În 2022, Beijingul a înregistrat mai multe decese decât nașteri: la fiecare 1.000 de oameni, s-au înregistrat 5,72 decese și 5,67 de nașteri.
Cifra deceselor a fost profund influențată de pandemia Covid-19, mai ales după ridicarea restricțiilor la sfârșitul lunii decembrie. Guvernul de la Beijing nu a raportat în mod transparent aceste cifre, așadar nu se știe cu adevărat câte persoane au murit din pricina îmbolăvirii sau complicațiilor după Covid-19.
Cifrele din capitala Beijing, cu o populație de peste 21 de milioane de oameni, sunt proporționale cu cele înregistrate la nivel național.
În 2022, populația Chinei a scăzut pentru prima oară în 60 de ani. Diferența, la nivel național, înseamnă o pierdere de 850.000 de oameni. Populația activă în câmpul muncii este în jur de 875 de milioane. În următorii 5 ani, numărul va scădea cu 35 de milioane deoarece țara are o populație relativ îmbătrânită.
În China a fost impusă, între anii 1980 și 2016, politica națională a copilului unic, pentru a limita creșterea populației țării și a asigura că părinții își pot susține copiii. De atunci, sub efectele îmbătrânirii populației, guvernul a încurajat politic și financiar familiile chineze să facă doi sau chiar trei copii, însă cu mai puțin succes.
Rata de natalitate nu crește însă conform cu cerințele guvernului, pentru că mulți chinezi se confruntă cu aceleași probleme ca și cuplurile vestice care decid să nu aibă copii: cuplurile nu se mai simt forțate să se supună așteptărilor sociale, mulți nu se simt satisfăcuți de ideea de a deveni părinți, nu își permit, sau nu au o relație stabilă.
Conform unui studiu din 2021, dintre tinerii din orașele chineze, 40% dintre femei și doar 25% dintre bărbați vor să se căsătorească.