Linkuri accesibilitate

Președinte în vacanță. Ce spun analiștii despre „fuga în Egipt” a lui Klaus Iohannis


Președintele Klaus Iohannis a fost miercuri, 27 octombrie 2021, într-o vizită de stat în Egipt, la invitația omologului său -președintele Abdel Fattah El-Sisi. După întrevedere, alături de prima doamnă, a plecat în excursie.
Președintele Klaus Iohannis a fost miercuri, 27 octombrie 2021, într-o vizită de stat în Egipt, la invitația omologului său -președintele Abdel Fattah El-Sisi. După întrevedere, alături de prima doamnă, a plecat în excursie.

În plină pandemie, cu sute de morți zilnic din cauza Covid și cu o criză politică fără precedent, președintele Klaus Iohannis a participat la o întrevedere de o zi în Egipt. A găsit timp și pentru o vizită la câteva dintre obiectivele turistice ale țării nord-africane.

Președintele a mers împreună cu soția sa și la Piramide, situate la aproximativ o oră de mers cu mașina de Cairo, unde s-a întâlnit cu sute de turiști români.

Gazeta de Prahova a publicat mai multe imagini primite de la turiștii români aflați în Egipt, care l-au surprins pe președintele Iohannis, alături de prima doamnă, în timpul escapadei turistice.

Analiștii politici consultați de Europa Liberă spun că vizita la Piramide este inadecvată, dar nu iese din tiparele președintelui Klaus Iohannis.

Cititorii de la Gazeta de Prahova au spus că atât ei, cât și turiștii străini aflați pe platoul de la Piramide, au fost dați la o parte de către gărzile de corp ale lui Klaus Iohannis pentru a-i face loc acestuia și soției sale.

Din fotografiile publicate de sursa citată se poate observa cum președintele Klaus Iohannis, alături de soția Carmen Iohannis, ambii îmbrăcați în alb, își fac poze pe fundalul Piramidelor.

Klaus Iohannis și soția sa Carmen se fotografiază la Piramidele din Egipt.
Klaus Iohannis și soția sa Carmen se fotografiază la Piramidele din Egipt.
Președintele Klaus Iohannis este înconjurat de gărzile de corp care îi fac loc pe platoul de la Piramide.
Președintele Klaus Iohannis este înconjurat de gărzile de corp care îi fac loc pe platoul de la Piramide.
Klaus Iohannis a vizitat miercuri și Sfinxul.
Klaus Iohannis a vizitat miercuri și Sfinxul.
Klaus Iohannis a făcut o vizită de stat de o zi în Egipt, iar după întâlnirile oficiale a mers în excursie la Piramide.
Klaus Iohannis a făcut o vizită de stat de o zi în Egipt, iar după întâlnirile oficiale a mers în excursie la Piramide.

Andrei Țăranu: A fost tot timpul inadecvat

Analiștii politici spun că nu e prima dată când președintele Klaus Iohannis dă dovadă de inadecvare.

Politologul Andrei Țăranu susține că președintele Klaus Iohannis și-a asumat permanent exclusiv dimensiunea de reprezentare a funcției sale.

„Din momentul în care s-a dus în Franța - unde cum știm și-a aruncat paltonul - până în acest moment, el și-a asumat această funcție de reprezentare care lui i se pare că ar fi cea mai importantă pentru funcția prezidențială. Și, evident, că acum când lumea așteaptă cu totul și cu totul altceva – măcar o implicare executivă în negocierea guvernului – vizita în Egipt a fost și este în continuare ironizată ca 'fuga în Egipt' și este asemănată cu o inadecvare pe care tot mai mulți dintre votanții domniei sale o resimt. Dar această inadecvare s-a reflectat aproape permanent în situații care sunt mai degrabă limită”, a spus Andrei Țăranu.

Politologul susține că funcția executivă, care este cea de-a doua componentă din fișa postului de președinte, „a fost complet obnubilată de către Klaus Iohannis”.

„Cu excepția României Educate, nu ați văzut nicio politică publică pe care președintele să o fi susținut. Deși și în 2014, și vag în 2019, Klaus Iohannis vorbea de reforme, de schimbarea legii electorale, de schimbarea Constituției, dar niciuna dintre astea nu s-au făcut”, atrage atenția politologul Andrei Țăranu.

În aceste condiții, continuă el, „așteptările votanților erau foarte mari, pentru că ei așteptau reforme”.

„În România reformele au existat până undeva în 2007 – 2008, după care mari reforme nu s-au produs. Or, Klaus Iohannis, cu toate că a promis de două ori reforme atunci când a fost ales, nu a făcut niciodată așa ceva. Iar acum, în plină perioadă de criză, e clar că nu se pot face reforme, acum poți să cârpești sistemul de sănătate”, a mai spus prof. univ. Țăranu.

Ovidiu Voicu: În momentul de față nu are consilieri; i-au plecat

Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, spune că vizita la Piramidele din Egipt este un nou exemplu de inadecvare pentru funcția de pe care o are.

„Un politician mai interesat ar fi evitat o astfel de ieșire strict turistică în condițiile în care ai 500 de cetățeni care mor zilnic în țară. Să zicem că președintele trebuia să meargă în Egipt să-și facă datoria, adică să facă vizita pentru că a fost planificată din timp, de mai multe luni, așa cum se întâmplă în aceste situații. Dar, pe lângă vizita de la Cairo, și mers și discutat cu președintele egiptean, ieșirea la piramide este total inadecvată”, a spus Ovidiu Voicu.

Analistul politic susține că modul în care se comportă președintele poate avea loc și pe fondul lipsei de consilieri de la Palatul Cotroceni.

„Pentru președintele Iohannis nu e prima dată, el în mod constant ignoră crizele cu puternic impact emoțional ale cetățenilor, pur și simplu nu îi pasă. Structura lui emoțională nu vede o problemă”, susține sociologul.

În plus, Ovidiu Voicu confirmă o informație care circula demult în mediile politice, anume că președintele nu ia înseamă sfaturile consilierilor. „El în momentul de față nu are consilieri, pentru că i-au plecat, zilele astea i-a plecat și consilierul de afaceri europene. Și el este înconjurat de consilieri care vin din structura de securitate, în sensul de siguranță națională, dar foarte probabil și în sensul de fostul serviciu secret”, și-a exprimat temerile Ovidiu Voicu.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG