Linkuri accesibilitate

„Abia mai putem deschide fereastra”. Acuzații de poluare la o mină de cupru chineză din Serbia, la 100 de km de România


Doi mineri trec printr-o groapă de cupru deschisă în orașul sârb Bor. (foto de fișier)
Doi mineri trec printr-o groapă de cupru deschisă în orașul sârb Bor. (foto de fișier)

Bor/estul Serbiei – Pentru Suzana Jovanovic, o femeie care locuiește lângă marginea unei vechi mine de suprafață, viața nu s-a îmbunătățit după ce o companie chineză a preluat masivul complex de extracție și topire a cuprului, în 2018.

Atunci, grupul de stat Zijin Mining Group a devenit un partener cheie în afacerea minieră, angajându-se să investească 1,26 miliarde de dolari pentru a îmbunătăți măsurile de mediu, în schimbul unui pachet de 60% din acțiuni.

Operațiunea minieră a fost criticată și în trecut pentru impactul asupra mediului și a sănătății locuitorilor din apropiere, în timp ce a fost administrată de o întreprindere de stat din Iugoslavia.

Zijin a promis că lucrurile se vor schimba.

Dar Jovanovic spune că situația nu s-a îmbunătățit și că Zijin a deschis noi locații în zonă pe baza unei investiții suplimentare de 3,8 miliarde de dolari, anunțate în septembrie 2023.

„Este foarte mult praf peste tot”, a declarat Jovanovic pentru Serviciul Balcanic al RFE/RL. „Abia putem ieși afară și abia putem deschide o fereastră.”

Jovanovic spune că Sever, cartierul din Bor în care locuiește din 1987, este una dintre cele mai afectate zone ale exploatării miniere.

Ea spune că zgomotul poate fi auzit în fiecare zi dinspre o zonă a minei din apropiere, iar norii de praf se răspândesc peste așezările din apropiere și poluează aerul, lucru despre care un număr tot mai mare de locuitori spun că le afectează sănătatea și calitatea vieții.

„Am avut trei operații până acum. Trăiesc cu medicamente”, spune Roksanda Tasic, în vârstă de 86 de ani, vecina lui Jovanovic, care crede că zeci de ani de poluare i-au pus sănătatea în pericol.

Plângerile legate de poluare sunt cel mai recent episod din jurul exploatării miniere Bor, de când Zijin a reînviat afacerea în urmă cu șase ani.

De atunci, Zijin a fost amendat în mod repetat de oficialii sârbi pentru depășiri ale nivelului poluării. În aprilie 2021, Zijin a primit ordin să oprească temporar lucrările la mina de cupru după ce nu a respectat standardele de mediu și i s-a ordonat să construiască o stație de tratare a apelor uzate.

Gigantul minier s-a confruntat, de asemenea, cu proteste și acuzații că a fost implicat în acorduri netransparente pentru a exploata legile de mediu relativ mai slabe ale Serbiei.

Grupurile ecologiste au acuzat, de asemenea, autoritățile sârbe că închid ochii la problemele legate de poluare și sănătate cauzate de mina de cupru. Între timp, grupul minier își crește producția și își extinde rapid operațiunile, deoarece valoarea metalului crește pe fondul cererii crescute pentru rolul pe care îl joacă în energia globală.

Aer poluat

În fața criticilor din partea locuitorilor din Bor și din alte zone din apropierea complexului minier, Zijin și-a apărat reputația.

Ca răspuns la întrebările din partea RFE/RL cu privire la preocupările legate de poluare, compania a spus că a redus în mod constant orice emisii nocive din mină și a luat măsuri specifice pentru a proteja mai bine mediul.

Un purtător de cuvânt al lui Zijin a citat date oficiale ale guvernului sârb privind calitatea aerului de la șase stații de măsurare din Bor, care compară concentrația de arsenic din aer din 2016 până în 2017, din 2023 și 2024.

Suzana Jovanovic are vedere la o mină din Bor.
Suzana Jovanovic are vedere la o mină din Bor.

Rapoartele arată că, în comparație cu măsurătorile din 2016-17 – înainte de preluarea lui Zijin, datele din 2023-24 arată o îmbunătățire semnificativă.

„După ce topitoria a fost echipată cu cea mai recentă tehnologie de protecție a mediului și a fost efectuat un efort major de curățare în 2023 și 2024, metalele grele din aer au fost reduse semnificativ”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru RFE/RL.

„Este nedrept să ne așteptăm ca Zijin să rezolve toate problemele de mediu care s-au acumulat de-a lungul a peste un secol, în doar cinci ani”, a adăugat purtătorul de cuvânt, menționând că alți factori precum „incendiile continue la gropile de gunoi ale orașului și evacuarea vehiculelor” contribuie la aerul poluat.

Zijin a fost activ în îmbunătățirea reputației sale în mass-media sârbă și în comunitățile locale. În comentarii adresate presei, guvernul sârb a lăudat rolul companiei chineze în întinerirea industriei miniere a țării și crearea de locuri de muncă.

De asemenea, Zijin a luat măsuri pentru a-și repara imaginea proastă prin finanțarea echipelor sportive și a turneelor locale.

Strategia de PR a companiei a devenit, de asemenea, mai asertivă și mai îndreptată către viitor, investind în activități culturale și educaționale de sensibilizare în ultimii ani, în fața încercărilor activiștilor și locuitorilor locali de a bloca căile de acces către site-urile miniere.

Zijin mai spune că a investit peste 100 de milioane de dolari în modernizarea echipamentelor pentru a îmbunătăți poluarea aerului cauzată de dioxidul de sulf excesiv.

Roksanda Tasic locuiește lângă mină de mai bine de 50 de ani.
Roksanda Tasic locuiește lângă mină de mai bine de 50 de ani.

Agenția pentru Protecția Mediului din Serbia (SEPA) nu a răspuns întrebărilor RFE/RL despre calitatea aerului din Bor, dar organizația a declarat într-un comunicat de presă din 22 iunie că calitatea aerului s-a îmbunătățit în 2024 față de anul trecut.

În aceeași declarație, SEPA a declarat că guvernul sârb a investit peste 500 de milioane de euro (542 de milioane de dolari) în ultimii șase ani pentru a îmbunătăți calitatea aerului în întreaga țară și a anunțat planuri de lansare a 40 de proiecte conexe în toată Serbia.

Teama de cancer

În ciuda datelor citate de Zijin și agențiile guvernamentale sârbe, unii rezidenți din Bor rămân neconvinși.

Toplica Marjanovic, care de ani de zile monitorizează în mod regulat datele oficiale privind nivelul poluării aerului din Bor, prin intermediul Societății Tinerilor Cercetători, avertizează că încă mai sunt emise toxine în cadrul exploatării miniere.

Marjanovic spune că – în timp ce nivelurile de dioxid de sulf din aer scad din cauza unei noi fabrici de topire și a unei fabrici care utilizează acid sulfuric ca parte a procesului de rafinare – această schimbare a dus la eliberarea unor substanțe chimice noi, dăunătoare, în mediu.

Ea adaugă că s-a înregistrat o creștere semnificativă a concentrației de arsenic și alte metale grele, în special cadmiu, în Bor începând din aprilie 2023, în jurul perioadei în care noua fabrică a început activitatea.

Marjanovic spune că își bazează aceste afirmații pe rapoarte oficiale privind monitorizarea calității aerului la nivel local, care sunt publicate în fiecare lună pe site-ul orașului Bor.

Case dărăpănate în satul Krivelj, Serbia, cu vedere la o parte din operațiunile miniere din Bor.
Case dărăpănate în satul Krivelj, Serbia, cu vedere la o parte din operațiunile miniere din Bor.

„În 2023, am avut două zile care au depășit concentrația de plumb la unul dintre punctele de măsurare din oraș”, a declarat Marjanovic pentru RFE/RL.

„Concentrația medie anuală de cadmiu a fost aproape dublă față de valorile permise la un punct de măsurare, în timp ce arsenicul din aceeași locație a crescut de până la șase ori.”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, arsenicul, cadmiul și alte metale grele pot cauza cancer și prezintă alte riscuri grave pentru sănătate.

Marjanovic susține, de asemenea, că Zijin colectează în mod selectiv date pentru a oferi o imagine mai bună a situației calității aerului decât este în realitate. Ea menționează că compania nu a împărtășit date din 2018 până în 2021, când folosea o topitorie reconstruită la complexul minier.

Ea adaugă că Zijin nu a menționat nici concentrația de cadmiu în comentariile sale publice.

Potrivit cifrelor oficiale, concentrația acestui metal greu este în creștere și chiar a atins dublul limitei acceptabile la una dintre cele șase stații de măsurare ale orașului.

„Odată cu creșterea capacității topitorii, nivelul de arsenic a crescut, din 2018”, a spus Marjanovic.

„Și există în special o creștere mare a concentrației de cadmiu în toate punctele de măsurare.”

Scrisă de Reid Standish la Praga, pe baza relatării corespondentului RFE/RL Balkan Service, Branko Pesic, de la Bor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG