Linkuri accesibilitate

Polonia cumpără cu o sumă record de peste 2,2 miliarde de euro rachete britanice pentru apărarea antiaeriană


Sistemele antirachetă produse de compania MBDA sunt în dotarea Forțelor Navale ale Marii Britanii.
Sistemele antirachetă produse de compania MBDA sunt în dotarea Forțelor Navale ale Marii Britanii.

Marea Britanie a anunțat, vineri, semnarea acordului prin care Polonia alocă 1,9 miliarde de lire sterline (peste 2,2 miliarde de euro) pentru un sistem de apărare antiaeriană produs de compania britanică MBDA.

Potrivit autorităților de la Londra, acordul oferă Poloniei o soluție „de apărare aeriană de ultimă oră, care va proteja țara pentru generațiile viitoare”.

Este unul dintre cele mai mari acorduri bilaterale europene de apărare aeriană din cadrul NATO și vizează achiziția de rachete CAMM și iLauncher.

Sistemul furnizat de MBDA este cel mai performant folosit de forțele militare britanice și este deja folosit pentru apărarea aeriană în Polonia de forțele britanice dislocate aici.

Potrivit guvernului britanic, sistemul contracara amenințările aeriene până la 25 km și poate lovi un obiect de dimensiunea unei mingi de tenis care are o viteză peste cea a sunetului.

Polonia și Marea Britanie sunt printre cei mai importanți contributori la dotarea militară a forțelor ucrainene. Polonia a investit în mod constant în ultimii ani peste 2% din produsul intern brut pentru apărare.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG