Linkuri accesibilitate

Poliția răspunde acuzațiilor că a oprit un tânăr fără permis cu patru mașini din trafic: Consecinţele au fost minimizate


Proprietarul acestei mașini a acuzat Poliția Română că a fost folosit ca scut pentru oprirea unui tânăr de 19 ani care conducea fără permis și sub influența drogurilor.
Proprietarul acestei mașini a acuzat Poliția Română că a fost folosit ca scut pentru oprirea unui tânăr de 19 ani care conducea fără permis și sub influența drogurilor.

Un bărbat a acuzat Poliția Română că el și alți șoferi au fost folosiți „ca scuturi umane” pentru oprirea unui tânăr care circula fără permis în județul Sibiu. Reprezentanții de la Rutieră ai poliției au spus marți, într-o conferință de presă, că aceasta a fost cea mai bună metodă.

Un tânăr de 19 ani din Elveția este acuzat că a furat o mașină și, aflat sub influența drogurilor, a circulat fără permis de conducere între localitățile Făgăraș (județul Brașov) și Șelimbăr (județul Sibiu).

Incidentul a avut loc duminică la intrarea în municipiul Sibiu, unde poliția a organizat un filtru, inclusiv din mașini aflate în acel moment în trafic.

„Am fost folosiţi drept scuturi umane de către Poliţia Română!”, a acuzat unul dintre cei ale căror mașini au fost lovite de tânărul urmărit de polițiști.

Bărbatul a menționat că „un echipaj de poliție ne-a făcut semn să oprim pe loc, noi și ceilalți participanți la trafic, astfel blocând ambele benzi de circulație pe sensul spre Sibiu. În felul acesta șoseaua era blocată și nu se mai putea înainta. Cu toții am rămas în mașini, nedumeriți, fără nicio explicație”.

Potrivit acestuia, unul dintre polițiști a desfășurat în urma lor un dispozitiv cu țepi, care este folosit pentru a opri prin forță șoferii urmăriți prin dezumflarea roților. „N-a mai durat decât câteva secunde până când am fost loviți din spate, din plin”.

Trei persoane au fost rănite în urma accidentului din Șelimbăr, unde tânărul fără permis a intrat în cele patru mașini oprite de polițiști pe stradă.

Poliția spune că au intervenit oameni cu experiență

Şeful Serviciului Rutier din județul Sibiu, Bogdan Maxim, a declarat marți într-o conferință de presă că prin modul în care colegii săi au intervenit au fost minimizate consecinţele urmăririi din trafic, iar la misiune au participat numai poliţişti rutieri cu experienţă.

„Consecinţele evenimentului au fost minimizate prin modul în care s-a intervenit. Sunt reprobabile, bineînţeles, şi le tratăm ca atare, orice suferinţă, orice pagube, orice împrejurări cu care se pot confrunta participanţii la trafic, însă vă afirm cu responsabilitate faptul că consecinţele s-au diminuat prin modul în care dispozitivul s-a mobilizat, s-a organizat”, a spus Bogdan Maxim, potrivit News.ro.

„Poliţistul a aplicat măsura opririi circulaţiei, raportat la sensul de mers de intrare în girator, cu viraj stânga spre localitatea Şelimbăr, tocmai pentru a preîntâmpina posibilitatea unui impact pe traietorie perpendiculară pe autovehiculului urmărit”, a detaliat el.

„Ceilalţi doi poliţişti au sărit parapetul care desparte sensurile de mers, pentru a ajunge spre partea din spate a coloanei în încercarea de a găsi un loc în care se poată poziţiona dispozitivul de oprire forţată Spike”, a mai spus șeful Serviciului Rutier din județul Sibiu.

El a precizat că anchetatorii au ridicat imagini surprinse de camerele de supraveghere din zonă, precum și cele de la dispozitivele body-cam ale poliţiştilor, iar acestea urmează să fie analizate în ancheta penală.

„Tot ce înseamnă imagini video ridicate de la unităţile de alimentaţie publică, de pe traiectul de deplasare a autovehiculului şi de la dispozitivele body-worn camera din dotarea poliţiştilor fac obiectul şi sunt analizate de către procurorul care are în supraveghere acest dosar”, a afirmat şeful Serviciului Rutier Sibiu.

Bogdan Maxim a mai spus că, după ce a fost oprit, tânărul de 19 ani ar fi încercat să fugă de la fața locului.

„A fost prins, imobilizat, adus la maşina de poliţie, testat pe ce înseamnă consumul de drogul exact la momentul respectiv, a rezultat test pozitiv la cannabis. În aceeaşi zi, respectiv duminică, am primit buletinul de examinare toxicologică a probelor trimise cu rezultat pozitiv la cannabis”, a mai declarat Bogdan Maxim.

Anterior, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu a precizat că misiunea s-a desfăşurat contra-cronometru și că „în niciun caz, prin modul de acţiune, poliţiştii nu au folosit maşini ale participanţilor la trafic pentru oprirea şoferului urmărit”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG