie”, spune Oana Neacșu, mama lui Matei. Ea adaugă că băiatul ei nu este singurul în această situație.

„Sunt mai mulți, unii dintre ei cu medalii la olimpiadele internaționale la ambele materii. Dacă nu poți da olimpiada naționala nu poți intra în lotul României și nu poți merge la concursurile internaționale”, precizează Oana Neacșu.

Rareș Felix Tudose este elev în clasa a X-a la Liceul Internațional din București, olimpic internațional la Informatică și Fizică. Anul trecut, Rareș a luat medalie de aur la informatică la olimpiada internațională, iar la fizică a obținut tot locul întâi pe echipe.

Rareș se pregătește la ambele discipline încă din școala primară.

„La informatică am învățat de mic. Dar în clasa a VI-a mi-am descoperit și pasiunea pentru fizică. Acum, la liceu, facem 5 ore de fizică pe zi, trei zile pe săptămână. Anul trecut a fost frumos că am putut să particip la ambele olimpiade. Dar anul ăsta trebuie să alegem ca olimpici. Mie îmi plac ambele discipline, îmi sunt dragi ambele. Nu prea poți alege dintre două materii la care te-ai pregătit toată cariera ta de elev”, a spus Rareș Felix Tudose.

Petiție pentru schimbarea calendarului olimpiadelor

Părinții elevilor olimpici au făcut o petiție online pentru modificarea datelor olimpiadelor.

„Anul trecut, Ministerul Educației le-a luat copiiilor olimpici dreptul de cumulare a burselor, iar acum nu le mai da dreptul să participe la olimpiadele pentru care s-au pregătit tot anul. Se știe că olimpiadele de matematică, informatică și fizică merg mână în mână și nu e normal să se suprapună”, argumentează cei care au inițiat petiția semnată de aproape 500 de persoane.

Părinții mai susțin că și etapele județene de la olimpiadele de informatică și științele naturii și de astro-fizică se suprapun, iar elevii care vor să participe la mai mult de una nu mai pot face acest lucru. Tot la nivel județean se suprapun și olimpiadele de fizică, tehnologie și limba română, după cum arată calendarul aprobat de Ministerul Educației, toate trei fiind programate pe 4 martie 2023.

Oficialii din Ministerul Educației au spus pentru Europa Liberă că datele etapelor județene și naționale ale olimpiadelor școlare de anul acesta au fost stabilite astfel din cauza celor cinci module de învățare din structura anului școlar și a unei singure săptămâni de vacanță de primăvară.

Tradițional, etapele naționale ale olimpiadelor au loc în vacanța de primăvară.

„Olimpiadele naționale se desfășoară în vacanța de primăvară. Din păcate, vacanța este foarte scurtă. Vom căuta o soluție”, a spus Florian Lixandru, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar.

Anul trecut, elevii au avut două săptămâni de vacanță de primăvară, prin unirea vacanțelor de Paștele Catolic și cel Ortodox.

Anul acesta, vacanța de Paște are loc în perioada 7 aprilie - 18 aprilie 2023, Paștele Catolic fiind pe 9 aprilie, iar Paștele Ortodox pe 16 aprilie.

Nu e prima dată când Ministerul Educației provoacă nemulțumirea elevilor cu rezultate la olimpiadele naționale și internaționale. Elevii cu rezultate bune la mai multe discipline de la olimpiade, de exemplu la Matematică și Fizică, nu pot cumula bursa de performanță de 500 de lei.

Un ordin de ministru privind acordarea burselor stabilește că „elevii care au dreptul să primească atât bursă de performanță, cât și bursă de merit sau bursă de studiu trebuie să opteze pentru una din acestea, putând să o aleagă pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru o perioadă de timp mai mare”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG