Linkuri accesibilitate

Camere de supraveghere Made in China, folosite de poliția din Sarajevo, în ciuda avertismentelor


Un ofițer de poliție de la Sarajevo, în Bosnia și Herzegovina, poartă o videocameră de corp produsă de compania chenză Hytera.
Un ofițer de poliție de la Sarajevo, în Bosnia și Herzegovina, poartă o videocameră de corp produsă de compania chenză Hytera.

Aflată sub o presiune tot mai mare pentru transparență, poliția din Sarajevo și-a cumpărat camere corporale de supraveghere (body cams). Furnizor: o companie chineză controversată, care este supusă examinării în Canada și Uniunea Europeană și care e pe lista neagră în Statele Unite din motive de securitate națională.

Investigația făcută de Serviciul Balcanic al RFE/RL demonstrează că, în ciuda avertismentelor -- printre care se numără și acuzații de spionaj economic din partea Departamentului de Justiție al SUA -- Ministerul de Interne al Cantonului (unitate administrativ-teritorială) Sarajevo a decis anul trecut să cumpere 200 de camere video pentru poliție de la Hytera, un producător chinez deținut parțial de guvernul de la Beijing.

Dispozitivele sunt folosite într-un program pilot lansat pe 1 iulie.

Acest episod –care e acum doar la nivel local – vine pe fondul unei discuții în curs de desfășurare în întreaga Europă cu privire la utilizarea echipamentelor de telecomunicații chinezești în programele guvernamentale.

În timp ce Statele Unite au fost cele mai stricte – au interzis camerele de supraveghere și alte echipamente produse de giganți chinezi precum Huawei, ZTE, Dahua și Hikvision – guverne europene precum Marea Britanie, Germania, Franța și statele baltice își actualizează sistemele de achiziții publice, pe fondul intensificării investigațiilor privind riscurile de securitate și practicile laxe în materie de date ale unor firme chineze.

În schimb, în Bosnia & Herțegovina și în alte țări balcanice, guvernele atente cu bugetele aleg din ce în ce mai mult echipamentele chinezești ieftine și nu dezbat public potențialele implicări de securitate.

În cazul acestor camere video mici, purtate de ofițeri pentru a înregistra arestările și pentru a oferi dovezi de la locurile unor infracțiuni - o achiziție de 200.000 de euro - ministrul de Interne al cantonului Sarajevo, Admir Katica, nu a declarat public că echipamentul e fabricat de Hytera sau că această companie e pe lista neagră a Statelor Unite și că e supusă unei monitorizări atente.

Când a fost întrebat de reporterii RFE/RL dacă știe despre acuzații, ministrul a spus doar că legea bosniacă privind achizițiile publice „nu oferă posibilitatea de a exclude un anumit ofertant în conformitate cu criteriile menționate în întrebare”.

Drazen Vidakovic, un avocat care a lucrat pentru Agenția de Achiziții Publice din Bosnia, a declarat pentru RFE/RL că legislația locală privind achizițiile publice prevede excluderea unui furnizor în cazul procedurilor penale, dar aplicarea acestei dispoziții la acuzațiile internaționale este dificilă.

„O ofertă poate fi respinsă din cauza unei abateri profesionale grave, [iar] spionajul industrial ar putea fi considerat parte a unei abateri profesionale grave”, a declarat Vidakovic.

„Dar este dificil de dovedit, deoarece hotărârea nu a fost luată în conformitate cu legile noastre, deci nu avem nicio hotărâre a noastră pe care să o cităm”, a completat el.

Cine e Hytera

Hytera Communications a fost înființată în 1993 și este cunoscută pentru produsele din categoria walkie-talkies, transmițătoare radio, sisteme radio și body cams precum cele cumpărate pentru poliția din Sarajevo.

Guvernul chinez e proprietar a aproximativ 10% din Hytera, printr-un fond de investiții, iar comerțul cu echipamentele produse de companie a fost interzis în Statele Unite.

În 2021, Comisia federală pentru comunicații (FCC - Federal Communications Commission) a decis că firma este una dintre companiile chineze care reprezintă „un risc inacceptabil pentru securitatea națională a SUA sau securitatea & siguranța persoanelor din SUA”.

Polițiști de la rutieră din Sarajevo poartă body cams Hytera la evenimentul de lansare a programului pilot, 1 iulie 2024.
Polițiști de la rutieră din Sarajevo poartă body cams Hytera la evenimentul de lansare a programului pilot, 1 iulie 2024.

Firma chineză a fost implicată și într-o luptă juridică care s-a întins pe mai mulți ani, în Statele Unite – a fost acuzată că a furat secrete comerciale de la compania americană de telecomunicații Motorola (lider pe piața mondială a camerelor corporale pentru poliție, urmat de Hytera și Axon - un alt producător american).

