Decizia este cel mai recent pas în conflictul care durează de ani de zile între CE și Polonia pe tema înființării unei Camere disciplinare a Curții Supreme poloneze.
În octombrie 2019, Comisia Europeană (CE) a decis să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu „privire la noul regim disciplinar aplicabil judecătorilor polonezi”.
Anterior, Comisia lansase procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către Polonia pe motiv că noul regim disciplinar „aduce atingere independenței judiciare a judecătorilor polonezi și nu asigură garanțiile necesare pentru a-i proteja de controlul politic, astfel cum a solicitat Curtea de Justiție a UE”.
Guvernul conservator al Poloniei, format după 2015 de Partidul Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, s-a poziționat încă de la începutul preluării puterii în contradicție cu cerințele europene din domeniul justiției. În ultimii șase ani, Polonia a făcut modificări majore în sistemul de justiție, modificând inclusiv felul în care sunt numiți judecătorii Curții Supreme.
Alături de Ungaria, Polonia se află în conflict deschis cu forurile europene pe teme ce vizează nu doar independența justiției, ci și respectarea drepturilor fundamentale.
Răspunsul Poloniei
Decizia Curtea de Justiție a UE a primit un răspuns dur din Polonia. Potrivit Politico.eu, Tribunalul Constituțional din Polonia a decis, miercuri, că aplicarea deciziilor CJUE în domeniul justiției este neconstituțională. Hotărârea a fost descrisă drept „un pas decisiv spre un Polexit legal”, de un expert citat de Politico, dar lăudată de ministrul justiției, Zbigniew Ziobro. „Constituția și normalitatea au avut câștig de cauză în fața încercărilor de intervenție politică a instituțiilor UE în justiția poloneză.”
Liderul Grupului Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Iratxe García Pérez, a spus că decizia tribunalului din Polonia este „un atac la sistemul legal al Uniunii Europene”, iar liderul PPE, Manfred Weber, și-a exprimat îngrijorarea și a folosit, la rândul lui, termenul „Polexit”.
„Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toți polonezii care sunt cu adevărat pro-europeni și vor un viitor european pentru copiii și nepoții lor: guvernul vostru, este în mod clar, pe drumul către #Polexit”, a scris Manfred Weber.
Dacă nu respectă deciziile CJUE, următorul pas pe care îl poate face UE este sancționarea financiară a Varșoviei.