Linkuri accesibilitate

Poziții inflexibile la negocierile pentru postul vizat de Kovesi. Care au fost argumentele în dispută


Laura Codruța Kovesi are votul Parlamentului European și pe al Comisiei de experți în favoarea sa, dar nu și pe al Consiliului UE, a cărui președinție rotativă este acum deținută de guvernul român
Laura Codruța Kovesi are votul Parlamentului European și pe al Comisiei de experți în favoarea sa, dar nu și pe al Consiliului UE, a cărui președinție rotativă este acum deținută de guvernul român

Prima rundă de negocieri între Consiliul UE și Parlamentul European a fost marcată de poziții rigide de ambele părți în desemnarea procurorului-șef european, transmite corespondentul Europei Libere la Bruxelles.

Potrivit surselor consultate, nu s-a întrevăzut niciun compromis la discuțiile conduse, din partea Parlamentului European, de Claude Moraes, iar din partea Consiliului UE, de ambasadoarea Finlandei la UE, Marja Rislakki.

Delegația Parlamentului European a insistat că susținerea Laurei Codruța Kovesi se bazează pe voturi oficiale ale legislativului de la Bruxelles, în vreme ce Consiliul UE își argumentează poziția cu un „vot indicativ secret”, au spus sursele citate. De asemenea, cei trei europarlamentari care alcătuiesc delegația PE au mai arătat că Laura Codruța Kovesi, candidatul pe care Parlamentul îl susține pentru poziția de șef al EPPO, a ieșit pe primul loc și după selecția pe care a realizat-o un comitet independent, de experți în domeniul de activitate al viitorului Parchet European antifraudă.

La rândul său, reprezentanții Consiliului UE, ambasadorii la Uniune ai Finlandei, Portugaliei și Croației, au avut o poziție tranșantă. Ei au arătat în cadrul discuțiilor că Jean Francois Bohnert, candidatul declarat de Consiliul UE câștigător, a repurtat „o victorie semnificativă”. Este o aluzie la faptul că votul din COREPER 2, unde sunt reprezentate statele membre UE la nivel de ambasadori, l-a plasat pe Bohnert pe primul loc, cu un punctaj dublu în fața lui Kovesi și a candidatului german, Andres Ritter, care au avut punctaj egal. ”Votul indicativ reprezintă voința guvernelor alese, din cadrul Uniunii Europene”, a fost citată o sursă de către corespondentul REL la Bruxelles.

În cazul deciziei Parlamentului European, unde Kovesi este favorită, sunt trei voturi pe care se sprijină desemnarea fostei șefe a DNA ca favorită. S-a clasat prima în două comisii - LIBE, de drepturi și libertăți, și tot prima, în comisia CONT, de control bugetar. De asemenea, Kovesi are și votul în favoarea ei din cadrul conferinței președinților din Parlamentul European, unde sunt reprezentați liderii de familii politice.

De cealaltă parte, este votul COREPER 2, adică reuniunea ambasadorilor permanenți ai statelor membre UE la Bruxelles. Aici, Kovesi a fost devansată de candidatul Franței, Jean Francois Bohnert, puternic sprijinit de propria-i țară. În acest organism, România a votat împotriva lui Kovesi.

Înainte de negocieri, delegația Parlamentului European a propus ca la discuții să participe și președintele Comisiei de experți care a nominalizat-o ca favorită pe Kovesi în prima etapă a procedurii de desemnare. Consiliul UE nu a acceptat propunerea.

În asemenea condiții, urmează o nouă rundă de negocieri, miercurea viitoare, care se va desfășura la Strasbourg. Procedura este prevăzut să se încheie în luna aprilie, iar votul decisiv este al Parlamentului European, care se va exprima printr-un vot în plen.

XS
SM
MD
LG