În 2020, un juriu american a dat câștig de cauză Motorola împotriva Hytera și a decis acordarea de despăgubiri de peste 748 de milioane de dolari.

În octombrie va începe un nou proces penal Motorola vs. Hytera – firma chineză e acuzată de cea americană de furt și încălcare a drepturilor de autor.

Hytera nu a răspuns multiplelor solicitări RFE/RL de comentarii cu privire la vânzarea camerelor corporale către cantonul Sarajevo, cu privire la procesul cu Motorola sau cu privire la riscurile de securitate prezentate de produsele sale.

Conor Healy, director de cercetare guvernamentală la IPVM, o firmă de cercetare a industriei de supraveghere, spune că răspunsul oficialilor de la Ministerul de Interne din cantonul Sarajevo nu e sastifăcător.

„Asta e scuza comună a agențiilor guvernamentale din întreaga lume”, spune el pentru RFE/RL. „Adevărul e că reglementările privind achizițiile publice oferă aproape întotdeauna o anumită marjă de manevră pentru excluderea furnizorilor din motive legitime”.

„[A fost] poliția cu adevărat neputincioasă în fața posibilității de a face afaceri cu o companie inculpată penal?” adăugă Healy. „Dacă este într-adevăr așa, atunci e o problemă în legislația privind achizițiile publice.”

În Canada, în 2022, Royal Canadian Mounted Police (RCMP), serviciul național de poliție al țării, a primit reacții negative după ce a cumpărat body cams Hytera. În cele din urmă, a suspendat un contract cu filiala locală a companiei chineze. Apoi, în urma unei anchete, s-a constatat că echipamentul nu a condus la nicio încălcare a securității, dar incidentul a dus la o schimbare generală a sistemului de achiziții al RCMP.

Unele instituții guvernamentale din UE au început, de asemenea, să elimine treptat echipamentele Hytera.

O analiză RFE/RL a dosarelor de achiziții pentru Serviciul European pentru Afaceri Externe (SEAE), serviciul diplomatic al UE, arată că acesta a început să înlocuiască echipamentele Hytera utilizate la sediul său din Bruxelles și în alte câteva birouri din întreaga lume cu echipamente Motorola.

„Înlocuirea echipamentelor se bazează pe evaluarea tehnică și operațională a delegațiilor UE”, a declarat SEAE.

Programul pilot de la Sarajevo

Programul pilot pentru camere a fost promis pentru prima dată în 2021, când guvernul local care tocmai ce fusese ales în Cantonul Sarajevo a anunțat că dorește să îmbunătățească transparența și eficiența forțelor de poliție.

Echipamentul a fost cumpărat în noiembrie 2023 de la un furnizor din Sarajevo, numit MIBO Komunikacij. În programul pilot lansat pe 1 iulie este implicată poliția rutieră din canton – este, de altfel, prima unitate din Bosnia care folosește body cams.

Într-o declarație pentru RFE/RL, Ministerul de Interne al cantonului spune că aceste body cams sunt într-o perioadă de probă pentru evaluarea modului în care sunt primite de către public și de către ofițerii de poliție.

O problemă ridicată de Conor Healy cu privire la achiziționarea echipamentelor Hytera este că, pe lângă camere, o parte din vânzare include și software-ul companiei pentru descărcarea înregistrărilor de pe camere și gestionarea materialului, care ar putea veni cu o securitate slabă pentru protejarea datelor de pe body cams.

„Cred că există o mulțime de date înregistrate de camere, iar securitatea unei astfel de baze de date este foarte importantă”, a declarat Healy.

Video | De ce sunt camerele de supraveghere fabricate în China peste tot în România?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

Ministerul a declarat că unitatea sa de standarde profesionale, precum și departamentul de control intern au acces la materialul înregistrat de cameră și iau măsuri pentru gestionarea acestuia.

„Materialul înregistrat este păstrat în sistemul de stocare timp de 30 de zile, în timp ce, în perioada de testare a utilizării acestui echipament, înregistrarea va fi păstrată doar timp de șapte zile”, a declarat ministerul.

Cu toate acestea, Healy spune că încrederea în software-ul Hytera vine cu riscuri, având în vedere că programe similare de la companii similare pentru camere de supraveghere, cum ar fi Dahua și Hikvision, s-au confruntat cu încălcări ale securității datelor, au avut vulnerabilități documentate care ar putea fi exploatate de hackeri și au fost chiar acuzate că oferă acces la guvernul chinez, o acuzație pe care companiile au negat-o.

„De câte ori am auzit companii spunând că nu vă pot accesa datele și apoi s-a dovedit că nu este adevărat?”spune Healy.

„Sper că poliția din Sarajevo înțelege cât de sensibile sunt datele pe care le înregistrează și le stochează.”

Articol scris de Reid Standish, pe baza documentării de la Sarajevo făcută de Meliha Kesmer și Andi Mioc.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG