Linkuri accesibilitate

Infografice | Am investit 2.000$ în crypto acum două luni. Câți bani mai am?


Criptomonedele sunt văzute de micii investitori ca o metodă rapidă de îmbogățire. Există, însă, și reversul medaliei.

Piața criptomonedelor a atins vârful popularității în primăvară, când capitalizarea de piață a întregii industrii era de 2,5 trilioane de dolari. Dorința de îmbogățire a celor care au investit atunci în criptomonede s-a transformat, astăzi, pentru mulți, în speranța că își vor recupera banii.

Deprecierea criptomonedelor a început la mijlocul lunii mai. Pe 18 mai, valoarea Bitcoin – cea mai cunoscută monedă virtuală, varia în jurul sumei de 30.000 de dolari, minimul de atunci al ultimelor trei luni.

Analiștii ofereau și explicații: anunțul lui Elon Musk că Tesla nu va accepta Bitcoin pentru mașinile sale sau reglementările dure asupra criptomonedelor impuse de guvernul chinez erau, atunci, două dintre teorii.

Emoția și panica celor care își vedeau, pe telefon, portofoliile subțiindu-se de la oră la oră au contribuit și ele la declin. Pentru cei care investiseră în criptomonede anul trecut sau la începutul acestui an, când acestea erau ieftine, lovitura nu a fost una năucitoare.

Situația a fost – și rămâne – grea pentru micii investitori care, în primăvara acestui an, atrași de popularitatea în creștere a acestei piețe și de posibilitatea de a obține bani rapid, au investit sume mai mici sau mai mari în diverse criptomonede.

Discutie pe un grup de Facebook între fani ai criptomonedelor.
Discutie pe un grup de Facebook între fani ai criptomonedelor.

În România, micii investitori în criptomonede s-au adunat pe grupuri de Facebook în care, zilnic, înainte de prăbușire, cereau sfaturi unii de la alții cu privire la ce monede să cumpere, cât să le țină, când și cum să le vândă.

Cei mai mulți dintre aceștia nu au experiență financiară și s-au dovedit a fi victimele variațiilor de prețuri ale criptomonedelor.

Căderea monedelor virtuale continuă. Volatilitatea este una dintre caracteristicile acestei piețe și, chiar dacă mai mulți analiști continuă să susțină industria criptomonedelor, entuziasmul micilor investitori – oameni care nu investesc masiv, care și-au pus mai mult sau mai puțin din economii în piață – dispare.

„De când au început «reducerile» de primăvară-vară cât % ați pierdut din totalul sumei investite?”, a întrebat, marți, 22 iunie, pe un grup dedicat pasionaților de criptomonede, o tânără.

Răspunsurile primite au variat: „16.000”, „5.000”, „30%”, „peste 60%”, sau chiar „eu sunt pe plus, am luat bani împrumut de la bancă (nu îi mai dau înapoi) am luat Doge la 0.63 și am rămas cu el. Concluzia e ca sunt pe plus.”

Europa Liberă a realizat o simulare a unui portofoliu de investiții început acum două luni, într-un moment în care popularitatea criptomonedelor era în ascensiune. „To the moon (până la lună)”, cum spuneau pasionații din domeniu.

Am ales ca sumă de investit 2.000 de dolari, pe care am distribuit-o în cinci dintre cele mai populare criptomonede din lume: Bitcoin, Ethereum, Cardano, Dogecoin și Polkadot. Distribuiția fondurilor am făcut-o astfel: 700 de dolari în Bitcoin, 500 de dolari în Ethereum, 300 în Cardano (ADA) și Dogecoin și 200 în Polkadot (DOT).

Lăsând la o parte comisioanele firmelor intermediare, care nu sunt neglijabile, cu 2.000 de dolari un mic investitor își putea alcătui următorul portofoliu:

 • 0,01273 Bitcoin
 • 0,207 Ethereum
 • 242 Cardano
 • 1.000 Dogecoin
 • 5,61 Polkadot

În zilele următoare datei de 22 aprilie, investitorul ar fi fost mulțumit de investiția sa, care creștea, în dolari, de la o zi la alta.

În mai a început declinul.

Dacă investitorul nostru nu a vândut în timpul acelor zile pline de frământări pentru crypto-entuziaști, portofoliul acestuia ar valora, marți, 22 iunie, la ora 14.00, puțin peste 1.000 de dolari. Jumătate din investiție.


Iată cum au variat cele cinci monede în ultimele 2 luni, potrivit Coingecko

Bitcoin

Ethereum

Cardano

Dogecoin

Polkadot

Ce urmează?

Un anunț venit din China a completează lista îngrijorărilor pentru fanii criptomonedelor. Guvernul de la Beijing a completat măsurile împotriva acestui tip de investiții printr-o interdicție aplicată băncilor și platformelor de plăți de a susține tranzacțiile cu monede digitale.

Luni, banca centrală a Chinei, Banca Populară Chineză (PBOC), a declarat că a convocat recent mai multe bănci majore și companii de plăți pentru a le cere să ia măsuri mai dure cu privire la tranzacționarea criptomonedelor, scrie BBC.

Măsura vine după ce vineri operațiunile de minare de Bitcoin din provincia Sichuan au fost închise. Măsura s-a văzut imediat în devalorizarea principalelor monede virtuale.

Evoluția pieței criptomonedelor în ultimele două luni.
Evoluția pieței criptomonedelor în ultimele două luni.

La momentul redactării acestui articol, Bitcoin era sub 30.000 de dolari, Ethereum sub 1.800 iar Dogecoin – o glumă de pe net ajunsă una dintre cele mai cumpărate criptomonede – valora cu 25% mai puțin decât în urmă cu 24 de ore.

 • 16x9 Image

  Ionuț Benea

  A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

  S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

  Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG