Linkuri accesibilitate

După două luni de blocaj politic, PNL propune guvern împreună cu PSD și UDMR.
După două luni de blocaj politic, PNL propune guvern împreună cu PSD și UDMR.

Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să formeze noul guvern

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să formeze viitorul guvern în urma constituirii unei „majorității solide”: PNL, PSD, UDMR și Grupul Minorităților. PSD va conduce ministere importante precum Finanțe, Muncă, Sănătate, Transporturi.

17:53 22.11.2021

Consiliul Național al PSD a aprobat lista de miniștri. Europarlamentarul Mihai Tudose nu a dorit să intre în Executiv, dar și-a impus favoritul la ministerul Economiei.

Sorin Grindeanu ar putea deveni vicepremier și ministru. Marian Neacșu, Pro România, este pregătit să preia funcția de secretar general al Guvernului.

  • Adrian Câciu - Ministerul Finanțelor
  • Alexandru Rafila - Ministerul Sănătății
  • Vasile Dîncu - Ministerul Apărării Naționale
  • Sorin Grindeanu - Ministerul Transporturilor
  • Gabriela Firea - Ministerul Tineretului și Familiei
  • Marius Budăi - Ministerul Muncii
  • Marius Humelnicu - Ministerul Economiei
  • Adrian Chesnoiu - Ministerul Agriculturii
  • Lucian Romașcanu - Ministerul Culturii
  • Marian Neacșu - Secretarul general al Guvernului
14:09 22.11.2021

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că l-a desmnat pe Nicolae Ciucă să formeze viitorul guvern în urma constituirii unei „majorității solide” formată din PNL, PSD, UDMR și Grupul Minorităților.

Declarația lui Klaus Iohannis:

„Am constatat că în Parlamentul României, s-a format o majoritate solidă din care fac parte PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților. Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări și am avut o discuție foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. Îl desemnez pe Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului României pentru votul de încredere.”

Declarația lui Nicolae Ciucă:

„Am lucrat cu partidele să putem să agregăm un program de guvernare și să se constituie o coaliție solidă în Parlament. astfe încât să putem realiza un guvern care să asigure stabilitatea țării și soluții pentru efectele produse de pandemie, criza energetică, să avem un program guvernamental care să pună în aplicare deciziile nesare pentru implementarea PNRR. E cât se poate de evident că e prima dată când în programul de guveranare avem investiții solide și măsuri sociale pentru toate problemele create de situația de criză în care ne aflăm.”

13:19 22.11.2021

Dacian Cioloș, președintele USR-PLUS a anunțat, într-o postare pe Facebook că adeclinat, astăzi, invitația președintelui Iohannis de a merge la consultările pentru formarea guvernului. „Avem respect pentru instituția prezidențială, dar de această dată am fi girat un simulacru de consultări cu un rezultat dinainte cunoscut. Astăzi, președintele Iohannis și-a abandonat rolul de mediator și a devenit nașul acestei monstruoase coaliții socialist-conservatoare„, arată Dacian Cioloș

El spune că, prin gestul de azi, nu a dorit la refacerea FSN și că partidul pe care îl reprezintă va rămâne principalul pilon al opoziției.

12:42 22.11.2021

Consultările de la Palatul Cotroceni cu delegațiile PNL, PSD, UDMR s-au încheiat.

„Cred că este bine că am ajuns în faza asta când se conturează formarea unui guvern", a fost mesajul transmis de Klaus Iohannis.

Președintele urmează să anunțe că Nicolae Ciucă primește mandatul pentru formarea noului guvern.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG