Linkuri accesibilitate

Legea anti-LGBTQ+ din Ungaria | Reacțiile diferite ale UEFA și UE. Cât de mare e puterea Comisiei Europene?


UEFA nu a permis ca Arena Allianz din München să fie iluminată în culorile steagului curcubeului în solidaritate cu comunitatea LGBTQ+. Stadionul fusese iluminat în acest fel în ianuarie.
UEFA nu a permis ca Arena Allianz din München să fie iluminată în culorile steagului curcubeului în solidaritate cu comunitatea LGBTQ+. Stadionul fusese iluminat în acest fel în ianuarie.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană va face toți pașii necesari din punct de vedere legal pentru a se opune legislației din Ungaria menită să reducă din drepturile personalelor LGBTQ+.

Von der Leyen a spus că va fi folosită „toată puterea Comisiei” pentru a proteja drepturile cetățenilor europeni. „Proiectul de lege al Ungariei este o rușine”, a mai adăugat von der Leyen în anticiparea unei decizii oficiale în ceea ce privește Ungaria.

Legea susținută de parlamentarii Ungariei din partidele Fidesz și Jobbik interzice prezentarea relațiilor de același sex și a identității de gen în reclame și media pentru copii.

Proiectul de lege este scris într-o așa manieră, încât intențiile din spatele legii să poată rămână interpretabile. Parlamentul Ungariei dorește să prezinte decizia drept o încercare ambițioasă de combatere a pedofiliei.

Activiștii și criticii spun însă că legea folosește pedofilia drept o unealtă pentru a ataca comunitatea LGBTQ+ din Ungaria. Peste 16 țări au cerut până acum intervenția Comisiei împotriva acestei legi.

Cred cu tărie într-o Uniune Europeană unde ești liber să iubești pe cine vrei și cred într-o Uniune Europeană care îmbrățișează diversitatea”, a spus von der Leyen.

Președinta Comisiei va trimite o scrisoare Ungariei în care va include toate îngrijorările Comisiei legate de această lege.

Mai multe state membre, printre care Germania, Franța, Italia și Spania s-au arătat, de asemenea, îngrijorate de lege. Acestea au semnat o declarație comună împotriva deciziei Ungariei.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli i-a scris șefei Comisiei Europene solicitând să își îndeplinească obligațiile care decurg din tratatele UE de a asigura respectarea statului de drept în toate statele membre. Comisia Europeană poate impune sancțiuni Ungariei, reducând accesul țării la fonduri europene pentru revenirea după pandemie, amintește acesta.

Ungaria a refuzat să răspundă criticilor statelor membre. Guvernul lui Orban a acuzat-o pe von der Leyen că ar face „afirmații false” iar opinia politică a Comisiei ar fi „părtinitoare”. Ungaria își menține cu fermitate poziția potrivit căreia această lege „protejează drepturile copiilor”.

Tensiuni la UEFA

Germania s-a declarat solidară cu comunitatea LGBTQ+ din Ungaria. Angela Merkel a spus că legea „nu este compatibilă cu ideile mele”. Guvernul plănuia să lumineze stadionul Alianz Arena în culorile steagului LGBTQ+ la meciul dintre Germania și Ungaria la EURO 2020.

Oficialii UEFA au refuzat să lumineze stadionul din München. Aceștia și-au apărat decizia spunând că un astfel de gest ar încălca poziția lor „neutră” din punct de vedere politic.

Ca răspuns la decizia UEFA, stadionul din Berlin a fost iluminat în culorile curcubeului în timpul meciului dintre Germania și Ungaria, desfășurat în München.
Ca răspuns la decizia UEFA, stadionul din Berlin a fost iluminat în culorile curcubeului în timpul meciului dintre Germania și Ungaria, desfășurat în München.

Ziarul german Bild a acuzat organizația sportivă că ar face pe plac homofobilor din jurul lumii în timp ce acceptă sponsorizări de la organizații cum sunt Gazprom și Qatar Airways - organizații conduse de țări unde drepturile comunității LGBTQ+ sunt non-existente.

Invocarea neutralității politice de către UEFA este contrazisă de o decizia anterioară, de la meciul dintre Germania și Portugalia. La acest meci, organizația l-a susținut pe fotbalistul Manuel Neuer care a purtat pe braț o banderolă cu steagul LGBTQ+.

La meciul dintre Germania și Ungaria, un activist a întrerupt imnul național al Ungariei când a intrat pe teren fluturând un steag în solidaritate cu comunitatea LGBTQ+.

La rândul ei, Primăria orașului München, unde a avut loc meciul, a împodobit mai multe monumente, inclusiv unul din vecinătatea stadionului, în steagul curcubeului. Președintele Franței s-a arătat și el dezamăgit de decizia UEFA.

Oficialii Uniunii Europene se vor întâlni joi și vineri (24-25 iunie) pentru a discuta, printre altele, și despre legea anti-LGBTQ+ din Ungaria.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG