Linkuri accesibilitate

DNA: 300.000 de euro mită pentru închiderea unui dosar de evaziune fiscală cu cherestea 


Firma care este implicată în dosar se ocupă de prelucrarea lemnului.
Firma care este implicată în dosar se ocupă de prelucrarea lemnului.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reținut un agent de poliție judiciară pentru că ar fi cerut 300 de mii de euro mită ca să îl scape pe un om de afaceri implicat în comerțul cu produse lemnoase. Acesta era acuzat de delapidare și evaziune fiscală. 

Anchetatorii spun că Mihai Cătălin Bîzăran, în calitatea de anchetator într-un dosar de evaziunea fiscală, a cerut, între 28 septembrie și 30 decembrie, 300 de euro mită pentru a ajuta la închiderea unui dosar penal.

Mai exact, acesta ar fi promis că va face cercetări astfel încât prejudiciul din dosar să fie stabilit într-un cuantum redus și că va interveni pe lângă procurorul de caz astfel încât persoana cercetată în dosar să dispună soluția clasării pentru infracțiunea de evaziune fiscală și să încheie un acord de recunoaștere vizată pentru infracțiunea de delapidare.

Banii solicitați ar fi urmat să se împartă între polițist - 200.000 de euro și un intermediar - 100.000 de euro.

Surse judiciare au declarat, pentru Europa Liberă, că omul de afaceri căruia i s-ar fi cerut banii este Ionuț Ursu, care este și el, la rândul lui, inculpat în dosar, iar firma cercetată este Saniral SRL, ce are ca obiect de activitate tăierea și rindeluirea lemnului.

Firma are sediul în Bogdănești, Suceava, și a avut, în 2021, o cifră de afaceri de 6 milioane de euro, aproape dublu față de anul precedent. Profitul s-a ridicat și el la 1 milion de euro.

Polițistul este cercetat pentru luare de mită, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Procurorii anticorupție au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG