Plafonarea prețului la polițele privind asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) a reprezentat o promisiune constantă a partidelor din Coaliția de guvernare în ultimele zece luni. Între timp, toți șoferii care și-au reînnoit polițele au plătit mai mult decât în anii trecuți. Promisiunile politice au rămas doar la stadiul de declarații.
Europa Liberă a încercat să reconstituie traseul demersurilor privind plafonarea prețului la RCA pentru a afla unde s-au blocat sau de ce au fost abandonate.
Falimentul City Insurance, care a avut loc anul trecut, a bulversat piața, iar prețurile s-au majorat rapid. Aproape 500.000 de șoferi aveau polițe RCA la firma care a dat faliment.
În fața scumpirilor, politicienii au promis că vor acționa. Mai mulți deputați de la PNL și UDMR au depus, în noiembrie 2021, un proiect în Parlament pentru plafonarea prețului la polițele RCA.
„Companiile de asigurare de pe piața de profil din România au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult creând inadvertențe socio-economice pe piața de profil, ducând de foarte multe ori la imposibilitatea încheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie”, scrie în expunerea de motive depusă anul trecut la Parlament de mai mulți deputați PNL și UDMR.
Inițiatorii propuneau astfel plafonarea prețului polițelor de tip RCA. După opt luni, cu o majoritate solidă în Parlament, proiectul stă tot în sertarele unor comisii din Camera Deputaților.
Senatul l-a adoptat tacit în aprilie 2022, adică nu s-a dat un vot asupra proiectului, iar comisiile de buget și juridică din Camera Deputaților ar fi trebuit să dea un raport pe 11 mai. Proiectul nu a mai avansat însă.
Traseul parlamentar a fost astfel blocat, iar PNL, PSD și UDMR au evitat să voteze o astfel de lege și au păstrat-o la sertar.
Promisiuni au venit și din zona guvernamentală. Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, scria, pe 18 februarie, că a decis împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să promoveze o hotărâre de guvern pentru plafonarea prețului polițelor RCA pentru o perioadă de șase luni. Proiectul a fost pus chiar în procedura transparență decizională.
„Avem convingerea că va fi adoptat în regim de urgență de către Guvern, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piața de asigurări RCA și să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraților”, susținea ministrul de Finanțe în februarie 2022.
Transportatorii și-au exprimat nemulțumirea și s-au declarat păcăliți după ce proiectul nu a fost aplicat vreodată. Firmele de asigurări au cerut ca statul român să compenseze creșterea de preț, la fel cum a procedat în cazul energiei sau gazelor.
Președintele ASF, Nicu Marcu, a venit, în luna martie, cu o nouă idee în discuțiile cu parlamentarii: plafonarea prețurilor la RCA simultan cu înființarea unei companii de stat în domeniul asigurărilor.
Decizia plafonării prețului la polițele RCA nu a mai fost adoptată în Guvern, deși în luna februarie ministrul de Finanțe dădea drept sigură această hotărâre politică pe linia executivului.
Consiliul Concurenței s-a opus plafonării RCA
„O eventuală plafonare a primelor de asigurare nu ar rezolva problemele existente pe piață, ci doar le-ar intensifica, ceea ce ne determină să considerăm imperios necesar găsirea de soluții alternative pentru îmbunătățirea funcționării pieței, dar care să nu blocheze mecanismele concurențiale”, a fost poziția Consiliului Concurenței în decembrie 2021.
Instituția considera că adoptarea unor măsuri de plafonare ar putea genera efecte nocive din punct de vedere economic:
- destabilizarea pieței asigurărilor auto și accentuarea riscului de ieșire de pe piață a societăților de asigurare care își desfășoară activitatea pe această piață;
- acoperirea pierderilor din RCA prin mărirea tarifelor pentru alte produse de asigurare (ex. CASCO);
- destabilizarea altor piețe conexe (de ex.piața pieselor auto, piața serviciilor de reparații auto);
- tendința de aliniere a primelor RCA la nivelul maxim impus, fapt ce ar distorsiona mecanismul concurențial de stabilire a prețurilor în piață;
- creșterea abruptă a primelor după renunțarea la plafonul impus pe un termen limitat, ceea ce a putea accentua problemele din prezent, în lipsa unor măsuri care să corecteze ineficiențele existente pe piață;
- scăderea nivelului de calitate oferit de asigurători și de întreprinderile active pe piețele conexe celei de asigurări auto;
- demararea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement împotriva României pentru nerespectarea unei directive;
Coaliția s-a speriat de Comisia Europeană. ASF spune că se lucrează la proiect
Surse politice din Coaliția de guvernare susțin că negocierile cu Comisia Europeană continuă și nu s-a ajuns la un acord pentru plafonarea prețurilor la polițele RCA. În lipsa acestui acord, dacă o astfel de lege s-ar aplica, s-ar putea ajunge la procedura de infringement, menționată și în poziția exprimată de Consiliul Concurenței.
„Nu a fost luată o decizie în Coaliție, deși proiectul a mai fost adus în discuție. Ideea este bună, dar nu avem verde de la Comisia Europeană. Se caută soluții pentru a primi undă verde și pentru a-l adopta”, au declarat surse din Coaliție pentru Europa Liberă.
Potrivit acestora, Comisia Europeană poate lansa procedura de infringement în cazul adoptării legii în Parlament fără un acord de la Bruxelles.
Europa Liberă a întrebat conducerea ASF dacă susține în continuare plafonarea prețului la RCA și ce s-a întâmplat cu proiectul din februarie 2022.
„În data de 18.02.2022, Proiectul de Hotărâre a fost supus consultării publice. Conform acestei proceduri, persoanele și părțile interesate au transmis propunerile, sugestiile şi opiniile considerate necesare sau oportune cu privire la proiectul menționat. În continuare, A.S.F. își arată disponibilitatea de a contribui prin toate acțiunile sale la identificarea celor mai bune soluții care să vină în sprijinul consumatorilor de produse de asigurare”, este răspunsul primit de Europa Liberă din partea Autorității de Supraveghere Financiară.
Practic, după luna februarie, proiectul a rămas în stand-by, fără a se lua o decizie politică asupra lui.
Exemplu evoluție poliță RCA 2021 vs 2022
- 2021: motorizare 1.6, an fabricație 2016 / RCA – 670 de lei
- 2022: motorizare 1.6, an fabricație 2016 / RCA – 1.000 de lei
USR acuză Coaliția de preluarea unei „scheme piramidale"
Claudiu Năsui (USR), membru în Comisia de buget din Camera Deputaților, critică ideea înființării unei companii de stat pentru asigurările auto.
„Au în plan o chestiune socialistoidă, de a înființa o nouă companie de stat care să facă RCA-uri. Schema piramidală pe care înainte o făcea un privat care a dat faliment, o va face statul. Statul când va da greș, se va duce la bugetul de stat să i se dea alți bani. Vom plăti toți pentru asta”, susține deputatul USR.
El susține că proiectele promise de Coaliția de guvernare sunt „foarte proaste”, iar multe declarații politice au fost „doar minciuni”.
„Problema este că plătim o armată de oameni la ASF, cu mii de euro lunar, 14.000 de euro pe lună pentru conducere, sume care nu se dau nici în privat, și nu și-au făcut treaba. Nu au verificat lucrurile, au lăsat schema piramidală, nu e nici măcar prima, s-au întâmplat și în trecut și probabil se va întâmpla în viitor. Mai sunt firme în piață care se clatină”, a afirmat Năsui, făcând referire la falimentul City Insurance de anul trecut, dar și cele ale Carpatica și Astra.
Reprezentantul USR subliniază că în ultimii ani i s-a triplat polița RCA deși nu a avut vreun accident.
„Sistemul de bonus malus nu funcționează în România. Dacă ești un șofer care conduce riscant ar trebui să plătești mai mult dacă ar funcționa sistemul de bonus malus. Vom ajunge să subvenționăm lipsa de responsabilitate în trafic. Noi îi încurajăm pe cei riscanți și apoi ne mirăm că avem morți pe șosele”, spune deputatul, care crede că lobby-ul service-urilor auto a determinat creșterea prețurilor la RCA.