Linkuri accesibilitate

Gabriel Attal, 34 de ani, numit prim-ministru de președintele Macron. Este cel mai tânăr premier francez


Prin numirea tânărului Gabriel Attal în funcţia de prim-ministru, preşedintele francez Emmanuel Macron speră să învingă extrema dreaptă, care conduce în sondajele de opinie înainte de alegerile europarlamentare din iunie.
Prin numirea tânărului Gabriel Attal în funcţia de prim-ministru, preşedintele francez Emmanuel Macron speră să învingă extrema dreaptă, care conduce în sondajele de opinie înainte de alegerile europarlamentare din iunie.

Gabriel Attal, 34 de ani, a fost numit marți premier de președintele Emmanuel Macron și desemnat să-și formeze guvernul.

Attal, poreclit „baby Macron”, este cel mai tânăr prim-ministru francez din istoria modernă și îi va succeda lui Élisabeth Borne, care a demisionat în urmă cu o zi, după aproape doi ani de mandat presărați cu proteste și crize.

Emmanuel Macron l-a însărcinat să formeze un nou Guvern. „Dragă Gabriel Attal, ştiu că pot conta pe energia şi implicarea ta pentru a pune în aplicare proiectul de revitalizare şi regenerare pe care l-am anunţat", a scris Macron pe platforma socială X.

Gabriel Attal a promis să fie îndrăzneț și să acționeze rapid pentru a ajuta clasa de mijloc să facă față creșterii costului vieții.

Numit premier la doar 34 de ani de un președinte care avea sub 40 de ani când a fost ales prima oară la conducerea republicii, Attal l-a detronat pe Laurent Fabius, numit premier de François Mitterrand la 37 de ani.

Fost ministru al Educației în guvernul predecesoarei Élisabeth Borne, Attal ar urma să insufle dinamism guvernării în cel de al doilea mandat de președinte al lui Macron, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European și a Jocurilor Olimpice de la Paris din această vară.

El a fost cotat în sondaje ca unul din cei mai populari membri ai guvernului Borne. Fost socialist, care a intrat în politică la 17 ani, s-a alăturat lui Emmanuel Macron încă din 2016.

Loial președintelui, el a devenit un nume cunoscut în politica franceză ca purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei de COVID, când şi-a câştigat reputaţia de bun comunicator.

Numirea lui Attal, în vârstă de 34 de ani, o vedetă în ascensiune a politicii franceze, populară și expertă în mass-media, semnalează dorința lui Macron de a trece dincolo de reformele care au divizat țara și scena politică și de a îmbunătăți șansele partidului său de centru la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, scrie Reuters.

Predarea ștafetei între Borne și Attal a avut loc la Matignon, reședința oficială a premierului francez, numită astfel după Hôtel Matignon.

Attal nu a făcut un secret din homosexualitatea sa. În septembrie 2023 a mărturisit la o emisiune de televiziune, „Sept à huit" de la TF1, că i-a spus tatălui său: „Tată, m-am îndrăgostit de un băiat", relatează Le Monde.

El a povestit și cum a fost hărțuit în școală de un fost coleg de clasă care a făcut un blog în care evalua fizicul colegilor de clasă.

Prima mișcare a lui Attal după numirea sa ca ministru al Educației anul trecut a fost să interzică în școlile de stat îmbrăcămintea abaya musulmană, câștigându-și un spor de popularitate în rândul multor alegători conservatori, în ciuda faptului că este de stânga.

În ultimele săptămâni, când la Palatul Elysée se vorbea de o schimbare a premierului, nimeni nu credea că tinerelul de 34 de ani, care a preluat anul trecut portofoliul Educației în plină criză a domeniului, ar putea ajunge să conducă și guvernul.

Macron a ieșit, însă, din tiparul său obișnuit, după ce a numit doar înalți funcționari cu o bună cunoaștere a instituțiilor statului. E drept că, între timp, aceștia au fost retrogradați la rangul de simpli colaboratori, ca să nu mai existe vreodată riscul să-l eclipseze, constată Le Figaro.

Lipsit de o majoritate de lucru în parlament, Macron s-a luptat să impună o agendă de reforme pentru al doilea mandat al său, care a alunecat spre dreapta pentru că încearcă să-şi consolideze sprijinul în rândul alegătorilor conservatori, pentru a contracara popularitatea tot mai mare a extremei drepte.

​Președintele francez și​ guvernul său s-au străduit să facă față unui parlament turbulent după ce a pierdut majoritatea absolută, la scurt timp după ce a fost reales în mai 2022 pentru al doilea mandat, transmite France 24.

Sondajele de opinie arată că partidul lui Macron este în urma liderului de extremă dreaptă Marine Le Pen, cu aproximativ opt până la zece puncte pentru alegerile UE din iunie.

Speculațiile privind o remaniere guvernamentală au luat avânt după ce Macron a promis în decembrie o nouă inițiativă politică.

Pariul lui Macron

Prin numirea tânărului Gabriel Attal în funcţia de prim-ministru, preşedintele francez Emmanuel Macron speră să învingă extrema dreaptă, care conduce în sondajele de opinie înainte de alegerile europarlamentare din iunie.

La fel ca în alte părţi ale Europei, extrema dreaptă franceză a beneficiat de pe urma unei crize a costului crescut al vieții, o criză a unei imigraţii scăpate de sub control şi a resentimentelor faţă de o clasă politică pe care Macron nu a reuşit să o apropie de oamenii obişnuiţi, în ciuda promisiunii făcute în 2017, arată Reuters.

Dar şi Marine Le Pen a luat un avans în cursă prin plasarea propriei sale vedete în ascensiune, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, în fruntea echipei sale de campanie pentru alegerile europene, în timp ce partidul său Rassemblement National (RN) are un avans de până la 10 puncte faţă de Renaissance, partidul de centru al lui Macron.

Strategii lui Macron au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de popularitatea lui Bardella în ultimele săptămâni. O înregistrare video de la sfârşitul lunii noiembrie, în care tânărul europarlamentar primeşte un tratament de vedetă rock în timp ce vizitează o piaţă alimentară, unde o mulţime de fani îi cer să facă selfie cu el, a dat alarma în tabăra lui Macron, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată preşedintelui.

„Preşedintele a spus că avem nevoie urgentă de cineva care să se ocupe de Bardella", a declarat sursa.

Attal, în vârstă de 34 de ani, cel mai tânăr prim-ministru francez din istorie, este de acelaşi calibru cu Bardella și este un comunicator fără probleme, un interlocutor priceput în parlament şi la emisiuni radiofonice şi a demonstrat capacitatea de a profita de oportunităţile politice şi de a câştiga electoratul conservator pe care îl urmăreşte Macron.

„A fost cea mai bună carte pe care preşedintele a avut-o în mânecă", a declarat Jerome Fourquet, sociolog, la BFM TV. „El vrea să contracareze ascensiunea lui Bardella, mai ales în vederea evenimentului politic major de la sfârşitul acestui an, alegerile europene", a explicat el.

Decizia sa de a interzice abaya musulmană în şcoli a stârnit reacţii entuziaste în imperiul mediatic de dreapta, din ce în ce mai influent, construit de Vincent Bollore, un Rupert Murdoch francez.

Reacții

​Fostul premier Élisabeth Borne, 62 de ani, o tehnocrată conștiincioasă și muncitoare, a fost numită de Macron la scurt timp de la realegerea sa, în urmă cu 20 de luni. Spre deosebire de Attal, ea este un birocrat de carieră, care a servit numeroși miniștri ai Partidului Socialist înainte de a se alătura guvernelor lui Macron, Borne a fost numită premier în mai 2022.

Scurtul ei mandat a fost marcat de tulburări politice și sociale: de la proteste de stradă și din Parlament legate de revizuirea vârstei de pensionare, până la revolte de stradă care au urmat împușcării unui adolescent de origine nord-africană de către poliția națională.

Misiunea preluată de Attal se dovedește, tocmai de aceea, a nu fi una ușoară. Macron şi Attal ar putea avea nevoie de câteva zile pentru a numi un nou guvern. Un consilier de la Elysee a declarat că obişnuita şedinţă de cabinet de miercuri este puţin probabil să aibă loc în această săptămână.

În ultimele săptămâni, Macron, care s-a luptat cu un parlament tot mai ostil de când a fost reales, în 2022, a semnalat că a venit timpul pentru schimbare. Numai că adversarii și o parte din alegătorii săi s-au arătat sceptici cu privire la schimbarea făcută de el pe scena politică.

Ce spun aceștia despre desemnarea lui Attal?

Jordan Bardella, liderul de 28 de ani al partidului RN al lui Marine Le Pen - „Prin numirea lui Gabriel Attal, Emmanuel Macron vrea să se agaţe de popularitatea acestuia în sondajele de opinie pentru a atenua durerea unui sfârşit interminabil al domniei sale"

Marine Le Pen a descris succesiunea de prim-miniştri ca pe un „balet pueril" şi le-a spus francezilor să aştepte cu nerăbdare alegerile europene. „La ce se poate aştepta poporul francez de la acest al patrulea prim-ministru şi al cincilea guvern în şapte ani? Nu se pot aştepta la nimic. Sătui de acest balet pueril al ambiţiilor şi orgoliilor, ei aşteaptă un proiect care să-i readucă în centrul priorităţilor publice. Drumul către un nou guvern începe la 9 iunie."

Deputatul Patrick Vignal, partidul Renaissance al lui Macron - Attal este „un pic ca Macron în 2017", referindu-se la momentul în care preşedintele a preluat pentru prima dată funcţia de cel mai tânăr lider din istoria modernă a Franţei şi care la vremea respectivă a devenit rapid o figură populară în rândul alegătorilor. Attal „este clar, are autoritate", a spus Vignal despre al 25-lea prim-ministru al celei de-a V-a Republici franceze, a cărei istorie a început în 1958.

Preşedintele Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului francez), Yaël Braun-Pivet - „Ştiu că vom putea lucra împreună, cu încredere, pentru a continua reformele economice şi sociale întreprinse în Adunarea Naţională în serviciul poporului francez".

Liderul La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon a luat în derâdere promovarea celui mai tânăr membru al guvernului, criticând ceea ce el consideră a fi o dispariţie a funcţiei de prim-ministru. „Attal s-a întors în postul său de purtător de cuvânt. Funcţia de prim-ministru dispare. Monarhul prezidenţial guvernează singur cu curtea sa. Vai de poporul ai cărui prinţi sunt copii!"

Prim-secretarul Partidului Socialist, Olivier Faure - „Emmanuel Macron îşi succede deci lui însuşi. Totul trebuie să se schimbe pentru ca nimic să nu se schimbe.”

Preşedintele partidului de dreapta Les Républicains (Republicanii), Éric Ciotti - „Aşa cum am făcut-o în cazul legii imigraţiei şi aşa cum am făcut-o întotdeauna, Les Républicains va participa la o opoziţie responsabilă şi riguroasă în slujba unei alternative credibile capabile să iniţieze renaşterea esenţială a Franţei.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG