Linkuri accesibilitate

România a contribuit cu 200.000 de euro la teledonul UE pentru vaccinul anti-Covid


Sticluțe pe care scrie "Vaccin COVID-19" și o seringă medicinală - generic
Sticluțe pe care scrie "Vaccin COVID-19" și o seringă medicinală - generic

Liderii lumii au promis oferirea a 7,4 milioane de euro în cadrul unui teledon internațional, găzduit de către Comisia Europeană, pentru strângerea de fonduri pentru găsirea unui vaccin împotriva COVID-19. România a contribuit, la rândul său, cu 200.000 de euro pentru fondul comun de luptă cu noul coronavirus.

„Această pandemie la nivel global este o provocare pentru omenire care aduce schimbări semnificative în stilul nostru de viață.

Bunăstarea cetățenilor noștri a fost afectată din punct de vedere economic, legăturile sociale au fost afectate și prioritățile noastre politice au fost adaptate.

Forța acestei pandemii ne-a învățat o lecție importantă. Coordonarea și solidaritatea dintre noi sunt esențiale. Nu există o altă opțiune în această criză pe termen mediu sau lung decât să lucrăm împreună și să susținem experții medicali cât de mult putem.

Avem o responsabilitate morală să facem toate eforturile pentru a asigura atât un vaccin, cât și un antidot la acest virus, pentru a împiedica noi decese. Cercetarea este cheia pentru a dezvolta tratamente adecvate și vaccinuri. Dar coordonarea este foarte importantă dacă dorim să obținem toate acestea și rezultate pe termen lung.

În acest sens, salutăm înființarea platformei pentru parteneriat și cooperare între diverse state și organizații care vor asigura expertiză medicală. Trebuie să ne asigurăm că accesul la un vaccin și la tratamente este disponibil pentru întreaga lume. Nicio țară și niciun cetățean nu trebuie să creadă sau să simtă că trece singur prin această criză.

România înțelege pe deplin importanța acestui principiu și sunt bucuros să anunț că ne alăturăm inițiativei. Contribuția noastră financiară este o sumă în valoare de 200.000 de euro. Rămânem uniți”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, citat de Digi24.

Guvernele își propun să continue strângerea de fonduri timp de câteva săptămâni sau luni, bazându-se pe eforturile Băncii Mondiale, a Fundației Bill și Melinda Gates și a persoanelor înstărite.

În doar câteva ore am strâns împreună 7,4 miliarde de euro (8,1 miliarde de dolari) pentru vaccin, diagnostic și tratament” împotriva COVID-19, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce a prezidat evenimentul online.

Organizatorii au inclus Uniunea Europeană și țările din afara UE, Marea Britanie, Norvegia și Arabia Saudită.

Acest lucru va ajuta la lansarea unei cooperări globale fără precedent", a adăugat von der Leyen.

Printre donatori s-a aflat și vedeta pop Madonna, care a promis un milion de euro, a anunțat von der Leyen.

Primul ministru britanic Boris Johnson, care și-a revenit dintr-o luptă cu virusul care i-a pus viața în pericol, a declarat că găsirea unui vaccin este „cel mai urgent efort pe care trebuie să-l facem în comun”.

Diplomații UE au declarat că Statele Unite, care au cele mai multe cazuri de COVID-19 din lume, nu au participat.

Un înalt funcționar al administrației americane a refuzat să spună de ce Statele Unite nu au participat.

Președintele Donald Trump a declarat luna trecută că va opri finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății.

Premierul norvegian Erna Solberg a declarat că regretă această decizie, precum și absența Washingtonului de la teledon.

Păcat că SUA nu face parte din asta. Când ești într-o criză, o gestionezi și o faci de comun acord cu ceilalți”, a declarat Solberg pentru Reuters într-un interviu, promițând un miliard de dolari pentru a sprijini distribuția oricărui vaccin descoperit împotriva COVID-19 și pentru vaccinurile împotriva altor boli.

Lideri din Japonia, Canada, Africa de Sud și din alte zeci de țări s-au alăturat evenimentului virtual, în timp ce China, de unde se crede că a provenit virusul, a fost reprezentată doar de ambasadorul său la Uniunea Europeană.

"Am avut mai multe discuții cu partenerii noștri americani și sunt convins că americanii se vor angaja în cele din urmă în această dinamică, deoarece este calea de urmat pentru întreaga lume", a spus președintele francez Emmanuel Macron.

Fondurile strânse în urma evenimentului vor fi folosite pentru cercetarea, fabricarea și distribuirea unui posibil vaccin și tratament împotriva COVID-19

XS
SM
MD
LG