Linkuri accesibilitate

PNȚCD susține PSD la alegerile europarlamentare


Liviu Dragnea, liderul PSD, spune că susținerea PNȚCD este importantă

PNȚCD, partidul condus de-a lungul istoriei sale de Iuliu Maniu, Ion Mihalache și, în anii 90, de Corneliu Coposu, a semnat un protocol de susținere a PSD la alegerile europarlamentare.

Fundația Coposu:Așa-zisul protocol semnat cu PSD este nul în fața istoriei

„Am luat act cu stupoare şi cu indignare de declaraţiile conform cărora PNŢCD, partidul lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu – pentru a aminti doar patru nume din lunga listă de politicieni excepţionali care au înfundat puşcăriile comuniste – ar fi semnat un protocol de colaborare cu PSD.
PSD este pentru noi, şi a fost tot timpul, continuatorul ideologic al PCR, chiar dacă a fost silit de istorie să se manifeste într-un sistem democratic, și în orice caz continuatorul FSN, partidul-stat care a ajuns în 1990 la conducerea României printr-o cascadă de manipulări, îndreptate inclusiv și în special împotriva PNȚCD și a liderului său, Corneliu Coposu, despre care votanții FSN au fost convinși că mânca icre negre cu polonicul la Paris în anii în care, în realitate, se afla în închisoare pentru delictul de opinie, apoi în domiciliu forţat în pustietatea Bărăganului, apoi urmărit de Securitate pas cu pas, fără a ieşi vreodată din ţară înainte de 1990.
Niciodată mai mult ca în acest moment n-a fost mai valabilă o tristă vorbă românească: azi, Seniorul politicii românești, adversarul deschis al FSN-FDSN-PDSR-PSD, se răsucește în mormânt!
Indiferent cum a reușit un impostor să pună mâna pe conducerea formală a partidului, el nu reprezintă spiritul creștin-democrat, nu-i reprezintă pe național-țărăniștii din istorie și de azi și, nu în ultimul rând, nu reprezintă familia Coposu.
Așa-zisul protocol anunțat azi este lovit de nulitate în fața istoriei, care nu va reține numele celui care l-a semnat nici măcar la capitolul Curiozități.”

Comunicatul este semnat de surorile Coposu, Rodica Coposu și Flavia Bălescu, precum și de Ionuț Andrei Gherasim, secretarul lui Corneliu Coposu.

Într-o conferință de presă, actualul lider al țărăniștilor, Aurelian Pavelescu, a anunțat că formațiunea sa l-a impus pe listele PSD pe Cristian Terheș, fostul preot greco-catolic căruia Episcopia de Oradea i-a retras dreptul sacerdotal - nu mai este preot.

Alături de PNȚCD, protocolul a fost semnat și de liderul PER, partidul ecologiștilor, care în anii 90 a făcut parte din Convenția Democrată, alianța partidelor și asociațiilor civice care s-a plasat împotriva actualului PSD.

Liviu Dragnea, președintele PSD, a anunțat că ambele partide au adunat 200.000 de semnături, atâtea câte cere legea pentru a putea depune liste electorale, însă au ales să nu se înscrie în cursă, ci să sprijine PSD.

Potrivit sondajelor de opinie, țărăniștii sunt cotați cu sub 1% din intențiile electoratului, după ce, din anul 2000, formațiunea nu a mai intrat în Parlament.

​Aurelian Pavelescu a declarat că „PNȚCD este dator, prin doctrina lui, să apere democrația înainte de toate, înaintea intereselor de partid”. El a continuat cu un apel la mineriadele din anii 90 și la istoria PNȚCD, afirmând că PNȚCD „are misiune istorică de a salva democrația în România”. Pavelescu, fost procuror, apoi avocat, a afirmat că Justiția ar face abuzuri în ultimii ani, iar de când Klaus Iohannis este președinte, „o caracatiță a acaparat statul”.

„PSD e onorat pentru această susținere, vorbim de o susținere importantă. PNȚCD a susținut în permanență democrația în această țară și interesele României”, a spus președintele PSD.

Apelul la istorie al lui Aurelian Pavelescu trimite observatorii fenomenului politic la memorie. PNȚ a dat cele mai numeroase victime în temnițele comuniste, unde au murit torturați liderii săi. Iuliu Maniu a murit la Sighet, în 1953, Ion Mihalache a murit la Râmnicu Sărat, în 1963, după ani de tortură, claustrare și înfometare. După 90, când PNȚCD a fost reînființat, a fost condus de Corneliu Coposu și de Ion Diaconescu, supraviețuitori ai temnițelor comuniste.

Cât timp PNȚCD a fost condus de Coposu și Diaconescu s-a aflat la guvernare între 1996 până în 2000, perioadă în care a adoptat o serie de legi considerate piatră de hotar pentru democrația din România, Legea deconspirării Securității ca Poliție Politică, legile de restituire a pământului, pădurilor și imobilelor confiscate de regimul comunist fiind unele dintre ele.În timpul guvernării țărăniste, România a fost invitată, în decembrie 1999, să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Principalul adversar al țărăniștilor, în primii ani după căderea comunismului, au fost cei de la actualul PSD, care la acea vreme se numea PDSR, după ce a pierdut denumirea FSN. Dealtfel, în timpul mineriadelor, mai cu seamă la cea din iunie 1990, sediul PNȚCD a fost devastat de mineri, iar casa candidatului acestui partid la prezidențiale, Ion rațiu, a fost vandalizată. În zilele noastre, mineriada din iunie 90 face obiectul unui proces, în care Ion Iliescu și alți lideri ai actualului PSD, sunt inculpați pentru aducerea minerilor la București.

Pavelescu a venit la PNȚCD după ce formațiunea a intrat în colaps. Nemaifiind partid parlamentar, patrimoniul țărăniștilor a devenit mobil de contestare în justiție între diferite facțiuni, la conducerea cărora s-au aflat foști miniștri țărăniști.

Dintre foștii membri PNȚCD au supraviețuit pe scena publică fostul premier al acestui partid Victor Ciorbea, acum Avocat al poporului, susținut de PSD, și Constantin Dudu Ionescu, azi consilier prezidențial pe apărare și securitate, după o un ocol la partidul condus de Dan Voiculescu.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG