Linkuri accesibilitate

Sfidând pericolul epidemiei, zeci de mii de oameni au protestat pentru George Floyd în toată lumea


 „Black Lives Matter”, fotografie făcută la protestul din Viena, lângă ambasada SUA
„Black Lives Matter”, fotografie făcută la protestul din Viena, lângă ambasada SUA

De la Berlin la Washington și de la Londra la Sydney zeci de mii de oameni au sfidat pandemia sâmbătă pentru a pune capăt rasismului şi brutalităţii poliţiei, o revoltă, care a pornit de moartea afro-americanului George Floyd, potrivit Reuters, CNN și BBC.

Australia a fost prima care inceput ziua protestelor de sâmbătă prin manifestații în aproape toate marile orașe de pe continent, ignorând pericolul etinderii epidemiei. Nici la Londra, oamenii nu au respectat prevederile legale de distanţare pentru a combate răspândirea noului coronavirus, ţinând pancarte cu sloganul "Black Lives Matter"(vieţile negrilor contează).

Mii de americani au continuat manifestaţiile împotriva rasismului şi a brutalităţii poliţiştilor la Washington, Philadelphia şi New York în timp ce în Carolina de Nord a fost organizată o a doua slujbă de pomenire a afro-americanului George Floyd, a cărui ucidere a stârnit valuri de proteste peste tot în lume.

Pe baricadele ridicate în faţa reşedinţei preşedintelui Donald Trump au fost agăţate imagini cu capetele lui George Floyd, Michael Brown, Trayvon Martin, Breonna Taylor, toţi afro-americani morţi din cauza modului în care au fost trataţi de poliţişti în ultimii ani. Tot aici, protestatarii au cântat piese clasice de muzică soul şi sloganuri politice precum "No Justice, No Peace, No Police Rasist" (Nu justiţie, nu pace, nu poliţie rasistă").

Protestul „Black Lives Matter” din Washington
Protestul „Black Lives Matter” din Washington



La New York, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii rămâne în vigoare până duminică seara, în timp ce restricţiile similare au fost ridicate la Washington, Seattle şi Los Angeles.

La Paris, două manifestaţii planificate sâmbătă împotriva violenţei poliţiei, pentru „amplificarea mişcării internaţionale de solidaritate împotriva impunităţii forţelor de ordine", au fost interzise din cauza crizei de sănătate. Câteva sute de oameni s-au adunat totuşi la începutul după-amiezii în apropiere de ambasada americană.


Mii de manifestanţi s-au adunat și în piaţa centrală Alexanderplatz din Berlin pentru a protesta împotriva rasismului şi violenţei poliţiei, alte adunări fiind planificate în 25 de oraşe germane. Poliţia din Berlin le-a cerut pe Twitter protestatarilor să nu mai vină în piaţă, declarând-o „plină" la 45 de minute după ce demonstraţia anti-rasism trebuia să înceapă, scrie dpa.

Protestatari în fața Ambasadei SUA din Berlin
Protestatari în fața Ambasadei SUA din Berlin



Jucătorii de la Bayern Munchen, campioana Germaniei, şi-au arătat solidaritatea făcând încălzirea sâmbătă cu un tricou pe care scria „Cartonaş roşu împotriva rasismului - BlackLiveMatters", înaintea meciului din Bundesliga împotriva Leverkusen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG