Linkuri accesibilitate

CJUE: Modificările legilor justiției din Polonia încalcă dreptul european. Răspunsul dur al Varșoviei


În 13 iulie, mai multe persoane s-au adunat în fața Tribunalului Constituțional din Varșovia. Acestea au purtat pancarte cu „Nu Polexit", „UE, nu da înapoi” sau „Quo Vadis, Polsko?
În 13 iulie, mai multe persoane s-au adunat în fața Tribunalului Constituțional din Varșovia. Acestea au purtat pancarte cu „Nu Polexit", „UE, nu da înapoi” sau „Quo Vadis, Polsko?

Curtea Europeană de Justiție a cerut, miercuri, Poloniei să suspende legislația națională care vizează anchetarea disciplinară a judecătorilor.

Decizia este cel mai recent pas în conflictul care durează de ani de zile între CE și Polonia pe tema înființării unei Camere disciplinare a Curții Supreme poloneze.

În octombrie 2019, Comisia Europeană (CE) a decis să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu „privire la noul regim disciplinar aplicabil judecătorilor polonezi”.

Anterior, Comisia lansase procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către Polonia pe motiv că noul regim disciplinar „aduce atingere independenței judiciare a judecătorilor polonezi și nu asigură garanțiile necesare pentru a-i proteja de controlul politic, astfel cum a solicitat Curtea de Justiție a UE”.

Guvernul conservator al Poloniei, format după 2015 de Partidul Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, s-a poziționat încă de la începutul preluării puterii în contradicție cu cerințele europene din domeniul justiției. În ultimii șase ani, Polonia a făcut modificări majore în sistemul de justiție, modificând inclusiv felul în care sunt numiți judecătorii Curții Supreme.

Alături de Ungaria, Polonia se află în conflict deschis cu forurile europene pe teme ce vizează nu doar independența justiției, ci și respectarea drepturilor fundamentale.

Joi, 15 iulie, Comisia Europeană a început așa-numita procedură de infringement (sancționare) împotriva Poloniei și Ungariei pentru „încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanelor LGBTIQ. Pentru Polonia, decizia vizează „zonele libere de LGBTI” stabilite de zeci de municipalități, județe și regiuni din sud-estul țării. Pentru Ungaria, procedura de infringement a fost declanșată pentru legea adoptată recent, care interzice prezentarea relațiilor de același sex și a identității de gen în școli sau cărți pentru copii.

Răspunsul Poloniei

Decizia Curtea de Justiție a UE a primit un răspuns dur din Polonia. Potrivit Politico.eu, Tribunalul Constituțional din Polonia a decis, miercuri, că aplicarea deciziilor CJUE în domeniul justiției este neconstituțională. Hotărârea a fost descrisă drept „un pas decisiv spre un Polexit legal”, de un expert citat de Politico, dar lăudată de ministrul justiției, Zbigniew Ziobro. „Constituția și normalitatea au avut câștig de cauză în fața încercărilor de intervenție politică a instituțiilor UE în justiția poloneză.”

Tribunalul Constituțional din Polonia, 13 iulie 2021.
Tribunalul Constituțional din Polonia, 13 iulie 2021.

Liderul Grupului Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Iratxe García Pérez, a spus că decizia tribunalului din Polonia este „un atac la sistemul legal al Uniunii Europene”, iar liderul PPE, Manfred Weber, și-a exprimat îngrijorarea și a folosit, la rândul lui, termenul „Polexit”.

Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toți polonezii care sunt cu adevărat pro-europeni și vor un viitor european pentru copiii și nepoții lor: guvernul vostru, este în mod clar, pe drumul către #Polexit”, a scris Manfred Weber.

Dacă nu respectă deciziile CJUE, următorul pas pe care îl poate face UE este sancționarea financiară a Varșoviei.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG