Linkuri accesibilitate

Predoiu: Eşecul din „cazul Țăndărei” consolidează încrederea traficanţilor că nu li se poate întâmpla nimic. Ce măsuri propune


Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cere inventarierea caselor de prostituție
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cere inventarierea caselor de prostituție

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, consideră că traficul de persoane este un fenomen de amploare în România, cu efecte devastatoare asupra minorilor, și că, în prezent, persoanele care racolează copii pentru cerşetorie sau prostituţie acţionează „fără mari griji” din partea autorităților.

Eşecuri de tipul celor din „Cazul Țăndărei” nu fac decât să consolideze încrederea traficanţilor că nu li se poate întâmpla nimic. Sume uriaşe de bani sunt obţinute de pe urma traficului şi exploatării de minori (…)”, a declarat Predoiu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, transmis joi.

Ministrul consideră că este nevoie de o viziune mai clară asupra reţelelor de trafic de persoane și că procurorii cu expertiză în anchetarea cauzelor de trafic de minori pot fi „capacitaţi într-un efort structurat mai susţinut”, începând cu acest an.

De altfel, Cătălin Predoiu așteaptă ocuparea funcțiilor de conducere din parchete, în urma concursurilor pe care le-a organizat, pentru a începe o campanie de identificare a rețelelor de trafic de persoane și a persoanelor care le coordonează.

Un prim pas ar fi inventarierea caselor de prostituție din țară.

Ar trebui să o luăm de la zero, de exemplu de la a inventaria câte case de prostituţie funcţionează în fiecare oraş, unde sunt localizate, cine le exploatează, cine coordonează reţelele de racolare etc. Ar trebui să începem chiar cu capitala ţării, cu Bucureştiul, să aflăm câte astfel de localuri funcţionează, sunt ele sau nu disimulate în alte forme de activităţi aparent legitime, de exemplu hoteluri? Cui aparţin, cine câştigă de pe urma lor, cine le protejează?”, a spus Predoiu.

Ministrul și-a propus să implice în acest demers, pe lângă șefii parchetelor, și alte ministere din zona de aplicare a legii, Parlamentul şi societatea civilă.

„Această ruşine, care este traficul şi exploatarea minorilor, trebuie să se oprească”, a mai spus Predoiu.

La sfârșitul lunii decembrie, ministrul Justiţiei a afirmat, cu privire la achitarea definitivă din dosarul Țăndărei, că „fie nu au fost probe, fie au fost probe şi au fost ignorate de către judecători. Şi într-un caz şi în altul ceva pare a fi în neregulă”.

E clar că sunt probleme de rezolvat în justiţia noastră şi, iată, de aceea, facem eforturi ca să ducem până la capăt această procedură (de numire la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT – n.r.) şi să avem un Minister Public condus de lideri numiţi pe termeni prevăzuţi de lege, cu toată legitimitatea necesară, să se apuce de o treabă mult, mult mai serioasă decât a fost în ultima perioadă”, a declarat ministrul justiției Cătălin Predoiu.

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis pe 23 decembrie, definitiv, achitarea celor 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei, acuzaţi că au constituit o reţea care trimitea copii la cerşit în Marea Britanie. Decizia a fost luată pentru că în cea mai mare parte a cazurilor a intervenit prescripţia.

Mai multe ONG-uri din țară și din străinătate au solicitat demisia procurorului care a instrumentat dosarul Țăndărei, Olga Vrînceanu de la DIICOT. În același caz, în Marea Britanie au fost trimise după gratii 125 de persoane.​

Cazul a dus la redefinirea sclaviei în legislația UE, printr-o directivă adoptată și de România.

Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică, Freedom House România, Cambridge Center for Applied Research in Human Trafficking (UK), Human Trafficking Foundation (UK), Asociaţia WorldTeach România, Valoare Plus, Asociaţia Femeilor Românce din Italia, Centrul Syene pentru Educaţie, Uşa Deschisă şi Asociaţia Cultural Socială Economică Christiana au lansat o petiţie online prin care solicită demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care a instrumentat Cazul Ţăndărei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG