Donald Trump a ieșit în ușa aripii de vest a Casei Albe și l-a salutat pe Keir Starmer. Cei doi s-au oprit o clipă și s-au întors să zâmbească pentru camerele jurnaliștilor iar întâlnirea a început cu tradiționala strângere de mână, după care au intrat în Casa Albă și s-au îndreptat spre Biroul Oval.
Înainte, chiar la primirea premierului britanic, Trump a fost întrebat de jurnaliști dacă ar putea asigura un acord de pace pentru Ucraina. „Putem, vom face”, a spus el.
Trump a respins în urmă cu o zi ideea unor garanții solide de securitate pe care Starmer le consideră vitale pentru a se asigura că orice acord de pace poate dura.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească vineri cu Trump.
Trump a susținut o scurtă alocuțiunde despre „marea onoare de a-l avea aici pe prim-ministrul Starmer în Biroul Oval”.
„Este un loc foarte special și el este un om special – iar Marea Britanie este o țară minunată pe care o cunosc foarte bine. Voi merge acolo și ne așteptăm să ne vedem în viitorul apropiat – o vom anunța”, a spus el, anticipând astfel invitația pe care Starmer avea să i-o adreseze, în numele Regelul Charles, de a vizita UK.
„Vom discuta multe lucruri astăzi, vom discuta despre Rusia/Ucraina, vom discuta despre comerț și multe alte lucruri și cred că putem spune că ne vom înțelege cu fiecare dintre ele.
„Am avut o relație extraordinară și, sincer, prim-ministrul și cu mine ne-am mai întâlnit de două ori și ne înțelegem foarte bine.”
BBC: Trump a dominat întâlnirea
În cea mai mare parte a conferinței de presă din Biroul Oval, Donald Trump a dominat discuțiile, remarcă BBC.
- Admiterea Ucrainei în NATO - Referitor la aspirația Ucrainei de a se alătura alianței militare ca parte a unui acord de încetare a focului cu Rusia, Trump a sugerat că „asta nu se va întâmpla”;
- Zelenski „dictator”, așa cum l-a numit în urmă cu o săptămână președintele SUA. Întrebat dacă Volodimir Zelenski mai este dictator, Trump a răspuns: „Am spus asta? Nu pot să cred că aș spune asta”;
- Încetarea focului în Ucraina invadată de Rusia: Cu privire la un posibil acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Trump a spus că „dacă facem un acord, acesta va ține”;
- Despre acordul Chagos: Trump a sugerat că va susține un acord cu Insulele Chagos, despre care consideră că „va merge foarte bine”.
Marea Britanie va oferi noii administraţii Trump posibilitatea de a revizui un acord cu Mauritius cu privire la viitorul unei baze militare americano-britanice din Oceanul Indian, a declarat în ianuarie un purtător de cuvânt al premierului Keir Starmer.
Trump a acceptat „cu bucurie” invitația Regelui Charles
Donald Trump a acceptat invitația Regelui Charles de a vizita Regatul Unit, vizită de stat pe care a spus că o va întreprinde în curând.
Trump a spus că Regele Charles este „un om frumos și un om minunat”.
Invitația arată strategia lui Starmer de a crea o „relație specială” între SUA și Marea Britanie. El a urmat tiparul folosit de unul din predecesorii săi, Theresa May, care a anunțat în timpul vizitei sale la Casa Albă a lui Trump, în ianuarie 2017, că Regina Elisabeta a II-a l-a invitat pe președinte în Marea Britanie.
Vizita nu s-a materializat timp de doi ani și jumătate, dar în cele din urmă Trump a ajuns la Londra, unde a fost primit cu fast și a fost invitat la un ceai cu familia regală, care a dat și un banchet generos în cinstea sa.
Printre primele întrebări care i-au fost adresate de jurnaliști președintelui american s-a aflat și aterizarea fraților Tate pe teritoriul Floridei. Cei doi sunt anchetați în România și Marea Britanie pentru trafic de persoane și viol. Trump a răspuns că nu știe „nimic despre asta”. Starmer a promis că-l va pune la curent.
Vizita lui Starmer la Casa Albă are loc cu o zi înainte ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să viziteze Washingtonul pentru a semna un acord privind împărțirea resurselor minerale ale țării cu SUA.
Adresându-se reporterilor din Biroul Oval, Trump face referire la vizită, spunând că America are nevoie de minerale rare.
„Președintele Zelenski vine să mă vadă vineri dimineață”, a spus Trump. „Și vom semna un acord foarte important pentru ambele părți.”
Trump spune că SUA au avut „probleme” cu UE
Trump este întrebat despre comentariul său conform căruia UE „perturbă” este comerțul american și ce poate face premierul britanic pentru a-l împiedica să impună tarife UE.
Trump a amintit că SUA au avut probleme cu UE și că UE a dat în judecată companiile americane – dând Apple ca exemplu. Anul trecut, Apple a fost amendată cu 1,8 miliarde de dolari de UE pentru încălcarea regulilor de streaming.
Favorabil acordului cu Insulele Chagos
Președintele SUA a spus că ar putea susține acordul lui Starmer cu Insulele Chagos: „Vom avea câteva discuții despre asta foarte curând și am senzația că va funcționa foarte bine”, după care s-a întors spre premierul britanic și i-a spus: „Cred că vom fi înclinați să mergem cu țara ta.
Starmer: Acordul de încetare a focului cu Ucraina trebuie să fie de lungă durată
Premierul britanic Keir Starmer a spus, în ceea ce privește un acord de încetare a focului în Ucraina, că nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi fost un „spațiu” creat de Trump.
Starmer a subliniat, însă, că acordul trebuie să fie unul de lungă durată, și nu doar o soluție temporară, pe termen scurt.
Trump a dat asigurări că realizarea securității în Ucraina, odată ce se va ajunge la un acord, va fi „partea ușoară”, că mai dificil va fi să se ajungă propriu-zis la un acord.
Întrebat dacă un acord încheiat cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina ar dura, Trump a spus că el crede că va dura. „Am încredere că, dacă facem un acord, acesta va dura”, spune Trump.
El a spus că SUA plătesc o cotă disproporționată în NATO, adăugând că predecesorul său Joe Biden a făcut „o treabă groaznică”. Războiul din Ucraina și atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată, împreună cu inflația și războiul din Afganistan, a spus Trump.
El a adăugat că discuțiile de pace cu Putin „nu ar fi avut loc” și a spus că nu crede că Putin va lansa o altă invazie în Ucraina.
Trump, despre numirea lui Zelenski „dictator”: Nu pot să cred că aș spune asta
Trump a spus că nu poate să creadă că l-ar numi pe Zelenski „dictator”.
„Dacă am spus asta, nu pot să cred că aș spune asta”, a răspuns el.
Pe 19 februarie, într-o postare pe rețeaua sa de socializare, Trump l-a descris le liderul ucrainean „dictator”, devenind astfel ecou al propagandei ruse care spune că Volodimir Zelenski este ilegitim la conducerea Ucrainei pentru că nu a organizat alegeri din 2019.
Au fost programate alegeri pentru mai 2024, dar au fost suspendate pentru că Ucraina se află sub imperiul legii marțiale care nu permite organizarea de alegeri în plină invazie.
Ucraina a fost invadată total, nedeclarat și neprovocat pe 24 februarie 2022.
Premierul britanic îl contrazice pe JD Vance
Vicepreședintele SUA, JD Vance – prezent și el în Biroul Oval în timpul discuției cu presa a președintelui Donald Trump și premierului britanic Keir Starmer – a sugerat că au existat „încălcări” ale libertății de exprimare în Marea Britanie, fără a aduce nicio dovadă în sprijinul afirmației sale.
Starmer l-a contrazis imediat: „Avem libertate de exprimare de foarte mult timp în Marea Britanie”, a spus el și a adăugat că UK va „continua” să o facă în continuare.