Linkuri accesibilitate

Președintele american, Donald Trump ordonă retragerea Gărzilor Naționale


Donald Trump
Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a ordonat duminică retragerea Gărzilor Naţionale din Washington, explicând că situaţia este sub control, în contextul manifestaţiilor declanşate de moartea lui George Floyd, potrivit Reuters.

Gărzile naţionale "se vor retrage, dar pot reveni rapid, dacă va fi necesar", a precizat președintele Trump.

Zeci de mii de americani au manifestat sâmbătă, în general paşnic, în numeroase oraşe din ţară. În capitala federală nu a fost înregistrat niciun incident.

Black Lives Matter, protestul care a abut loc înWashington
Black Lives Matter, protestul care a abut loc înWashington


Protestele după moartea afro-americanului George Floyd în cursul arestării sale de către poliţie, la finele lui mai, în statul Minnesota au continuat duminică în Spania şi Italia.

La Londra, pe Downing Street during un manifestant care a intra în coliziune cu politia
La Londra, pe Downing Street during un manifestant care a intra în coliziune cu politia

La Londra mii de protestatari s-au strâns duminică în faţa Ambasadei SUA pentru a condamna brutalitatea poliţiei. Unii protestatari purtau măşti anti-COVID-19 cu sloganul "Rasismul este un virus".

Circa 3000 de oameni s-au adunat duminică la prânz în faţa Ambasadei SUA la Madrid, scandând în special ultimele cuvinte ale lui Floyd: "Nu pot să respir!". La Roma, mii de tineri au îngenuncheat în tăcere, cu pumnul ridicat, timp de nouă minute, cât pare să fi durat agonia lui Floyd sub genunchiul unui poliţist, filmată de trecători.

În Thailanda, după interzicerea unei manifestaţii antirasiste, peste 200 de persoane au luat parte la un protest virtual, conectându-se pe site-ul de videoconferinţe Zoom pentru a viziona înregistrări video despre mişcarea "Black Lives Matter" (Vieţile negrilor contează).

La Madrid protestatarii au îngenuncheat şi au ridicat un pumn, gest iniţiat de jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick în 2016 pe stadion în timpul intonării imnului SUA.

Un bărbat și o femeie protestează în Hyde Park sub slogan Black Lives Matter
Un bărbat și o femeie protestează în Hyde Park sub slogan Black Lives Matter



Mii de oameni și la Copenhaga, în faţa ambasadei americane, în urma unui apel la protest din partea mişcării Black Lives Matter. Peste 12.000 de utilizatori de Facebook au indicat că vor să participe la eveniment

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG