Președintele român Klaus Iohannis a declarat joi că situația fermierilor afectați de importurile mai ieftine de cereale ucrainene a fost discutată în ședința Consiului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a avut loc pe 11 aprilie.
„Pot să vă spun (...) că în ședința de CSAT de alaltăieri am discutat această chestiune și i-am rugat pe reprezentanții guvernului să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situația”, a răspuns președintele României, întrebat despre protestele fermierilor români.
În ceea ce privește măsurile și dacă un eventual tranzit al importorilor de cereale din Ucraina ar rezolva problema fermierilor români, Klaus Iohannis a răspuns că „trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a proteja fermierul român și pentru a ajuta, în același timp, Ucraina”.
Potrivit președintelui, membrii Guvernului prezenți la ședința CSAT i-ar fi promis că „lucrează pe aceste chestiuni” și că „vor găsi soluții”.
Klaus Iohannis a precizat că „peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România”, fie pe cale rutieră, ferată sau prin porturile românești.
„O cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale au exportat prin România și o fac în continuare. Nu le luăm impozit, nu le luăm taxe. Deci sunt exceptați de la taxe, dar acest ajutor este pentru Ucraina și în niciun caz nu putem să acceptăm să se întoarcă împotriva fermierilor români”, a mai spus șeful statului.
Vinerea trecută, fermierii din România au organizat proteste în mai multe orașe din țară, nemulțumiți suma prea mică primită de România de la Comisia Europeană - de circa 10 milioane de euro - ca despăgubiri pentru dezechilibrele cauzate de importurile facilitățile pentru exportul cerealelor ucrainene prin Uniunea Europeană.
Recent, liderii a cinci state membre ale Uniunii Europene care ajută tranzitul produselor agricole ucrainene către țări terțe au cerut o acțiune a UE în legătură cu o supraofertă care a rezultat din faptul că mărfurile nu au plecat în totalitate spre alte destinații, ceea ce a dus la scăderea prețurilor pe propriile piețe.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat că va pregăti un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii europeni afectați de importul de produse agricole din Ucraina. Noile fonduri se vor ridica la suma de 75 de milioane de euro.
Klaus Iohannis despre scurgerile de documente și implicarea României
Președintele român a fost întrebat și despre documentele care ar conține informații secrete cu privire la războiul din Ucraina și, în acest context, a fost întrebat și despre ajutorul acordat de România țării invadate de Rusia.
România a ajutat „în toate felurile în care a fost posibil”, a răspuns președintele.
„Noi sprijinim Ucraina cu tot ce putem și tot ce au ei nevoie. Este un sprijin multisectorial, multifațetat. Unele aspecte sunt foarte bine cunoscute publicului, de exemplu, ajutorul umanitar, dar există și ajutor de specialitate, care se negociază și se discută între, cum spune numele, specialiști”, a mai spus președintele Iohannis.