Linkuri accesibilitate

Partidul anti-corupție din Bulgaria. Cum au câștigat foștii studenți de la Harvard și ce au de făcut


Asen Vasilev, fostul ministru interimar al Finanțelor din Bulgaria, și Kiril Petkov, fostul ministru interimar al Economiei, în timpul unui interviu acordat agenției AFP la Sofia, pe 10 noiembrie 2021.
Asen Vasilev, fostul ministru interimar al Finanțelor din Bulgaria, și Kiril Petkov, fostul ministru interimar al Economiei, în timpul unui interviu acordat agenției AFP la Sofia, pe 10 noiembrie 2021.

Pentru prima dată în ultimii peste zece ani, partidul de centru-dreapta GERB nu se va mai afla la putere în Bulgaria. Formațiunea „Continuăm schimbarea” va trebui să formeze o alianță cu trei alte partide în ciuda puținelor valori ce îi unesc.

La aproape o săptămână de la alegerile parlamentare și prezidențiale din Bulgaria, rezultatele au arătat că Rumen Radev a câștigat un nou mandat, susținut de alegătorii celorlalte partide în afară de cei care au votat cu GERB.

Acesta a câștigat detașat alegerile cu aproximativ 65% din voturi, în timp ce pentru Anastas Gherghikov, candidatul GERB la alegeri, au votat doar 32% de votanți.

În paralel, în urma alegerilor parlamentare de pe 14 noiembrie, „Continuăm schimbarea” obținea 26% din voturi, în timp ce partidul GERB se afla pe locul doi (23%).

Partidul anti-sistem al lui Slavi Trifonov, „Există un asemenea popor” (ITN), care cu doar câteva luni înainte – la alegerile din iulie – obținuse 24% din numărul de voturi se află acum pe locul cinci în rândul preferințelor alegătorilor.

Noul Parlament va fi mai fragmentat decât cel din iulie – șapte partide vor intra în alcătuirea sa. Liderii „Continuăm schimbarea”, doi foști afaceriști educați la Harvard, Kiril Petkov și Asen Vasilev, se arată încrezători că vor putea negocia cu alte patru partide – de la formațiuni naționaliste și anti-sistem la partide de centru-dreapta. Chiar dacă singurul lucru care îi unește este „dușmanul" comun, GERB.

„Stânga, centru sau dreapta, nu contează”, a declarat Kiril Petkov, care are cele mai mari șanse să fie numit prim-ministru.

„Dacă putem să punem punct (corupției, n.r.) și să redistribuim banii pentru bunăstarea plătitorilor de taxe, atunci ar trebui să fim capabili să ajungem la o înțelegere cu restul partidelor”, a susținut acesta.

Diferențele ideologice nu par să le încurce planurile partidelor anti-GERB. Potrivit directorului Europa Liberă Bulgaria, Ivan Bedrov, două mari scopuri le unesc pe acestea: reforma din justiție și lupta anti-corupție. Cu toate acestea, directorul Europei Libere Bulgaria precizează că șansele de a forma un Guvern de coaliție sunt mult mai mari de aceasta dată.

Același lucru este susținut și de către Alpha Research, o agenție bulgară independentă de cercetare, într-un comunicat transmis Europei Libere.

Noul partid, o „schimbare” față de celelalte

Ultimele alegeri parlamentare au dovedit că mișcările anti-sistem prind bine în Bulgaria. Primul dintre aceste partide anti-sistem, cel condus de Slavi Trifonov, intitulat „Există un asemenea popor”, a reușit să adune cel mai mare număr de voturi în iulie, dar incapacitatea sa de a forma un Guvern i-a făcut pe mulți să le ofere șansa de a face acest lucru partidului condus de cei doi afaceriști care și-au făcut studiile de master la Universitatea Harvard din Statele Unite.

„Nu aș putea spune că partidul lui Slavi (Trifonov, n.r.) și-a încălcat promisiunile, fiindcă nu au putut să și le pună în aplicare. Dar oamenii i-au susținut fiindcă au fost și sunt anti statu-quo. Și, probabil, parte din dezamăgirea lor este că nu au reușit să formeze un Guvern”, a spus Bedrov.

Rezultatele noului partid au venit și ca urmare a faptului că Petkov și Vasilev au mai avut în trecut funcții politice importante în Bulgaria. Asen Vasilev a fost ministru interimar al Finanțelor, în timp ce Kiril Petkov a deținut funcția de ministru interimar al Economiei. Ambii au fost miniștri în perioada mai-septembrie 2021, după căderea Guvernului condus de Boiko Borisov.

„Motivul principal pentru care votanții au emigrat către ‘Continuăm schimbarea’ este că oamenii au înțeles că ei pot oferi rezultate. Asta e ceea ce i-a diferențiat”, a continuat directorul Europei Libere Bulgaria.

„Ingredientul cheie pentru mine este carisma”, a spus consultantul anti-corupție, Filip Gounev, pentru BBC. „Kiril Petkov probabil nici n-a știut că o avea. E aproape ca dragostea, un ingredient misterios ce nu poate fi definit”.

Mesajul celor doi lideri de partid pentru oameni a fost simplu – votați-ne, iar noi „vom redistribui de acum înainte banii pe care politicienii răi i-au furat de la voi până acum”.

Gounev susține că cei doi au transmis astfel un mesaj populist de stânga, într-o manieră care a ieșit din tiparele liberale, dar care i-a unit alături de celelalte partide în lupta împotriva partidului GERB al lui Borisov, acuzat de mai multe scandaluri politice și de corupție.

„În Bulgaria, fostul Guvern (GERB, n.r.) a fost acuzat că și-a construit un regim semi-autoritar. Că și-au cimentat puterea în rândul afaceriștilor și instituțiilor. Bulgaria a fost criticată în repetate rânduri pentru politizarea instanțelor de judecată. Vara trecută, oamenii au ieșit în stradă pentru a cere demisia prim-ministrului Borisov și a procurorului general. Niciunde altundeva n-am mai văzut ca oamenii să iasă și să ceară demiterea unui procuror general. Asta e ce i-a unit pe oameni – și-au dorit o reformă a sistemului judiciar radicală”, spune Ivan Bedrov, care adaugă că tocmai acest lucru îi unește pe cei de la „Continuăm schimbarea” cu celelalte partide.

„Este mișcarea anti-corupție și reforma din justiție”, a punctat acesta.

Noul partid va intra în negocieri cu celelalte începând de marți, 23 noiembrie.

„La momentul de față, nimeni nu vorbește despre noi alegeri”, precizează Ivan Bedrov, făcând referire la oboseala electoratului bulgar de a mai ieși la urne. „Poate nimeni, în afară de partidul GERB, probabil”.

Acesta este și unul din motivele pentru care doar 40% din numărul total de alegători s-au prezentat la urne. Cifra, potrivit specialiștilor, este una dintre cele mai scăzute înregistrate în ultimele trei decenii în Bulgaria.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG