Linkuri accesibilitate

Polonia și Ucraina promit să pună capăt rapid fricțiunilor politice. V. Zelenski anunţă că Varșovia și Kievul vor produce armament în comun


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (d) și premierul Poloniei, Donald Tusk (s). 22 ianuarie 2024.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (d) și premierul Poloniei, Donald Tusk (s). 22 ianuarie 2024.

Liderii Poloniei şi Ucrainei s-au angajat să rezolve disputele politice care au perturbat relația bilaterală, esențială în timpul războiului pornit de Rusia. Donald Tusk și Volodimir Zelenski au convenit ca Polonia și Ucraina să coopereze mai mult în domeniul apărării.

În prima sa vizită în Ucraina în calitate de prim-ministru, Donald Tusk a transmis că Polonia dorește să refacă rapid relațiile cu Ucraina, afectate mai ales de criza cerealelor ucrainene. Donald Tusk a spus că a ajuns, alături de Volodimir Zelenski, la o „înțelegere comună” în legătură cu protestele fermierilor şi ale şoferilor de camioane polonezi.

Ucraina „luptă pentru securitatea întregii lumi (...), iar Polonia va face totul pentru a creste șansele de victorie ale Ucrainei în acest război”, a declarat Tusk, potrivit Reuters.

Premierul polonez a mai spus că sprijinul Poloniei pentru aderarea Ucrainei la UE continuă, astfel încât Kievul "să devină membru cu drepturi depline" al blocului "cât mai curând posibil".

Polonia este un aliat esențial al Ucrainei în războiul e care Rusia l-a declanșat în februarie 2022. Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultimele luni, din cauza concurenței economice din partea producătorilor de alimente și a camionagiilor ucraineni.

Transportatorii și fermierii polonezi au blocat punctele de trecere a frontierei în semn de protest.

Săptămâna trecută, camionagiii polonezi au fost de acord să îşi suspende până la 1 martie protestele.

Oficialii ucraineni au admis argumentele transportatorilor și fermierilor polonezi, însă au solicitat ca Varşovia să ridice restricţiile impuse fermierilor şi producătorilor ucraineni.

„Sunt sigur că vom găsi o soluţie care va fi în beneficiul fermierilor şi producătorilor polonezi şi va fi sigură pentru partea ucraineană”, a transmis Donald Tusk.

Prim-ministrul polonez a declarat, de asemenea, că Polonia va urmări să „contribuie activ la reconstrucția Ucrainei, inclusiv cu participarea întreprinderilor poloneze” în timp ce șeful guvernului ucrainean a declarat că Kievul este deschis să acorde concesii companiilor poloneze pentru a participa la proiectele cheie de infrastructură ale țării.

Polonia și Ucraina vor coopera în producerea de armament

Volodimir Zelenski şi Donald Tusk au anunțat de asemenea planurile comune pentru producţia comună de arme.

Volodimir Zelenski a transmis pe platforma X că liderii polonez și ucrainean au discutat despre „o nouă formă de cooperare care vizează achiziţii de arme la scară mai mare pentru nevoile Ucrainei”, dar nu a oferit detalii

„Vom investi în companii din Polonia şi Ucraina care vor produce şi vor funcţiona în beneficiul capacităţilor noastre de apărare, din Polonia, Ucraina şi din întreaga Europă”, a declarat, la rândul său, premierul Donald Tusk.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a vorbit deaspre o „resetare” a relațiilor cu Polonia și a precizat că Ucraina a primit aproape 3,5 miliarde de dolari ca sprijin militar din partea Varșoviei, de la începutul războiului până în prezent.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că Polonia și Ucraina vor coopera în domeniul apărării.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că Polonia și Ucraina vor coopera în domeniul apărării.

Președintele Zelenski a anunțat că Polonia va oferi Ucrainei un ajutor militar.

„Am vorbit despre producţia comună de arme, despre creşterea capacităţilor noastre de utilizare a echipamentelor şi sistemelor de armament poloneze”, a detaliat Volodimir Zelenski.

După discuții, Volodimir Zelenski a confirmat că Polonia se află printre ţările dispuse să furnizeze Ucrainei garanţii de securitate până la intrarea în NATO, aşa cum au propus la Vilnius liderii NATO şi ţările din Grupul celor 7.

„Am discutat în detaliu mişcarea noastră către Uniunea Europeană şi aşteptările noastre de la summitul NATO din acest an. Polonia ne poate ajuta”, a spus președintele ucrainean.

Polonia și-a mărit armata și a făcut din securitatea națională una dintre prioritățile sale după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, urmată de războiul complet de anul trecut.

Polonia este acum un membru cheie al alianței pro-Ucraina. Varșovia a trimis arme în valoare de miliarde de euro Ucrainei.

Potrivit clasamentului Global Firepower 2023 Military Strength, Polonia este a cincea cea mai puternică armată din Europa, după Rusia, Marea Britanie, Franța și Italia.

Varșovia a anunțat însă că își propune să devină cea mai puternică armată din Europa. Anul trecut, președintele Poloniei a semnat un proiect de lege care permite guvernului să cheltuiască 3% din PIB pentru apărare începând cu 2023, ceea ce o situează cu un punct procentual peste ceea ce se așteaptă de la membrii NATO.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG